Trekkies: het leven volgens Star Trek PDF Afdrukken E-mail
DVD
door Peter Heyns   
maandag 16 november 2009 07:37

Ik ben waarschijnlijk een van de weinige mensen die nog nooit een volledige aflevering van Star Trek heeft uitgezeten. Anderen daarentegen hebben hun hele leven gewijd aan de tv- reeks die voor het eerst in 1966 op TV kwam. Sinds die datum is de aanhang gegroeid, en de Trekkies werden zo populair dat ze zelfs een vermelding in het woordenboek kregen. In november staan niet minder dan dertien Star Trek dvd/Blu-Ray releases gepland. Tijd om na te gaan waarom de fans ook nu weer massaal aan het verzamelen zullen gaan.

 

In 1997, na 30 jaar van Trekkies, Trekkers en conventies ging regisseur Robert Nygard op zoek naar mensen die Star Trek onsterfelijk maken, de überfans.  Trekkies is eerst en vooral luchtig bedoeld, grappig ook, maar niet kwetsend. Trekkies op zich kunnen al hilarisch zijn, maar Nygard behandelt hen steeds met respect, zonder off-screen commentaar. Wij als Star Trek-newbies moesten toch wel even slikken bij het zien van het hele circus. Eerlijk gezegd vielen wij meermaals van onze stoel, zowel van verbazing als van het lachten. De passie en de overtuiging waarmee Trekkies hun hobby beoefenen is bewonderenswaardig, ze reizen half de wereld af voor conventies, spenderen fortuinen aan merchandising en schrijven veelal zelf scripts voor hun geliefde reeks. Dit maakt Star Trek tot een van de meest lucratieve franchises uit de geschiedenis van televisie.

 Amerikanen houden van hun freedom of Speech en zich verkleden en gedragen als Trekkie hoort daarbij. Ze prediken op straat naastenliefde ( alle aliens zijn gelijk, ook de Klingons), studeren allemaal wetenschap (een soort semi-fictionele astronomie), spreken vloeiend vreemde talen (voor de meesten is Klingons het favoriet) en hebben een eigen groet. Kortom, de echte Trekkie leeft Star Trek. Star Trek draait volgens de fans om verdraagzaamheid, gelijkheid en streven naar de perfecte samenleving. "We leren uit Star Trek," is een veel gehoord argument. Toch is het net deze attitude die een mentaliteit bewerkstelligd die indruist tegen de boodschap van Star Trek. Trekkies bestempelen zichzelf als zeer slim (iedereen Trekkie kent wetenschap, weet je wel), verdraagzaam (maar dat begrijpen niet-Trekkies niet) en meer vrij als anderen (jezelf durven zijn in je apepakje). Verder blijft het allemaal heel onschuldig, zijn ze niet politiek georganiseerd en meer geïnteresseerd in het overnemen van andere planeten dan de macht op aarde.

 

Toch is het niet allemaal peis en vree. Onderling vechten de fans een oorlog uit tussen Trekkies en Trekkers. Het verschil tussen de twee is niet echt duidelijk, maar het is een soort oorlog tussen nerds en de overtreffende trap hiervan. Wij hadden gehoopt een strijd op het scherp van de snee te zien, maar het geweld beperkt zicht tot woordenwisselingen, duidelijke minachting van elkaar en het leven in aparte alliances en conventies.

 

Star Trek is een van de weinige series die scripts van kijkers accepteert en daarom is er ook geregeld discussie over de (soms rammelende) verhaallijnen van de serie. Feit blijft dat deze open geest ondertussen al 40 jaar science fiction produceert aan de lopende band. Een einde is voorlopig dus nog niet in zicht, toch niet zolang er Trekkies zijn. In België hoeven we ons voorlopig weinig zorgen te maken over een overrompeling van Trekkies in het openbaar, verkleden buiten de feestdagen is bij wet verboden, en Star Trek feestdagen horen daar niet bij. Jef Hoeyberghs heeft wel al verklaard dat eenieder zich een puntoor kan laten aannaaien.

 

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: