A Serious Man: de laatste worp van de broertjes Coen PDF Afdrukken E-mail
Ciné
door Peter Heyns   
donderdag 21 januari 2010 07:31
De laatste weken stonden de media bol van de lofbetuigingen aan het adres van de Coen brothers. Reden is hun nieuwste kindje, genaamd A Serious Man. Zoals wel meer bij de Coens roept deze film vragen op en is hij lekker absurd . Leuke twist deze keer, want de broertjes mengden enkele autobiografische elementen in het verhaal.

 

A Serious Man vertelt het verhaal van de Joodse universiteitsprofessor Larry Gopnik die geboren lijkt te zijn voor het ongeluk. Zijn leven staat op de helling en om zich te verlossen van de kwade vloek lijkt hij terug te moeten keren naar het geloof dat hij afgevallen is. Stukje bij beetje wordt hij opgezogen door de gemeenschap, al lijkt God zich steeds verder van hem te verwijderen.

 

 

De Coens leveren een gitzwarte komedie af, die bij de premiere in Antwerpen de zaal opvallend stil hield. Je voelt medelijden met Larry en een droefheid voor de aanhoudende miserie. Toch zit de film vol kleurrijke figuren, luchtige momenten en snedige grappen, al moet je ze durven zien. Er wordt ook een loopje genomen met Joodse tradities, iets waar de Coens het in hun jeugd moeilijk mee hadden.  Dat maakt het voor buitenstaanders misschien iets moelijker te bevatten, maar ook voor wie niet weet wat een Goy of een Gett is wordt humor op maat voorzien.  By the way, geen dure topcast deze keer, geen George of Brad in de hoofdrollen, die hadden het te druk met de nieuwe spot van Nescafe. In de plaats krijgen we enkele nieuwe frisse verschijningen die zeker niet moeten onderdoen.

 

 

A Serious Man wordt terecht getipt als een van de topfilms van het nieuwe jaar. De Coens leggen de lat alvast hoog. De concurrentie mag inpakken, wat ons betreft.

 

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: