Sukiyaki Western Django; East Meets West PDF Afdrukken E-mail
DVD
door Peter Heyns   
woensdag 01 april 2009 07:00
Dat Quentin Tarantino fan is van Oosterse gevechtsfilms hoeven we u waarschijnlijk niet meer te vertellen.  Kill Bill was zijn liefdesverklaring aan het genre, en Sukiyaki Western Django is het antwoord hierop.

 

 

 

 

Een Western uit het Oosten, we hadden er nooit aan gedacht.  Takashi Miike (bekend van de Dead or Alive-trilogie en Ichi The Killer) mocht het proberen en vervulde zijn opdracht met glans.  Miike is een grootmeester als het op actie aankomt en dat is er aan te zien.  Tijdens gevechtsscènes lijken de acteurs te dansen over het scherm, en ook de special effects zijn mooi geïntegreerd in het geheel.

Het verhaal is eenvoudig; twee rivaliserende bendes proberen de macht over een dorp te veroveren in de hoop een legendarische schat buit te maken, maar dan duikt er een onbekende revolverheld op die de plannen komt dwarsbomen.  Het verhaal is ondergeschikt aan de actie, maar ook volgestouwd met verwijzingen naar de grote westerns van Sergio Leone.  Kortom, SWD is een Japanse remake van een doorsnee spaghettiwestern, maar dan een met een serieuze hoek af.

De keuze voor Takashi Miike is perfect want deze film draait op de flitsende actie.  Hij kreeg voor de film hulp van Quentin Tarantino die een kleine rol op zich neemt.  Dat de twee elkaar beïnvloed hebben is duidelijk te zien.  Niet alleen de actie en de grote hoeveelheden bloed, maar ook de humor leunen dicht tegen elkaar aan.  Miike is een genie en de setting, de choreografie, het geluid, alles klopt als een bus.

Om zijn film zo geloofwaardig mogelijk te maken werden alle dialogen in het Engels ingesproken en dat geeft een ietwat vreemd effect.  Niet alleen de dialogen zijn een mengelmoes van verschillende accenten, ook de decors zijn een mix van Japanse en Amerikaanse invloeden, een gewaagde maar geslaagde keuze.  Qua tijdsbeeld is SWD geen voorbeeld, maar het doel heiligt nu eenmaal de middelen en de échte Westernfans verwijzen we dan ook graag door naar Deadwood.

Sukiyaki Western Django is een aanrader voor al wie houdt van mooie gevechten, harde actie en een goeie portie humor.  De mengeling van het oer-Amerikaanse Westerngenre en de Japanse invloeden en gevechtsstijlen werken intrigerend.  Kortom, Sukiyaki Western Django, de ultieme East meets West.
 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: