Unspoken: traag en loodzwaar PDF Afdrukken E-mail
DVD
door Wim Van Acoleyen   
woensdag 03 februari 2010 14:06
Fien Troch’s tweede film, de opvolger van Een Ander Zijn Geluk, is nu verkrijgbaar op DVD. Geen hapklare brok cinema, maar een doordenker.

 

De Belgische cinema hoeft zich al lang niet meer beschaamd in een hoekje weg te proppen.  De tijden waarin we naar Wallonië moesten kijken om toch een beetje trots te mogen zijn op onze nationale filmproductie zijn nu volledig verleden tijd.  Vorig jaar was zonder meer een fantastisch filmjaar voor Vlaamse films, mede dankzij Fien Troch’s Unspoken, die quasi unaniem goed ontvangen werd (en ja, we rekenen Unspoken als Vlaamse film, al is die dan wel Frans gesproken – Fien Troch is een Vlaamse regisseuse, punt).

Unspoken Fien Troch Recensie

Troch’s tweede is geen gemakkelijke film. De regisseuse tekent voor een traag en loodzwaar drama, waarin de dialogen eerder van ondergeschikt belang zijn op de sfeer. Alles zit hem in wat er niet gezegd wordt.

 

Het verhaal? Dat wordt maar met mondjesmaat vrijgegeven. We volgen een zwijgend, uit elkaar gegroeid koppel in hun dagelijkse leven – dat voornamelijk uit droevig in het ijle staren bestaat. Pas een dertigtal minuten in de film weten we als toeschouwer zeker hoe het zover is kunnen komen – als je tenminste de hoes van de DVD niet gelezen hebt.

 

Troch verdient zeker een pluim voor de prachtige beelden van Unspoken, die veel bijdragen aan de sfeer van de film. En de acteerprestaties van Emmanuelle Devos en Bruno Todeschini zijn werkelijk uitmuntend – met één treurige blik zeggen ze zoveel meer dan duizend monologen zouden kunnen uitdrukken.

 

Kortom: Unspoken is een goed gemaakt en schitterend geacteerd drama. Een aanrader voor wie zijn cinema graag traag en diepgravend heeft.

 

 

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: