Die Welle PDF Afdrukken E-mail
DVD
door Peter Heyns   
zondag 24 mei 2009 08:06

Jaren geleden kregen we het boek "De Golf" van Todd Strasser in handen, een boek dat een blijvende indruk zou maken. Ook de Duitser Dennis Gansel liet het zich welgevallen en besloot het boek te verfilmen.

 

De basis van het boek is een experiment in de jaren ’60 op een Amerikaanse school, waarbij een leraar een beweging op gang brengt die tot ver buiten zijn klasmuren zou groeien. Het resultaat van de verfilming (en remake van de Amerikaanse TV-film “The Wave” ) mag er zijn, al is de film niet zo sterk als soortgenoten “Das Experiment” of “ Goodbye Lenin” .

 

Rainer Wegner, volbloed anarchist en daarnaast ook leraar op de middelbare school, krijgt de opdracht een week lang les te geven over autocratie. Aanvankelijk verloopt de les moeilijk en zijn de leerlingen weinig geïnteresseerd, maar dan besluit Wegner het over een andere boeg te gooien en te laten zien dat dictaturen nog niet afgeschreven zijn.

De leerlingen verkiezen Wegner tot leider, een taak die hij serieus opneemt. Hij eist dan ook discipline van zijn onderdanen - hij leert zijn leerlingen de kracht van een groep kennen. Het project lijkt op rolletjes te lopen, maar plots vergeten de leerlingen de realiteit, en de school begint te kreunen onder de terreur van de leden van “De Golf”.

 

 

De afgelopen jaren kregen we uit Duitsland een hele lading films die zwaar inhakten op het Duitsland voor en na de muur. In Die Welle wordt nogmaals getoond dat Duitsland een zwaar verleden meesleept dat niet zomaar vergeten is.  Niet dat Gansel met een vingertje staat te zwaaien, maar we kunnen niet ontkennen dat we met een déjà vu gevoel kampten tijdens het kijken. En daar knelt het schoentje.

 

De spanningsopbouw van “Die Welle” is net iets minder dan die van “Das Experiment” en het verhaal minder sterk dan bijvoorbeeld “Das Leben Der Anderen”. Dat is jammer, want  “Die Welle” heeft alles om een topper te zijn.


We zijn de laatste jaren verwend geweest door de Duitse cinema, en de lat ligt daarom bijzonder hoog. Niet dat “Die Welle” de moeite niet waard is, maar de impact en het appelerende effect van eerder genoemde  films heeft hij niet. Wat deze film dan weer wel heeft is stof tot discussie: deze prent zal vast en zeker een succes zijn bij schoolvoorstellingen, en iedereen die houd van films over misgelopen sociale experimenten zal bij “Die Welle” zeker aan zijn trekken komen.

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: