Echo Beatty (03/05, Kievitsnest) PDF Afdrukken E-mail
Live
door Stijn Theus   
vrijdag 04 mei 2012 10:16
Af en toe kom je nog eens een band tegen waarvan je weet dat ze het gaan maken. Echo Beatty is zo'n band en speelde gisteren gratis in de oude kerk genaamd het Kievitsnest, een van de weinige locaties die (nog) niet is weggepest door schadelijk asociale buurtbewoners met weinig empathie voor muzieklievend Vlaanderen. 

 
 
Er heerst een ontspannen sfeer in de oude kerk in de Provinciestraat in Antwerpen. Jochem Baelus slaat net een laatste noot aan voor de soundcheck en kijkt nog even of het licht wel goed zit. Als hij naar de duister verlichte kapelmuur achter zich kijk, mompelt hij een goedkeurende "dat zit wel goed" en voegt zich samen met zangeres en gitariste Annelies Van Dinter bij de bevriende achterban met een pils en een sigaret. Echo Beatty is net terug van een opnamesessie in Montreal, waar ze de nummers van een eerste, nog onuitgegeven debuutalbum bij elkaar hebben gespeeld. "Het is nog even wachten op subsidies voordat we de plaat daadwerkelijk kunnen uitbrengen," vertelt Jochem achteraf, "het is niet zo gemakkelijk om het nodige geld bij elkaar te krijgen."
 

Als het van het geluid afhangt, zou dat een piece of cake moeten zijn. Vanaf de eerste noten sleept Echo Beatty je mee in een duistere maar aangename sfeer, alsof je 's nachts verdwaalt in een donker bos en betoverd wordt door de eenzame schoonheid van de natuur. Twee muzikanten, Annelies Van Dinter met een briljant stemgeluid op akoestische gitaar en Jochem Baelus, die als een gek het evenwicht weet te behouden tussen een uit de kluiten gewassen silofoon, elektrische gitaar, basdrum en een getweakte houten bak, bespelen voorgenoemde instrumenten met mini ventilators, metalen snaren, kammen en breinaalden. Met elk attribuut en bijgestaan door twee loopstations, bouwt het duo aan een gelaagde muziek die het publiek in vervoering brengt. 

"In Montreal hebben is ons geluid rauwer en subtieler geworden," aldus Jochem. In die tegenstelling weerklinkt de verontrustende schoonheid en bombastische kwetsbaarheid van Echo Beatty. Eentje om in't oog - of beter 'oor' - te houden. 
 
 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: