Naar Wonderland en terug; Alice PDF Afdrukken E-mail
DVD
door Peter Heyns   
donderdag 02 juli 2009 15:14

Wie heeft hem niet gezien als kind, Alice, de verfilming van Alice In Wonderland door Jan Svankmajer. Door het mengen van live action en poppen creëert Svankmajer een angstaanjagend universum dat een onuitwisbare indruk nalaat.

 

Twintig jaar na datum brengt Moskwood Cinema Alice op dvd uit. Een poging om ons uit jeugdsentiment weer een dvd aan te smeren? Nee, Alice is zo’n film die verkeerd gesleten wordt als kinderfilm. Wij herinneren ons nog hoe wij als kind zaten te gapen naar Alice en het konijn en naar de bizarre, onvatbare structuur van het verhaal, maar doordringen deed het niet. Nu doet dat het wel, de film opent zelfs met de vraag of dit wel een kinderfilm is, en steekt dan van wal.

Het verhaaltje is bekend, Alice volgt een wit konijn en komt in Wonderland terecht, een streek bevolkt door vreemde figuren en met onbegrensde mogelijkheden. De film van Svankmayer overstijgt het narratieve. Ook de mix van live action en poppen past perfect in de absurde wereld die Lewis Caroll schiep. Bij momenten komt het geheel toch beklemmend over, maar Alice is dan ook geen gewone kinderfilm. De kijker duikt het jonge meisje achterna in een wereld waar ze opnieuw de spelregels moet leren, en die ze, na verloop van tijd, naar haar hand leert te zetten.  

Dit is de eerste keer dat Alice in Vlaanderen en Nederland op DVD verschijnt. Nieuw is dan ook de vertelstem door Carice Van Houten. Wij hadden misschien liever het origineel met ondertiteling gehad, maar dit is een kwestie van smaak.

Op de DVD zit één extra, nl. “Picknick Mit Weismann”, een al even interessante kortfilm van Svankmajer.

Alice is een visueel aantrekkelijke film die zeker de moeite waard is om in huis te halen. Spijtig van de magere extra’s, maar de release liet zo al lang genoeg op zich wachten. Fans van Svankmajer kunnen bij Moskwood Media ook nog terecht voor ’s mans “Faust”, “Conspirators of Pleasure” en “Otésanek”.

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: