Best of Anima 6: de toppers van het afgelopen animatiefestival op één schijfje PDF Afdrukken E-mail
DVD
door Wim Van Acoleyen   
vrijdag 29 januari 2010 07:55
Anima, het internationaal animatiefestival van Brussel, brengt met deze DVD een selectie van animatiekortfilms die op het afgelopen festival zich in de kijker plaatsten.  Buiten de films die in de prijzen vielen, vindt u op het schijfje verder ook een selectie “relevaties” die de jury te goed vond om in de vergetelheid te laten zakken. Mooi initiatief, maar zijn deze kortfilms het waard om in huis gehaald te worden?

 

Best of Anima 6: animatiekortfilms review

Eerst het goede nieuws: geen goedkope klonen of derderangsimitaties op deze DVD - elke kortfilm heeft een eigen, volledig unieke stijl. Die varieert van aandoenlijk knullige hanenpoten tot tot leven gewekte etsen of computeranimaties. Puur technisch zit de kwaliteit van deze editie dus zeker goed.

 

Helaas wil het script niet altijd mee. La Svedese, bijvoorbeeld, een Belgisch-Franse coproductie, weet met zijn haperende, donkere animaties wel een unieke sfeer op te bouwen, maar meegezogen word je nooit in het bevreemdende verhaal van – ja, van wat eigenlijk? Uw gok is zo goed als de onze.

 

Ook Keith Reynolds Can’t Make It Tonight van de Brit Felix Massie weet niet te overtuigen. De cynische verteltoon van het wel erg simplistisch geanimeerde filmpje weet af en toe een glimlach op ons gezicht te toveren, maar uiteindelijk laat het einde je op je honger zitten.

 

Wel erg de moeite is Hot Dog, een tot leven gewekte potloodtekening over een hond met brandweerambities. Schattig én hilarisch, de absolute topper op deze DVD. Verder ook nog complimenten voor Geraldo Infuso, die met zijn Milovan Circus een prachtig geanimeerde droevige parel over een gedeprimeerde circusartiest aflevert. En Lögner (Lies) van de Zweed Jonas Odell is ook dik de moeite: drie ultrakorte filmpjes in één kortfilm, elk met hun eigen, unieke stijl, over – u raadt het nooit – de strafste leugens.

 

Kortom: de oogst van Anima is dit jaar eerder wisselvallig, met enkele absolute pareltjes, maar ook een paar ferme miskleunen. Maar ach, heeft elke compilatie niet datzelfde probleem?

 

 

 

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: