7 films over film PDF Afdrukken E-mail
Artikel
door Wim Van Acoleyen   
woensdag 24 juni 2009 08:01
Artikelindex
7 films over film
pagina 2
pagina 3
Alle pagina's

Een film maken is een hels proces. Tussen scriptdroom en filmdaad staan nu wel geen wetten in de weg, maar wel een hele hoop praktische bezwaren: budgetproblemen, acteurs met huizenhoge ego’s of gewoon brute pech. Stof genoeg om ook een film over te maken, dachten verschillende cinéasten. We zetten enkele fantastische films over filmmaken in de schijnwerpers.

 

La Nuit Américaine

 7 films over filmmaken - Day For Night / La Nuit Américaine

Eén van de beste films van François Truffaut, die verder met onder andere ‘Les 400 Coups’ en ‘Jules et Jim’ enkele absolute klassiekers op zijn CV heeft staan. ‘La Nuit Américaine’, ook bekend onder de Engelse naam ‘Day For Night’, draait rond een goedbedoelende maar middelmatige regisseur en de problemen die zijn crew ondervindt bij het draaien van een middelmatig flutdrama.

 

De filmset van de fictieve film is een microkosmos van de samenleving: crewleden worden verliefd, hebben ruzie en gedragen zich soms als kinderen. Naar verluidt propte Truffaut de film vol met uit het leven gegrepen anekdotes, die hij zelf meemaakte tijdens de opnames van zijn voorgaande films. Grappig, charmant én interessant voor filmfreaks: ‘La Nuit Américaine’ is een absolute aanrader.

 

Irma Vep

Een legendarische regisseur, wiens gloriejaren wel al lang achter zich liggen, krijgt het aanbod om een remake te maken van een klassieke vampierenfilm. Hij neemt deze kans aarzelend aan, cast Maggie Cheung in de hoofdrol, maar weet verder niet goed wat hij met het verhaal moet aanvangen. ‘Irma Vep’ volgt, net als La Nuit Américaine, de cast en crew door hun dagelijkse beslommeringen, terwijl de regisseur maar wat lijkt aan te modderen.

 

De charme van ‘Irma Vep’ ligt weer in de relaties tussen de verschillende medewerkers. Zo kan bijvoorbeeld niemand de regieassistente uitstaan, gaan er geruchten de ronde over de drugsverslaving van de kostuumontwerpster en balanceert de regisseur op het randje van een zenuwinzinking. De film zit vol met subtiele en hilarische momenten, die dan weer worden afgewisseld met vertederende, genante of ronduit hartverscheurende scènes. Als ‘La Nuit Américaine’ de Citizen Kane is van de films over film, dan is ‘Irma Vep’ de ‘Casablanca’. Overigens: in beide films speelt Jean-Pierre Léaud een hoofdrol. 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: