Incubate 2011: REVIEW PDF Afdrukken E-mail
Live
door Jasper Verleyen   
maandag 19 september 2011 20:40

Vorige week was Tilburg zeven dagen lang het walhalla voor iedereen die meent iets af te weten van alternatieve muziek. Een beetje zoals een casino voor een gokverslaafde of café de Rui voor de alcoholieker uit die ene Jambers reportage. Door allerlei dagelijkse beslommeringen zoals werk en verplichte bezoekjes aan het ocmw om ons dopgeld te ontvangen, konden we enkel zaterdag naar dit magische festival en ook al hebben we eigenlijk maar 1% gezien van alles wat er speelde, toch is dit de ultieme Incubate review! Schol!

 

 

Natural Snow Buildings

 

De dag begon veel te nuchter in het piepkleine Pauluskerkje waar het Franse Natural Snow Buildings hun met reverb en delay doorspekte gitaren lieten vloeien alsof het rode wijn en hosti's waren op een kerkmis. De betere psychedelische folkdrones boorden zich een baan door het altaar. God zal gevloekt hebben, al die moeite om een deftige reputatie op te bouwen en uiteindelijk verneukt een obscuur Frans duo je sacrale kerk. Maar fuck die tjevenreligie, dit was een vederlicht aperitief om Incubate mee te beginnen!

 

  

 

http://www.youtube.com/watch?v=U4zCoA0mKSY

 


Celeste

 

 

 

Absolute openbaring en het perfecte tegengewicht voor Natural Snow Buildings. Celeste is één van de meest brutale metalbands die ik dit jaar heb gezien. Deze gasten maakten er tijdens de soundcheck een erezaak van om elk mogelijk lamp uit te laten schakelen (ook die achter de bar en in het toilet) zodat de zaal pikdonker was. Vervolgens pompten ze de zaal vol rook en plaatsten ze op hun hoofd een rode lamp, de enige lichtbron samen met de stroboscoop die inkickte tijdens de dubbele basdrums. Hoe ze hun instrumenten nog zagen om er die waanzinnige vette riffs uit te persen, blijft mij een raadsel, maar dit was strak als een Arabische maagd en vet zoals walvissenblubber. Een absolute aanrader voor iedereen die kwijlt van Black Metal en Post Hardcore. Het filmpje hieronder is trouwens niet van Incubate, ik was te druk bezig met headbangen.

 

   

 

http://www.youtube.com/watch?v=wzsSo1O2guI&feature=share

 

Esben and The Witch

 

 Toen ik zag dat dit een indieband was uit Brighton die al tourde met The xx en The Big Pink wou ik eigenlijk liever een pint gaan pakken in de Cul de Sac. Gelukkig kon mijn portemonnee het helse zuiptempo niet aan (2,30 euro voor een fleske jupiler?) en werd ik door mijn crew meegesleurd naar de prachtige NWE vorst zaal voor de show van Esben and The Witch. 2 gitaristen met een gigantische collectie pedalen (loopstations, delay pedalen, Kaoscilator Pro, meerdere Kaos Pads, ...) en een griet met een klok van een stem die begeleidde op bas en af en toe op haar floortom en cymbaal mepte. Het gebrek aan livedrums werd perfect opgevangen door de twee Korg electribe drumcomputers die hun set begeleidden. Normaal ben ik daar niet zo'n fan van omdat het betekent dat je dan heel het optreden dezelfde beat hoort, maar deze band wist dus wel hoe je zo'n ding moet gebruiken. Qua sound doet het heel erg aan Gang Gang Dance of Florence and The Machine denken, maar dan zonder het overbodige gelal. 

 

 

    

 

http://www.youtube.com/watch?v=8-xqp_Zwuso

 

Author & Punisher

 

 

 

Industrieel gehamer van de bovenste plank geproduceerd door slechts één dude en een computer. Telkens hij een extreem lage noot speelde begon het in mijn oren te jeuken alsof een bende rode mieren er een vrijgezellenfeest aan het houden waren. Supercool aan Author & Punisher is dat deze gast geen midi controller heeft gekocht, maar ze gewoon zelf in elkaar geknutseld heeft. Het maakt het natuurlijk nog authentieker voor een industrial act wanneer het lijkt alsof hij de temperatuur van de hooghoven van Marcinel staat te regelen terwijl hij eigenlijk aan het drummen is. Check het filmpje hieronder,  echt waanzinnig!

 

    

 

http://www.youtube.com/watch?v=xK8ka0OjEWc&feature=share

 

Wooden Shjips

 

 

 

Wooden Shjips speelde een exclusieve show in het Faxx gebouw waarbij hun psychelische sounds begeleid werden door een montage van beelden en licht van de Nederlandse kunstenares Wineke Gartz. Het resultaat was dat nog voor de band één noot gespeeld had, de zaal stampvol zat en er nog eens honderd man voor de deur stond te wachten. De show zelf was enkel voor de volharders want het eerste uur prutste keyboardspeler Nash gewoon op zijn orgel, terwijl de beelden voorbij stroomden. Goed eigenlijk, zo waren alle posers binnen het kwartier terug buiten en konden de echte liefhebbers van psychedelica binnenstromen toen de band begon te spelen. Als je Wooden Shjips nog niet kent, denk dan aan Hawkwind met Roky Erikson als frontman. Een pompende ritmesectie waar gitaar en orgel zweverige melodieën doorheen weven. Spijtig alleen dat het publiek wat mak was, ik was samen met een wazige griet naast mij haast de enige die stond te shaken alsof we midden jaren 60 op een show van Jefferson Airplane stonden. Het kan natuurlijk ook zijn dat iedereen zo in trance was van die constante stroom aan beelden en muziek dat ze verstijft bleven staan als een konijn dat in de nacht een aanstormde auto ziet aankomen. 

 

 

 

     

 

 

 

Onze avond eindigde op een feestje waar een of andere DJ (ja ik ben zijn naam vergeten, ik was zat, boe fucking hoe) old skool breakcore door de blender draaide met paar snuifjes vettige dubstep, kwestie dat onze stoelgang, net als onze oren, ook verknoeid was voor de komende dagen. Eén ding weet ik zeker: volgend jaar huur ik een fucking appartement in Tilburg zodat ik een week naar Incubate kan gaan, want deze dag is veel te snel voorbij gegaan. Ik ga nu een potje bleiten, ik moet morgen naar het ocmw...  

 

 

 

 FOTO'S: GODI FOTO, ELLEN VAN HOYWEGHEN

 

 

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: