United Vibrations: jazz met hoodies PDF Afdrukken E-mail
Albumreview
door PJ Symons   
donderdag 03 november 2011 16:11

Galaxies not ghettos, Equilibrium not domination, Deeds not empty words,” de vier Britse thugs van United Vibrations zijn terecht kwaad. Afrobeat met een hoodie, Jazz met Nike Air Max’en en Sun Ra in Brixton. Morgenavond (4 november) staan ze in de Arenbergschouwburg.


Stuiptrekkingen van zowel ska, afrobeat, funk, jazz en een paar scheurende punky gitaren van de hand van Miles James, onder andere bekend van Oren Marshall, Yoka en Ntjam Rosie. Ons ter ore gekomen door de onvolprezen Gilles Peterson van BBC Radio One zorgen de genaamden Yussef Dayes, Kareem Dayes, Ahmad Dayes en Wayne Francis voor moderne mix van voorgenoemde genres.

 

United Vibrations

 

Spannend of uitdagend is het allemaal nauwelijks, maar ze weten wel een zekere frisheid aan de dag te leggen die te lang gemist diende te worden in zowel afrobeat als jazz. Evenals de lekker actuele ‘fight the power’-achtige boodschap die ze prediken zit er een zekere oproer in hun stuff vervat. Ze maken een hypnotiserende collage van een uitgebreide geschiedenis aan zwarte muziek, die ze overigens duidelijk met liefde hebben uitgepluisd. Zo neigt de punk naar Bad Brains, wordt er ergens op aboriginal-ritmes gesteund en komt Sun Ra vooral voor in het wat galactische tekstuele werk.


Met een schrijfwijze gebaseerd op Schoenberg’s twaalftonen methode schuifelen ze hier en daar ook richting rocksteady en 2 Tone om performance-gewijs hun lyrics in de stijl van Fela te declameren – de drie Dayes-broers zijn dan ook kinderen van Nigeriaanse ouders.


Kortom: de kans dat deze band je met iets totaal nieuws en uitdagends koud pakt, is klein. Maar dat ze je van je sokken zullen blazen is een al even grote zekerheid als die vervat in ‘No Space No Time’: “There is no space, there is no time, there’s only here, there’s only now!”


Daarom: morgen in de Arenberg. Een uitstekende liveact die bovendien geboren werd op de Londense sidewalks.

 

Galaxies Not Ghettos is uit op het toepasselijk getitelde 12 Tone-label.

 

 

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: