Blindness: de ontmaskering PDF Afdrukken E-mail
DVD
door Haik Guevorkian   
vrijdag 24 april 2009 22:43

Een druk kruispunt in een onbekend land. Ontelbare bestuurders wachten met verwrongen gezicht voor het stoplicht. Eindelijk springt het licht op groen, maar de voorste auto blijft onverwachts stilstaan. De chauffeur van deze auto (Yusuke Iseya) wrijft verbaasd en paniekerig in zijn ogen, ondertussen wordt hij door de omringende bestuurders stijf gevloekt. “Ik kan … niet meer zien, ik ben … blind”, spreekt hij verwonderd en hakkelig uit. “Kan iemand mij horen? Het is alsof ik middenin een mistbank sta, of in een zee van melk ben gevallen, ik zie alles wit!"


Een enthousiaste passant neemt al te graag het stuur van deze blinde over en zet hem thuis af, maar kan niet laten om nadien met zijn auto weg te scheuren. Thuis besluit de vrouw van de blinde onmiddellijk met hem naar de oogarts te gaan. Misschien kan hij vertellen wat er aan de hand is… De oogarts (Mark Ruffalo) staat echter voor een raadsel, want de ogen van de blinde blijken volkomen intact te zijn.


De vreemde, plotselinge blindheid neemt al snel epidemische vormen aan. De oogarts en de patiënten worden eveneens het slachtoffer van deze witte ziekte, ook de gelukkige man die de auto jatte. Om de epidemie in te perken, neemt de regering het besluit om alle blinden in quarantaine te plaatsen. De vrouw van de oogarts (Julianne Moore) wil haar man niet alleen laten en doet alsof om bij haar geliefde te blijven. Ze wordt dus samen met haar man en andere ongelukkige blinden opgesloten in een verlaten gekkenhuis. Ondertussen trekken nieuwe horde slachtoffers van de witte ziekte het gekkenhuis binnen.


In de loop van de film zie je hoe de mensen in het gekkenhuis vervallen tot ‘dieren’ zonder waarden en normen. Eens er geen regeltjes meer zijn toont de mens zijn ware aard, namelijk het beestachtige. Al snel slenteren enkele blinden naakt rond in het vuile en slordige gekkenhuis en starten enkele jongens een handel in eten, seks en juwelen.


Blindness is een verfilming van het boek ‘Stad der Blinden’ van de Portugees José Saramago. De auteur wil aan de hand van deze vreemde ziekte de ware aard van de mens aantonen. De mens draagt een masker, maar eens die masker afvalt (het zicht in het boek/de film), toont de mens zijn ware aard en komen alle dierlijke wensen naar boven. Seks, macht, geld, voedsel en eer zijn slechts enkele voorbeelden die ook in de film uitvoerig aan bod komen. Iets te uitgebreid naar ons zin, want de film kon zonder moeite een half uur ingekort worden.

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: