Freeparty (Doel 01/01/2012): Teknocalyps PDF Afdrukken E-mail
Live
door Stijn Theus   
donderdag 05 januari 2012 14:10
Nieuwjaar in Doel was er eentje om nooit te vergeten. De kranten staan mede dankzij VTM bol van de dronken junkies en anarchisten die het polderdorp overspoelden om het nieuwe jaar met een knal in te luiden. Of dat is toch wat de mainstream media vertellen. Om  een kleine nuance aan het verhaal toe te voegen, herstelt cultus het evenwicht in de berichtgeving met een ode aan de freeparty.

 
 
Je kan het de mainstream media ook niet kwalijk nemen als je de woorden van Zappa even in overweging neemt. ‘The mainstream comes to you, but you have to go to the underground.’ En laat nu net die underground vrijer zijn van alle regeltjes. In dat opzicht zijn mijn woorden zelfs laster ten opzichte van zo’n underground, die snel bezoedeld raakt door aandacht en commercialiteit. Een freeparty is net anti-commercieel en niet te vangen door het grote geld. Een subcultuur die bestaat uit soundsystems die overal, waar je ook wil, met behulp van een ‘energiebron’ een feestje kan bouwen met goedkoop bier. Soundsystems zijn weg voor iemand nog maar snapt dat er van ergens ‘tek’ komt binnengewaaid door een open raam. Meestal zijn ze ook weg als iemand dat doorheeft en klaagt bij de flikken, maar dat is nu net het punt.

Er wordt gesproken van een ‘netwerk’, maar elke vorm van communicatie – waarvan facebook maar een klein deel vormt – zorgt voor een massale mobilisatie van een groep mensen (correctie: ‘junkies’) uit binnen en buitenland, tot een Frans soundsystem en Italiaanse feestgangers toe. Voor zover wij weten heeft België geen freeparty scene. Het lijkt meer op een internationaal verbond van moderne hippies die in een karavaan bussen en auto’s een dorp komen binnenwaaien met soundsystems, bier en proviant. Zowaar Ken Kesey in het kwadraat. Vergeet gitaren en treinhoppen, dit is de volgende generatie en ze zijn blijkbaar ook iets beter georganiseerd dan die van Woodstock. En deze keer is Woodstock echt voor gratis en voor niets. De gratis beats vliegen er tot de vroege uurtjes rond je oren. 
 
 

En dat ze dat kunnen in een half verlaten dorp als Doel voor de ogen van enkele combi’s en een radeloze burgemeester, lijkt dat ze inderdaad beter georganiseerd zijn dan je van een bende junkies zou verwachten. En dat in een dorp waar nog  1 van de 12 overgebleven inwoners haar beklag komt doen voor de camera van VTM dat “een illegaal feestje wel mag, en als wij eens iets aanvragen om te organiseren, dan mag dat niet.” Trouwens, madam, moest Doel niet al lang ontruimd zijn? Wel, statement proven: Illegaal mag zolang je ermee weg komt. Kijk maar naar de regering. En dan nog, wie haalt er gewillig een berg administratiekosten op de hals als je ook zo kan feesten, om nog maar te zwijgen over Sabam. Een copyright organisatie is trouwens volledig van de pot gerukt als je weet dat het merendeel van de artiesten het soundsystem mee opbouwt en live speelt met ‘bakskes’- zoals drumcomputers en acidsampelers.

Ze steken een middelvinger op tegen alles wat maar algemeen aanvaard is en ze doen dat omdat ze op dat moment dat ultieme gevoel van vrijheid bereikt hebben. Een massa gelijkgezinden die meegaan op dezelfde beat en niet op het gejengel van Adele of Music for life. Eigen muziek, ongesproken regels, misschien zelfs eigen handeltjes, om toch even, voor de volle 24 uur en liefst nog iets langer, te bewijzen dat ze het ook zonder die ‘maatschappij’ kunnen.
“Lekker knallen”, even weg zijn, een middelvinger opsteken, … je noemt het zoals je wil, allemaal zijn ze op zoek naar een alternatieve wereld. Even weg van de maatschappij en doen wat de regering ons voor deed: lekker ons goesting. En dat zonder het geld van de belasting. Nou…
 
[Voor alle duidelijkheid, cultus was niet aanwezig op de party. We waren te druk bezig met extreme hoeveelheden cava en vlees weg te werken op saaie feestjes, en het enige redactielid dat er nog maar aan dacht om naar Doel af te zakken, was in zijn geboortedorp wartaal aan het verkondigen op acid en bier in het jeugdhuis van zijn geboortedorp. Hij viel later in coma in het tuinhuis van zijn moeder. ]


 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: