Let’s Make Money: de documentaire die de crisis voorspelde PDF Afdrukken E-mail
DVD
door Stijn Theus   
maandag 02 november 2009 08:09

Het zou de lijfspreuk kunnen zijn van elke havik die het Amerikaanse Witte Huis onveilig gemaakt heeft. Of een nieuwe tatoeage ontdekt op het gat van 50 Cent, wie weet. Wie hoopt op het laatste zal bedrogen uitkomen bij het bekijken van Let’s Make Money, want de negers die hier aan bod komen, hebben geen bling aan hun lijf.

Let's Make Money review DVD

 

‘Wat gebeurt er eigenlijk met ons spaargeld?’ Op deze veelgestelde vraag, zeker ten tijde van de huidige crisis, probeert Let’s Make Money een antwoord te geven. Aan de hand van getuigenissen verschaft de documentaire een helder inzicht in de complexe wereld van financiën. De beelden en verhalen dateren van voor de ineenstorting van het financiële systeem en geven een profetische blik op wat er fout zou kunnen lopen. Uit eigen ervaring kunnen we nu wel zeggen dat het niet altijd loopt zoals gepland.

 

Regisseur Wagenhoffer en zijn crew reisden heel de wereld rond op zoek naar verschillende standpunten: van katoenplukkers in Burkina Faso, naar een handelsingenieur in India, tot een gewezen ‘economic hitman’ in Washington DC. Ingewikkelde materie over het IMF, de Wereldbank en het neoliberalisme wordt glashelder belicht, alsook de impact van de financiële wetteloosheid op de rest van de wereld, de Derde Wereld in het bijzonder. Zelfs onze pensioenspaarfondsen zorgen voor absurde situaties op de Spaanse immobiliënmarkt, waar momenteel ettelijke duizenden vakantiehuizen en -appartementen staan te verkrotten.

 

Wagenhoffer bewees met zijn ‘We Feed The World’ dat hij met wondermooie beelden en boeiende getuigenissen cruciale thema’s kan verlichten. Let’s Make Money zit zowel informatief als visueel op dezelfde lijn en behandelt opnieuw een probleem dat de globalisatie en het neoliberalisme met zich meebrengen. In tegenstelling tot wat Michael Moore doet, wordt er echter geen mening opgedrongen, maar kan je zelf je conclusies trekken. Let’s Make Money is een must voor iedereen die de wereldlijke problemen zoals de financiële crisis en wereldwijde armoede wil begrijpen.

 

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: