Taxandria: prachtig falen PDF Afdrukken E-mail
DVD
door Wim Van Acoleyen   
maandag 15 februari 2010 07:55

Raoul Servais, oervader van de Belgische animatiefilm, maakte lang furore met prachtige kortfilms, die meerdere prijzen in de wacht sleepten. Langspeelfilm Taxandria had de kroon op zijn oeuvre moeten worden. Helaas liep het anders.

 

Taxandria Raoul Servais Review

Servais had grote plannen voor zijn eerste langspeelfilm. Het zou een unieke combinatie worden van animatie en live-action, waarvoor hij speciaal een nieuw procedé ontwierp, de Servaisgraphié.  Het verhaal zou zich afspelen in tot leven gewekte schilderijen van Paul Delvaux, die bewerkt zouden worden tot de stadstaat Taxandria, waar een dictatuur heerst die het verlopen van tijd verbiedt.

 

Om zijn visie te kunnen uitvoeren, werkte Servais samen met een leger producenten, en haalde hij zijn geld uit een samenwerking met verschillende landen. Het werd de ondergang van zijn film: iedereen had een andere visie, en Servais moest steeds meer en meer compromissen sluiten tot er van zijn oorspronkelijke droom nog maar weinig overbleef.

 

Het idee om de achtergronden te baseren op Delvaux sneuvelde het eerst. Servais besloot dat dat praktisch enorm moeilijk haalbaar bleek, en betrok striptekenaar François Schuiten bij het project. Een goede keuze: Schuiten tekende prachtige, licht-surrealistische achtergronden voor Taxandria.

 

De conflicten tussen Raoul Servais en de producenten bleven duren. Servais bezweek voor de druk om het scenario toegankelijker te maken: Taxandria moest geen kunstfilm worden, maar een toegankelijke film voor een breed publiek. Daarom sloop er meer en meer humor in het script, en werden de scherpe kantjes meer en meer afgeveild. Het plan om animatie te combineren met live-action kwam ook meer en meer onder druk te staan, tot Taxandria uiteindelijk een live-actionfilm met geanimeerde achtergronden werd.

 

De echte doodsteek voor Taxandria kwam toen de film half afgewerkt was: het geld was op. Ten einde raad besloot Servais de film toch af te werken, op de enige mogelijke goedkope manier: een raamvertelling maken voor het al afgewerkte materiaal.

 

Die raamvertelling doet de film uiteindelijk de das om. Terwijl al het materiaal dat zich afspeelt in de droomwereld Taxandria werkelijk adembenemend mooi en boeiend is, is de raamvertelling een flutjeugdfilmpje over een jonge prins en een vuurtorenwachter uit het Oostblok.

 

Spijtig, want dat Taxandria een enorm groot potentieel had, is duidelijk in werkelijk alles. Het is een gefaalde film, maar dan wel één die zoveel prachtige stukken telt, dat het erg moeilijk wordt om de film níet aan te raden.

 

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: