Funny Games (U.S.): Slaafse remake PDF Afdrukken E-mail
DVD
door Haik Guevorkian   
zondag 28 december 2008 14:34

Zet je tv gerust uit indien je de originele film ‘Funny Games’ van regisseur Michael Haneke uit 1997 al gezien hebt. Funny Games U.S. is een tot op de milliseconde nauwkeurige shot-by-shot remake van de Oostenrijkse film. 

 

 Funny Games
Een gezin uit de hogere klasse bestaande uit George (Tim Roth), Ann (Naomi Watts) en hun zoontje Georgie (Devon Gearhart) is onderweg naar een buitenverblijf om daar de zomer door te brengen.
Bij hun aankomst maakt het drietal meteen kennis met twee gestoorde jongemannen: Paul (Michael Pitt) en Peter (Brady Corbet). De zaken nemen snel een vreemde wending en de onschuldige familie wordt de speelbal in sadistische spelletjes.

Een doorsnee Hollywoodfilm wemelt van geweld, actie en bloed. De meeste Amerikaanse films eindigen met een happy ending. Hiertegen wilde regisseur Michael Haneke zich afzetten, om zo het ethisch aanvoelen van  Amerikanen op de proef te stellen. Hoe zullen de kijkers reageren op zinloos geweld, zullen ze het kunnen plaatsen of stappen ze na een half uur de zaal uit? Met Funny Games maakte de Oostenrijker een aanklacht tegen de exploitatie van geweld in Hollywood. De media maken daarvan immers al te vaak een vermakelijk iets terwijl met geweld niet te lachen valt.


Maar heeft het wel zin om een film op een identieke manier opnieuw te vertellen? Waarom kon Haneke geen genoegen nemen met de originele film? Het is daarom haast absurd om Funny Games U.S. te bekijken als je de versie uit 1997 reeds hebt gezien.
Iedereen aan wie het origineel wél is voorbijgegaan kan zich met deze Amerikaanse remake best vermaken, mits je niet sentimenteel bent en tegen een stevige stoot kan.

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: