Sixteen Horsepower - Yours, Truly PDF Afdrukken E-mail
Albumreview
door PJ Symons   
donderdag 06 oktober 2011 11:55

Zes jaar is het ondertussen geleden dat David Eugene Edwards het potje zielenzalf dat Sixteen Horsepower voor hem was (definitief?) dicht draaide. Hij vervolgde zijn weg met zijn nieuwe project Woven Hand maar kon geen enkele keer meer aanspraak maken op het soort lofbetuigingen die Sackcloth’n’Ashes of Secret South te beurt vielen. Hoog tijd voor een best of, dan maar?


Gelukkig krijgen we meer dan dat. Yours, Truly werd opgesplits in twee cd’tjes. People’s Choice impliceert net dat en verzamelt klassiekers als ‘Black Soul Choir’, ‘Strawfoot’, ‘Cinder Alley’ en ‘Clogger’ terwijl er op Rarities gegrasduint wordt doorheen obscure radiosessies, B-kantjes en onuitgegeven demos.

En net die Rarities maken van Yours,Truly een te bewaren document van een band die blanke gospel combineerde met morbide godsvrees en theatrale teksten die zich konden meten met het betere werk van Nick Cave. Zo staat er bijvoorbeeld een cover van The Gun Club’s ‘Fire Spirit’ op waar omstreden Noir Désir-zanger Bernand Cantat meezingt en een haast onherkenbaar droefgeestige versie van CCR’s ‘Bad Moon Rising’.

Wie hem in het voorjaar aan het werk zag in de Bourla in Antwerpen weet dat Edwards weinig meer nodig heeft dan een banjo en zijn met religieuze trauma’s doorregen stem om je bij het nekvel te grijpen. Deze verzameling verloren voorwerpen brengt dat bijna vlekkeloos over op plaat.

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: