Gran Torino: waardig afscheid van een veteraan PDF Afdrukken E-mail
Ciné
door Peter Heyns   
vrijdag 06 maart 2009 06:00

 

Wie dacht dat het hoogtepunt van Clint Eastwood al ver achter ons ligt, komt bedrogen uit.  Nog maar eens ontbindt hij zijn duivels in het sociaal drama Gran Torino.


Walt Kowalski (Clint Eastwood) is een gepensioneerde Ford-arbeider die zijn eenzame dagen zuipend op de veranda doorbrengt.  Vandaar kijkt hij toe hoe zijn zo geliefde middle class neighbourhood door vreemdelingen naar de verdommenis wordt geholpen.


Op een avond betrapt Walt zijn verlegen buurjongen die zijn geliefde Gran Torino 72 probeert te stelen. Onder druk van een gewelddadige Hmong-bende heeft de jongen zich laten overhalen dit te proberen, maar zijn daad bekoopt hij met een fiks pak rammel van de oude veteraan.  Walt krijgt daardoor de eeuwige dankbaarheid van zijn Aziatische buren.  Stilaan kruipt Kowalski uit zijn schulp en begint hij zich te ontfermen zich over de jongen.

Hoewel de titel doet vermoeden dat we te maken hebben met een door actie gedreven autofilm, is Gran Torino allesbehalve flitsend te noemen.  De prent komt langzaam op gang en de wagen blijft zelfs lange tijd op de achtergrond.

Ook al lijkt het verhaal zwaarwichtig, toch is de film luchtig en aangenaam.  Clint Eastwood kondigde aan dat dit zijn laatste rol als acteur is en het lijkt alsof hij afscheid wil nemen met een best of-versie van zichzelf.  Kowalski lijkt bij momenten op een combinatie van Dirty Harry en de naamloze cowboy uit Leone's westerns.

Het is fijn te zien dat een icoon als Clint Eastwood al eens met zichzelf durft lachen.  Dat hij dit doet in wat ook een saaie, moraliserende Oscarwinnaar had kunnen zijn, siert hem des te meer.  Mensen die door het goedkope verhaaltje en de dikke laag symboliek kijken, zullen al snel moeten toegeven dat er in Clint Eastwood een geniaal komiek schuilt. Een absolute aanrader dus voor iedereen die van Eastwood houdt en een waardig afscheid wil zien van de grootmeester.

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: