Dossier K; de snelste film van Vlaanderen PDF Afdrukken E-mail
Ciné
door Peter Heyns   
dinsdag 08 december 2009 08:00

Naar “Dossier K” werd halsreikend uitgekeken. Na het succes van “De Zaak Alzheimer” stond het in de sterren geschreven dat de opvolger ook een kaskraker zou worden en dus draait de marketingmolen op volle toeren. Verwacht geen diepgaand drama, maar twee uur spannende actie, flitsende actiescènes op z’n Vlaams en droge humor.


Regisseur van dienst is deze keer Jan Verheyen, niet meteen onze favoriete keuze voor zo’n film, maar iedereen verdient een eerlijke kans. Vijf jaar is het al geleden dat “De Zaak Alzheimer” de Vlaamse film nieuw leven inblies en dat is te zien in de budgetten.

 

Wat is gebleven?  Vincke, Verstuyft en een groot deel van de cast zijn ook nu weer op post.  Het scenario is vanzelfsprekend gebaseerd op het gelijknamige boek van Jef Geeraerts en Erik Van Looy tekende voor de herwerking. Verder zit u met “Dossier K” ook  nu weer gebeiteld voor spannende actie.

Fundamentele verschillen met zijn voorganger zijn er niet (op het verhaal na natuurlijk).  De soms donkere stijl van Van Looy wordt hier meer afgewisseld met luchtige grapjes, iets wat de suspense niet steeds ten goede komt. Wat ons opviel was de ietwat slordige cameravoering. De kommaneukers onder het cinemapubliek zullen al eens een storende schouder in beeld zien, maar nooit oogt het geheel goedkoop of amateuristisch. “Dossier K” blijft wel het Vlaamse broertje van de Amerikaanse actiefilm. Verwacht dus geen gigantische budgetten maar ook nu weer is dit enkel voer voor de muggenzifters onder het publiek. 

 

 

Over het verhaal hoeft u niet veel te weten. De Albanese onderwereld begint een eindeloos bloedvergieten in het Antwerpse. Vincke en Verstuyft worden erop afgestuurd. Ze worden echter geconfronteerd met een maffianetwerk met vertakkingen tot in de hoogste regionen. Spanning van de eerste tot de laatste minuut. Zinloos, minder zinloos, maar vooral geweld spelen de hoofdrol.

 

Thuisblijven of naar de cinema lopen? Neem gerust uw tijd, deze film zal enkele maanden in roulatie blijven. “Dossier K” zal een geduchte concurrent blijken voor “Loft”, maar om het succes van deze kaskraker te evenaren zal Verheyen toch een kaarsje extra moeten branden.

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: