Toxic Shock - Crossover out of the depths of Antwerp Thrash city PDF Afdrukken E-mail
Albumreview
door Ronny Hellevorst   
zondag 24 juni 2012 04:47

Blij dat wij zijn. Blij! Eindelijk hebben we met de aus Antwerp komende crossover thrashband (mét hardcore en punkinvloeden) een noemenswaardige metalband in dit godverlaten land dat zich schuldig maakte aan het niet meteen bij de geboorte verstikken van lieden als Ben Crabbé. Werenfried nog aan toe: een politieke boodschap heeft de Shock niet, maar als soundtrack bij het bashen en verjagen van het als nationalisme vermomde neo-fascisme is er niks beter op de markt! Dat wij het gezegd hebben zegt. Sublieme thrash waarvan wij dachten dat die anno 2012 niet meer mocht/kon gemaakt worden.

 

 Toxic Shock

 

We liegen. Er is wél meer. Bliksem, bijvoorbeeld, die met hun binnenkort te verschijnen plaat metal minnend Vlaanderen een nieuwe aars of drie gaan trekken. Aborted, ook nog. Het brutale Leng Tch’e. Of de reünie van het uit de oude black metal school komende Ancient Rites (nu hopelijk met een op z’n minst gedimd nationalistisch kantje. Echt jongens: naar het einde toe ging het te ver). Of in de (ietsiepietsie) meer commerciële regionen Channel ‘mogen we nu eindelijk naar Amerika?’ Zero en Diabolo ‘band van Alex Agnew én rockstar Davy’ Boulevard. Maak voor uzelf uit wat u van die laatste twee vindt, maar als vaandeldragers van de Belgische metalscene had het erger gekund… De ‘Ollanders moeten het bijvoorbeeld doen met door permanente maagstonden geplaagde en in fetisj-jurken gewrongen pathetisch huilende schreeuwwijven van Within Temptation, After Forever en Epica. (En ok: ook een beetje Born From Pain, Hail Of Bullets, Legion Of The Damned, Gorefest en Pestilence.)

 

Maar als er één genre de jongste jaren aan een spectaculaire opmars bezig is, dan wel thrash. En bij voorkeur zelfs het soort thrash dat zijn met lood verzwaarde zaad spuit op verzameling stevig tegen mekaar gedrukte ferme tetten die elk afzonderlijk staan voor een toegevoegd subgenre. De thrash met black metal en rock’n’roll van Kvelertak, dé metalband van vorig jaar. De, zij het perfide verstopt, thrashriffs in de jongste worp van High On Fire (en dat we Matt Pike veel beterschap wensen!). Misschien was dat laatste voorbeeld wat ver gezocht, maar het illustreert perfect hoe enorm aanwezig het genre is. Met als gevolg dat je plots in elke plaat met gitaren wel een snuif thrash gaat opmerken. Ok, eigenlijk is dit gewoon een excuus om u er nog eens op te wijzen dat De Vermis Mysteriis, de jongste High On Fire, een nogal subliem meesterwerk is.

 

Brazilianen zijn altijd al goed geweest in het laten opleven van afgeschreven genres (de vroege shit van Sepultura heeft, ondanks de toegevoegde regenwoudfolk, thrash voorbij de grunge geloodst) en in die lijn mag je de in 2002 opgerichte band Violater zien als de voortrekkers van ‘de moderne thrash die héél hard zijn best doet om te klinken als de oude thrash’. Want in tegenstelling tot de modernisatie van de thrash, waarbij de aanzet werd gegeven door Pantera (RIP Dimebag, en Vinnie Paul: hou op met zijn overlijden zo hoerig uit te melken), lijkt het de nieuwkomers vooral te doen om de klassieke eighties-sound die, mocht je er net zoals wij niet bij zijn geweest, nog het beste gecapteerd werd op Metallica's (toen nog het rosharige, zielloze en sindsdien verbitterde sujet Dave Mustaine) verzameling demo's Bay Area Thrashers: The Early Days. Het recept is simpel: zorg dat je de sound en de stijl van Metallica’s oude shit en Bonded By Blood van Exodus in de vingers hebt, zorg voor een bulletbelt, witte sneakers en een met patches geornamenteerde jeansvest en schrijf wat songs rond de trefwoorden ‘thrash’, ‘pit’, ‘mosh’ en ‘loud as fuck/hard as fuck’. Voorbeelden:

 

Violator – Thrash Maniacs

Violator – Ordered To Thrash

SSS – Thrash With A Small Moustache

Rumpelstiltskin Driver – Beware The Thrashbrigade (ook beschikbaar in de iets Duitsere versie van Mentally Defiled, voor de liefhebbers van sauerkraut en strak geregisseerde parades)

Vortex – Thrash Metal Holocaust

Evile – Thrasher

Berserk – Thrash Attack

Alkoholizer – Thrash Metal

Hell’s Thrash Horsemen - Death

Gama Bomb – Sentenced To Thrash

Deathraiser – Thrash Or Be Thrashed

Municipal Waste – Thrash? Don’t Mind If I Do

Municipal Waste – Thrashin’ Is My Business… And Business Is Good

Municipal Waste – Tango And Thrash

(Eigenlijk fuckin’ alles van het beyond geniale Municipal Waste)

… (De lijst is eindeloos, geef ‘thrash’ als trefwoord op Youtube en geniet de rest van de week nog na van een hardnekkige (you see what I did there?) whiplash.)

 

Waar waren we? Precies, thrash. Hoewel al die jonge revivalbands zich erg bekwaamd hebben in het genre en doorgaans zelfs matig tot bijna opwindende platen afleveren, zullen het altijd replica’s zijn (behalve Municipal fuckin’ Waste dan). Bovendien sprongen ze plots met epische getallen als vliegen op het enkele jaren geleden slechts met lauwe kak gevulde gat in de thrash metal. Kortom: een iets te perfecte Lidl-kopie van Exodus of Sodom (soms zelfs met dezelfde Duitsheid) hadden we in ons Vlaanderland niet echt nodig, daar zorgden Derde Wereld-landen als Brazilië, Oostblokië en Spanje wel voor.

 

Na het weergaloze optreden van Suicidal Tendencies op Wacken vorig jaar knielden we voor de uit babyarmpjes opgetrokken troon van Satan en smeekten we hem met deemoedigheid in de ogen voor een waardige opvolger. Hij ging er eens over nadenken.

 

Tot plots uit het keldergat van wat een smidse moet geweest zijn de total thrashing maniacs van Toxic Shock hun Flying V’s op ‘thrashen op 12’ zetten. Het wonder was geschied. Opvolging van Suicidal Tendencies, maar dan minus de soms nogal uitvoerige en steeds minder relevante preken van Mike Muir. Nog iets jonger en strakker ook, en dus niet belemmerd door een zwierende pens. Lekker old school klinkende thrash, maar dan doorspekt met wat hardcore, punk, subtiele heavy metal én lyrics over zombies (altijd een winner). Crossover, quoi?

 

 

Zet daar dan nog een absurd van de potgerukte loco frontman bij (de genaamde Toxic Wally) die na twee songs zijn hoofd al tot bloedens toe tegen het dichtstbijzijnde obstakel heeft gebonkt én bovendien qua madness geen verschil maakt tussen een show in een bar voor twee halve gehandicapten en een stevig bevolkte grote zaal in Trix, en je hebt een band bound for glory.

 

Onze voorspelling dat ze een te lang leegstaand gat zouden opvullen werd trouwens al snel werkelijkheid: ze waren nog maar enkele maanden bezig of ze mochten al het voorprogramma van hardcore thrash legende D.R.I. verzorgen, gevolgd door wat shows in de UK met Ceremony. En meer: binnenkort openen ze voor Municipal Waste (dé!) in Brugge en krijgen ze de kans om skatepark Area 51 in Eindhoven aan gort te thrashen nog voor de no good for no shit dipfucks van Cerebral Ballzy het podium bestijgen.

 

 

 

Na enkele songs heerlijk old school op cassette te hebben uitgebracht (ondertussen uitverkocht en vertrouw ons: binnen enkele jaren een heilige thrash graal) hebben ze nu ook de madness overgebracht op een 12” vinyl (waar je net zo goed snel bij moet zijn om nog een exemplaar te bemachtigen). En los van promotioneel geouwehoer: we staan er voor in dat het heel lang geleden is dat de naald van uw platenspeler nog eens van zo’n brutale en zelfs catchy crossover thrashsongs heeft geproefd.

 

Maar een tip: ga Toxic Shock vooral live bekijken en vraag u achteraf af hoe onnoemelijk lang geleden het is dat u nog eens een band met zoveel fucking overgave zag spelen. Into the fucking pit, en wel nu!

 

Ze spelen alhier:

29 Juni in Area 51 Eindhoven met Cerebral Ballzy (opgelet: negers, hardcore punknegers om precies te zijn. Hardcorepunknegers die lallen over skaten, pizza en wijven met een beugel, voor de volledigheid.)

27 Juli in 013 Tilburg met D.R.I.

28 Juli in de Spiegeltent in Antwerpen

29 Juli in Comma te Brugge met het grootse Municipal Waste (die laatste komen ook naar Dour)

4 Augustus ergens in open lucht op de grens tussen Zoersel en Malle (ze rippen de Westmalle-paters a new one)

 

Toxic Shock EP beschikbaar via Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken of op hun shows.  Tot daar het slick corporate reclameblok. Ga wat thrashen, nu. Das ist ein Befehl. 

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: