Flashback : Erkin Koray – Elektronik Türküler (1974) PDF Afdrukken E-mail
Flashback
door Jana Poppelaars   
zondag 29 maart 2009 10:33

We willen het nog eens hebben over de jaren ‘70.  Dan denk je waarschijnlijk aan Led Zeppelin, The Beatles en The Rolling Stones die met hun vernieuwende muziek de wereld met verstomming deden slaan.  Wel, ook Turkije was onder de indruk.  Erkin Koray wordt beschouwd als de eerste Turk die ooit rock’n’roll speelde in zijn land.  Hij verbaasde met covers van Elvis Presley en Fats Domino.  Hij was de eerste Turkse muzikant die het aandurfde op elektrische gitaar en degelijke versterking te spelen.  Het duurde niet lang voor hij zijn eigen muziek begon te maken: pychedelische, progressieve anatolische rock.

 

 

 

 

Progressieve wat?  Anatolische rock blijkt een mengeling van traditionele Turkse muziek en rock beinvloed door groepen als Led Zeppelin en The Rolling Stones.  Naast de gebruikelijke rockopstelling van drums, gitaar en bas wordt er ook gespeeld op allerlei andere percussie, piano, orgel en bağlama.  Een typisch Turks snaarinstrument dat doet denken aan de klank van een sitar.  Dit instrument bepaalt dus ook de sound van de muziek van Erkin Koray.

 

 

 

De man werd een controversiële figuur in Turkije: aan de ene kant was hij razend populair, aan de andere kant werd hij lastiggevallen omdat hij lang haar had.  Vooral het werk uit zijn beginjaren is zeer de moeite waard.  Elektronik Türküler is naast een geniale albumnaam een echte cultplaat, die zeker het checken waard is.  Het album is moeilijk te vinden in platenwinkels, maar op het internet kom je het wel geregeld tegen. 

 

 

Op youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=rBIJCbb4nbY

http://www.youtube.com/watch?v=eGU6mwKK6aQ

 

 

Op Lastfm:

http://www.last.fm/music/Erkin+Koray/Elektronik+Turkuler

   

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: