Concertagenda Februari. Of de aangekondigde dood van een sociaal leven. PDF Afdrukken E-mail
Live
door Marcel H Core   
zondag 27 januari 2013 17:29
Artikelindex
Concertagenda Februari. Of de aangekondigde dood van een sociaal leven.
Karma To Burn op LSD
Alle pagina's
Februari zal een eind maken aan je sociale leven als je jezelf niet onmiddellijk begint te omringen met gelijkgezinde muziekliefhebbers, want er staat weer heel wat lekkers geprogrammeerd in de Vlaamse concertzalen. Van doom folk over breekbare funky lo-fi naar psychedelische gitaarexplosies, februari heeft het allemaal.
 

Naar de hel en terug met King Dude (01/02 - Trix)

Het leek wel of de geest van Johnny Cash, terug gesommeerd uit het hellevuur en volledig in apocalyptische zombie-modus, vorig jaar bezit heeft genomen van King Dude, die als een bezetene de doomy folk plaat 'Burning Daylights' bij elkaar speelde. De songs kruipen onder je huid en brengen je in een reddeloze wereld waar de begrippen goed en kwaad een gevecht op leven en dood uitvechten. 

 


Mysterieuze lo-fi psych of afgelikte commerce van Unknown Mortal Orchestra (06/02 - Trix)

In de loop van 2010 kreeg ik een cassette in handen van Unknown Mortal Orchestra met niet meer dan 5 nummers opgenomen op een 4-track in een slaapkamer van een nobele onbekende. De groep bleef nog een tijd gehuld in mysterie totdat Ruban Nielson naar voren stapte als het brein achter de band en in 2011 hun zelfgetitelde debuut uitbracht. Hun nieuwste klinkt als een poppy bastaard die misschien wel iets te smooth is opgenomen en veel mysterie is kwijtgespeeld, iets waar de mainstream doorgaans gek op is. Wij blijven graag nog even in het verleden rondzwerven en hopen op een kleine flashback naar die heerlijke cassette. 

 


Extreem luide brak versus psychedelische jam van Tweak Bird (07/02 - Trix)

Tweak Bird behoeft geen introductie. De twee broers uit Los Angeles passeerden reeds als voorprogramma voor Black Mountain in de AB - waar ze de laatsten volledig van het podium speelden - en ze bliezen meerdere toeschouwers met hun cathy hooks en beukende drums omver in kleinere kruipkoten. Check het interview met Caleb als je het in Keulen hoort donderen. 


Karma To Burn, de Lebowski truckers (09/02 - Sojo)

Nog eentje die passeerde tijdens in acid gedrenkte Yellowstock festival. Een greep uit m'n notities zegt dat ik ze absoluut nog eens live moet zien, al was het maar om ze eens zonder al te veel waanzin in m'n hoofd mee te maken. Wie een impressie van de waanzin wil, wordt op z'n wenken bediend na het lijstje.

 


Hollandse folk revivalist Jacco Gardner en de Kosmische Dood (13/03 - Trix)

Jacco Gardner oogst de afgelopen maanden meer internationale lof in de hippie scene dan eender welke Hollander. In februari komt zijn debuut uit op het Trouble In Mind label en staat daar mooi tussen de psych revivalists Ty Segal, Night Beats en Woollen Kits. Onze verwachtingen van onze Noorderbuur zijn dan ook hoog gespannen en als hij het nu iets minder goed doet, hebben we toch eindelijk jams van The Cosmic Dead live en - als het even meezit ook nuchter - kunnen meemaken. 

 

Esben and The Witch's melancholische sfeerschepping (15/02 - Trix)

Een van de ontdekkingen op een onvergetelijke line-up waar Incubate een pattent op heeft genomen. Met de drum tussen het lauwe Hollandse publiek geplaceerd zetten ze Marching Song in en namen ze me mee in een bevreemdende wereld van duistere schoonheid. Een absolute must see & hear!

 

Levende legende Hans Joachim Roedelius (15/02 - KASKcinema)

Wie Cluster kent, kent Roedelius. Een legende uit het tijdperk waar de eerste mensen met electronica dweepten en met hun soundscapes de vergeten psychedelica voortzetten met de oerdegelijke krautrock. Hij is 78, dus als je hem nog levend en live wil meemaken, moet je 't nu doen. 
 

Surfen in een droom van Ducktails (16/02 - Botanique)

Tapeloops en zomers gitaargetokkel van de nerdy gitarist van Real Estate. Niet dat die band potten heeft gebroken, maar solo is de man een held die je onderdompelt in een lo-fi surfsfeer met zomerse vibes. Maar ook hij laat zich vangen door de regels van de producers en lijkt op zijn laatste plaat in te boeten en, net zoals Unknown Mortal Orchestra klinkt hij opeens zo smooth. We houden wederom vast aan de oude waarden en hopen toch nog een laatste zucht te horen van zijn vroegere werk. 

 


Een minuut stilte voor John Cale (18/02 - Vooruit)

Niets nieuws aan de horizon maar een meester zonder meer. Democrazy zet 'm op de planken in Gent. 

Radio Moscow's gitaar-solo-a-gogo (23/02 - Trix)

Ik herinner me nog flarden van een Yellow Stock avontuur op acid, waar een volledig heropleving van de bluesy hippie trippy jam voor m'n ogen afspeelde, gekanaliseerd door de gitaren van Radio Moscow. Eindeloze gitaarsolo's die Hendrix op een altaar zetten en een volledige generatie neo-hippies doet genieten van een ooit eerder geziene gitaar freak-out.

 

De nieuwste worp van Equinox the Peacekeeper (Belgische concerttour)

Equinox staat al ik-weet-niet hoelang op de frontpage van deze niet bijster actuele website, hoewel, actueler als dit kan het intverview niet zijn. Equinox heeft zijn nieuwste 'Birdsongs on the Waste Land' uit, speelt z'n album release in een uitverkochte AB - moet je niet al te letterlijk nemen maar kom, hij wordt eindelijk aanzien voor wat hij waard is - en heeft een serie huiskamerconcerten op de agenda staan in heel België. 

De volledige lijst concerten vind je op z'n website.
 


 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: