Supermen Dönüyor: low budget superheld PDF Afdrukken E-mail
DVD
door Peter Heyns   
woensdag 18 maart 2009 06:00

Het Griekse bedrijfje Onarfilms brengt sedert 2005 Turkse cultfilms op de markt.   De oplages zijn beperkt en de kwaliteit soms erbarmelijk, maar dat mag de pret niet bederven.  Wij bestelden Supermen Dönüyor (The Return of Superman uit 1979) en lieten ons op sleeptouw nemen door de Turkse Clark Kent.

 

Superman

 

Onarfilms probeert van elke release iets speciaals te maken.  De oplage is steeds gelimiteerd (500 of 1000 stuks) en ieder exemplaar is met de hand genummerd.  Supermen Dönüyor maakt deel uit van een dubbelrelease en dus krijgen we er voor dezelfde prijs Demir Yumruk: Devler Geliyor ( Iron Fist: The Giants Are Coming) bovenop.  In het doosje vinden we bovendien een kleine filmposter van Superman, en als toemaatje krijgen we er nog een hoop extras bovenop.  Ook de cultfreaks die wat krap bij kas zitten mogen delen in het geluk want de meeste DVD’s gaan voor minder dan 20 euro de deur uit.

 

Supermen Dönüyor is een remake van The Return Of Superman.  Dit betekent dat we het complete pakket krijgen van spandex pakjes, x-ray vision tot mooie vrouwen.  De fans van snelle, flitsende actie zullen misschien teleurgesteld zijn omwille van de low budget-effecten maar dat heeft ook zo z'n charmes.

 

Het verhaal is hetzelfde als dat van de Superman-prent met Christopher Reeve uit ‘78.  Het gaat slecht op de planeet Krypton, en uit voorzorg wordt een alien uitgezonden naar de aarde.   Daar groeit hij op in een warm pleeggezin, niet wetende dat hij over speciale gaven beschikt.  De enige aanwijzing over zijn verleden is een stuk Kryptoniet.  Net dat maakt deel uit van een groot plan, gesmeed door de slechterikken, om de wereld over te nemen.

    

 

Regisseur Kunt Tulgar had niet het hetzelfde budget als voor de originele Hollywoodproductie en dat is duidelijk te zien op het scherm.  Het openingsbeeld lijkt wel een kindertekening en de eerste ruimtescènes lijken te zijn opgebouwd met een collectie antieke kerstversiering.  De soms lachwekkende kwaliteit van de effecten wordt echter  ruimschoots goedgemaakt door de oprechtheid van de makers.  Over de kwaliteiten van de acteurs durven we geen uitspraken doen, aangezien we niet meer dan enkele woordjes Turks spreken.  Op het eerste zicht lijkt het allemaal wat stroever te gaan, maar na vijf minuten voelt het allemaal al een pak vertrouwder aan.

 

Supermen Dönüyor  brengt in de eerste plaats een leuke superheldenprent.  De humor en actie doen ons terugdenken aan de tijden van the A-team, de stunteligheid qua uitvoering liet ons huilen van het lachen.  De Turkse Superman weet duidelijk van aanpakken (X-ray vision dient toch om naar panty’s kijken, niet?), al blijft het allemaal wat braafjes.  Supermen Dönüyor staat alvast garant voor een ontspannend avondje film.

Tot slot geven wij u nog één wijze raad mee: wees er snel bij, want op is op!

 

 

http://www.onarfilms.com

 

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: