Millenium: Mannen die vrouwen haten PDF Afdrukken E-mail
Ciné
door Peter Heyns   
woensdag 06 mei 2009 08:00
Artikelindex
Millenium: Mannen die vrouwen haten
spanning en drama
Alle pagina's

Toen op 9 november 2004 de Zweedse auteur Stieg Larsson overleed, liet hij een afgewerkte maar ongepubliceerde trilogie na, de Milleniumtrilogie.  Deze werd alsnog in omloop gebracht en bleek al snel een groot succes.  Enkele jaren en vele prijzen later is er nu ook de bioscoopversie van het eerste deel.

 

 

(com)plot

Mikael Blomvist is een gerespecteerde onderzoeksjournalist die al vele schandalen aan het licht bracht.  In zijn strijd tegen een bankconcern moet hij echter het onderspit delven als blijkt dat zijn dossier en bronnen vals zijn.  Zelf is hij van zijn gelijk overtuigd en hij gaat dan ook uit van een complot tegen hem.  Voor de rechtbank wordt hij veroordeeld tot drie maanden cel en het einde van zijn carrière als onderzoeksjournalist lijkt nabij.

 

Enter Henrik Vanger, een rijke zakenman en hoofd van het Vanger familieconcern, een van de belangrijkste zakenconcerns van het land. Hij vraagt Mikael de 40 jaar oude verdwijning van zijn nichtje Harriët te onderzoeken, een laatste kans voor de geslagen reporter om zijn beroepseer te redden.

 

Wat Mikael niet weet is dat hij op vraag van Vanger geschaduwd werd door een beveiligingsfirma, die op haar beurt de zonderlinge, getroebleerde hacker Lisbeth Salander had ingezet.  Salander is echter iemand die zich door niemand de les laat spellen en ook na haar opdracht blijft ze de computer van Mikael hacken en al snel volgt ze zijn denksporen in de zaak.  Wanneer Mikael zich vastwerkt in de vele raadsels uit het onderzoek kan Salander het niet laten contact te leggen.

 

U volgt nog?  Tijd voor fase 3.  Samen volgen de twee het nieuwe spoor dat een aantal oude moorden linkt met de Bijbel.  De verdwenen Harriet had een link gevonden tussen verschillende moorden doorheen het ganse land in een tijdsspanne van twintig jaar en waarschijnlijk was ze de dader op het spoor.  Hoe dichter Mikael en Salander bij de moordenaar komen hoe meer druk en dreiging ze voelen vanuit de familie Vanger.

 

En dan breekt de hel  los.  Mikael en Salander leggen de missing link tussen de familie en de mysterieuze moorden.  De zaak ontaardt in een kat-en-muisspelletje waarbij verschillende levens op het spel staan.  Naarmate het einde dichterbij komt zaten we dan ook nagelbijtend op het puntje van de stoel te genieten van de schitterende apotheose. 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: