Linha De Passe PDF Afdrukken E-mail
DVD
door Peter Heyns   
woensdag 11 november 2009 08:08

Het lijstje van films over de toekomst van jongeren uit achterstandswijken lijkt eindeloos. De ene is al wat succesvoller dan de andere (met als toppunt Slumdog Millionaire) en nu is er dus Linha de Passe. Wij begonnen stilaan onze buik vol te krijgen van al deze miserie maar werden toch verrast door deze ontroerende prent.

 Linha De Passe dvd-review

Linha is een kwaliteitsproduct, gebracht door Walter Salles die ons ook Motorcycle Diaries en Central Do Brasil schonk en Daniela Thomas.  Rauw, realistisch maar vooral een menselijk verhaal, over het gevecht van vier jongeren die iets proberen te maken van hun leven.

 

Decor voor deze film is Sao Paulo, een van de meest chaotische steden ter wereld. Hoe minder huidskleur, hoe groter je overlevingskansen. Ergens in deze stad woont een poetsvrouw, Clueza, die soms naast kuisen ook andere diensten aanbied. Zo heeft ze vier zoons gebaard, vader onbekend, toekomst onzeker. Ze dromen ervan voetballer te worden, of priester of buschauffeur, maakt niet uit. Maar als je onderaan de ladder begint  loopt de weg niet over rozen.

 

Elk van de jongens baant zich op zijn eigen manier een weg, al dan niet op legale wijze. De verschillende verhaallijnen loodsen ons langs de verschillende kanten van de stad, al zijn de meeste weinig fraai. Geen zonovergoten kiekjes, geen samba maar vuile achterbuurten en grauwe tankstations.

 

Voor de opgewekte noot in het verhaal mag koning voetbal zorgen. Licht in de duisternis voor de moeder des huizes, maar haar favoriete club staat op het punt te degraderen. Slimme keuze van Salles en Thomas die zo een kans grijpen om wat kleur te geven aan de verder donkere film. Het contrast tussen voetbal, waar het altijd feest is, en haar grijze bestaan laat haar koud,enkele uren per week vergeet ze haar zorgen en geniet ze.

 

Linha is geen hoogvlieger, maar fans van het genre mogen dit zeker niet missen. Salles en Thomas weten duidelijk wat er leeft in de onderbuik van Brazilië en zijn niet van plan een postkaart te maken van hun land en stad. Met veel durf en liefde brengen ze een roerend verhaal over overleven en hoop.

 

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: