Son of Rambow: in iedereen schuilt een kind PDF Afdrukken E-mail
Ciné
door Charlene Bollen   
donderdag 25 december 2008 22:25

Een film over kinderen is niet noodzakelijk een film vóór kinderen.  Son of Rambow is daarvan het perfecte voorbeeld.  Twee jongetjes maken zelf een klunzige remake van de eerste Rambofilm First Blood.
Een herkenbare film maken die niet enkel kinderen, maar ook volwassenen een hartverwarmend gevoel bezorgt, en doet terugdenken aan een zorgeloze kindertijd: dat is wat regisseur Garth Jennings voor ogen had.

Son of RambowWill, een verlegen 10-jarige jongen, is lid van een soort sekte die hem allerlei strenge regels oplegt. Televisie, muziek en andere moderne zaken zijn ten strengste verboden.  Wanneer hij de rebelse Lee, die wees is en voor wie straf dagelijkse kost is, leert kennen gaat er een nieuwe wereld open voor hem.  Samen maken de twee tegenpolen een remake van de eerste Rambofilm First Blood, in de hoop een wedstrijd voor jonge filmmakers te winnen.  Wanneer de Franse uitwisselingsstudent Didier roet in het eten komt gooien, wordt hun vriendschap zwaar op proef gesteld.

Garth Jennings maakt gebruik van beeld in beeld.  Zo zien we de film af en toe door de camera van Lee en Will.  En ook Will’s kleurrijke tekeningen, die tevens de inspiratie vormen voor de twee kereltjes hun film, komen tot leven.  Die animatie tussendoor zorgt voor een zeer speciale touch in de film.

Het contrast tussen de stoere Will, die in zijn eigen film de zoon van Rambo speelt, en de naïeve vertederende jongen die hij in het dagelijkse leven is, levert grappige taferelen op.  Maar ook het verschil tussen de broodmagere jongen en Stallone’s spiermassa, is heel grappig.  Het is vooral de enorme verbeeldingskracht en overtuiging van de hoofdpersonages die van de film een succes maken.
Garth slaagt er zonder meer in een film te maken die volwassenen niet koud laat.  Son of Rambow dompelt de kijker in nostalgie en jeugdsentiment, en laat zien hoe sterk een vriendschap kan zijn op erg jonge leeftijd.

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: