Taken: een razendsnelle actie-thriller PDF Afdrukken E-mail
DVD
door Haik Guevorkian   
zondag 12 april 2009 10:39

Afgezwaaid CIA-agent Bryan (Liam Neeson) kan maar niet op zijn lauweren rusten na een bewogen militaire dienst in Irak.  De slechte ervaringen die hij uit het Midden-Oosten heeft meegebracht zinderen hem nog altijd na.


Daarbij komt zijn stukgelopen relatie met Lenore (Famke Janssen) die hij maar niet kan vergeten.  Wel hebben Bryan en Lenore samen een zeventienjarige tienerdochter, genaamd Kim (Maggie Grace).

Toen de vader in dienst stond, sloeg de moeder een rijke man aan de haak en verweet Bryan van het niet aanwezig zijn bij belangrijke en moeilijke ‘familiemomenten’. Ondertussen wonen moeder en dochter gezellig in een riante villa bij de rijke zakenman, terwijl vader Bryan met verwrongen gezicht toeziet hoe zijn dochter stilaan haar echte vader vergeet.

Plotseling komt dochter Kim op het geweldige idee om met een leeftijdgenoot en goede vriendin naar Parijs af te reizen, maar vader Bryan vindt dat allesbehalve een goed idee.  Toch geeft hij zijn toestemming om de vader-dochter-relatie niet definitief te verbreken.  Aan deze nietszeggende cliché-scènes komt abrupt een einde wanneer Kim in Parijs landt.  Nog diezelfde middag worden de twee jonge meisjes ontvoerd door een aantal Oost-Europese handelaars in de seksslavernij.Het nachtmerriescenario die de vader zich in angst en vreze had ingebeeld wordt al snel werkelijkheid, maar Bryan is niet de persoon om zich daarbij zomaar neer te leggen.  De film slaat plotseling om in een hele rits actieshots die je continu in spanning houden tot bij de aftiteling.  

Het verhaal is niet apart, maar eerder typisch Hollywood.  Om zijn dochter te redden vermoordt hij een 50-tal Albanezen, een aantal Fransen, een paar Kosovaren en een stel Serviëres.  Kortom: gevoelloze mannen met zwarte baarden en lederen jassen uit de Balkan.  Om een lang verhaal kort te maken, het o-zo lieve en onschuldige Amerikaanse meisje komt in het slechte Europa terecht.  

Toch zit je na de ontvoering van Kim op het puntje van je stoel en vergeet je het stigmatiserende verhaal, want je kan deze film op twee manieren bekijken.  Ofwel de zoveelste clichéfilm uit Amerika, ofwel een achtbaan die razendsnel voorbijflitst en je mee op avontuur neemt.

Het duurde niet lang voor we mee op de trillende achtbaan zaten en genoten van de grote portie actie met de nodige adempauzes.  Voor je het weet is de rit voorbij en kijk je teleurgesteld naar de aftiteling.  Een geslaagde actiefilm of een clichéfilm, het is hoe je het bekijkt.

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: