Surrealisme op het scherm - de erfgenamen van Magritte PDF Afdrukken E-mail
Artikel
door Peter Heyns   
maandag 03 augustus 2009 07:22

Onlangs ging in Brussel met veel poeha het nieuwe Magritte museum open, een ode aan een van de belangrijkste  Belgische surrealisten. Door de hernieuwde aandacht lijkt een golf aan nieuwe artiesten, boekpublicaties en documentaires over ons heen te spoelen.  Wij kozen voor u drie films uit de hoop die het Belgisch surrealisme vieren.

 

Magritte, le jour et la nuit (DVD)

De flaptekst op deze DVD doet ons vermoeden dat we een luchtige kijk krijgen op het leven en werk van de kunstenaar, zonder te hervallen in de saaie portretstijl die meestal voor dit soort films gebruikelijk is. Tot onze grote spijt moeten wij u melden dat de flap wel eens kan bedriegen. Al na vijf minuten verzandt deze documentaire in het soort  gekwek waar wij op canvas dagelijks mee bestookt worden: gegoochel met jaartallen, namen en feiten, opgeleukt met filmpjes uit Magritte’s archieven en leuke animaties die zijn werk tot leven moeten wekken. Tot onze grote ergernis bleken alle Engelstaligen gedubt en ondertiteld te zijn, waardoor ergens halverwege onze oren begonnen te tuiten van ergernis. Dit soort producties horen thuis op TV en niet op DVD, maar misschien is het wel een mooi aandenken voor wie het museum bezocht.

 

Eldorado (Bouilli Lanners, DVD)

Dé Belgische film van de afgelopen jaren. Vergeet de Vlaamse cinema: in het buitenland verzinken ze in het niets tegen de schitterende producties van over de taalgrens. Eldorado is een meeslepende surrealistische roadtrip over een autohandelaar die een dief betrapt, de discussie met hem aangaat en samen met hem op de baan beland. Visueel is deze film een streling voor het oog, en ja hoor, het kleurenpalet en de landschappen lijken zo uit een schilderij van Magritte te komen. Lanners weet dit te combineren met geniale humor en mocht dan ook terecht drie prijzen uit Cannes mee naar huis nemen.

 

 

 Panique Au Village (Stéphane Aubier, Vincent Patar, nu in de cinema)

Wie hem nog niet gezien heeft, haast zich best meteen naar de cinema! Deze stop-motion film zal jong en oud weten te bekoren.De film is gebaseerd op de gelijknamige televisiereeks, (spijtig genoeg nog niet aangekocht door de VRT, wel te bekijken in de rest van de wereld) maar voor Cowboy en Indiaan is dit niet de eerste keer dat ze op het grote scherm te zien zijn: trouwe bioscoopbezoekers kennen ze al uit de voorfilmpjes van Cinéart, maar het is wel de eerste keer dat ze de volledige aandacht opeisen. Voor de Vlaamse versie werden een hoop Woestijnvissen gevangen om de stemmen te doen - een leuk extraatje, al mag de Franse versie er ook wezen met stemmen van oa. Bouilli Lanners en Benoît Poelvoorde. Deze film is een groot surrealistisch werkstuk, met een grote stempel Made In Belgium erop.

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: