10cc begeleidt de film van je leven met The Original Soundtrack PDF Afdrukken E-mail
Flashback
door Rogier Barberien   
vrijdag 19 februari 2010 07:46

Na de instant classic Sheet Music dook 10cc weer de studio in om aan het volgende album te beginnen. Klik door voor een recensie van deze klassieke plaat uit 1975.

The Original Soundtrack album cover

Een van de nummers waaraan ze aan het werken waren was ‘I’m not in Love’. Eric Stewart en Graham Gouldman wilde een liefdesnummer schrijven en de basis werd gelegd toen Eric’s vrouw zich afvroeg waarom hij niet vaker I love you zei tegen haar. Hij antwoordde hierop dat veelvuldig gebruik de kracht van de boodschap zou tenietdoen.

 

Daarom besloot hij het nummer zo te schrijven dat de protagonist gevoelens voor de ander ontkent (I’m Not in Love) hoewel al zijn daden het tegendeel bewijzen. De lyrics waren al klaar, maar het lukte de band niet om er goede muziek bij te schrijven. De Bossa Nova die ze hadden vonden ze niet goed en het idee werd geschrapt.

 

De crew die in de studio werkte, vond het liedje zo catchy dat ze het bleven zingen en uiteindelijk begon de band er weer aan te werken. Godley & Creme wilde het nummer iets sacraal geven en kwamen op het idee om er een massaal koor aan toe te voegen. Voor een periode van 3 weken waren ze bezig om het koor (bestaande uit hun stemmen vele maal overdubd) op te nemen en toen het af was, nodigde ze de vertegenwoordiger van de platenmaatschappij uit om het nummer te beluisteren. Toen die het beluisterd had, was hij zo onder de indruk dat hij ze een platencontract van 6 platen gaf en ook nog eens 1 miljoen pond. Het nummer ging meteen naar nummer 1 en niet veel later werd de plaat uitgebracht. Hoe was nu de rest van het album?

 

Ik moet zeggen dat ‘The Original Soundtrack’ nog een pak beter is dan de al zeer goede ‘Sheet Music’. Het album start met ‘Une Nuit in Paris’ een episch nummer met vele secties. Het nummer kan gezien worden als een ware pastiche van het leven in Parijs. Het nummer haalt zijn kracht uit de verschillende interessante wendingen, mooie harmonieën en het nodige drama. Ook is het zeer visueel (iets wat de meeste nummers op dit album met elkaar gemeen hebben.).Dan hebben we ook de hilarische ‘Blackmail’ waarbij het verhaal wordt verteld van een koppel dat anderen afperst. Dit nummer heeft een interessante backing track met een interessant refrein en laat zien hoe een goede gitarist Eric Stewart wel is (met een zeer unieke sound). The Second Sitting for the Last Supper is een interessante rocker met goede backing vocals en interessante en plotse wendingen in de backing track. Ook is er een leuk jamgedeelte naar het einde toe van de song. Daarna hebben we ‘Brand New Day’ een track geschreven door Godley & Creme die zeer rustig begint en dan opbouwt naar een mooie en mysterieus refrein.

 

‘Life is a Minestrone’ is een ander hoogtepunt met een zeer catchy refrein en deze track is net als de eerste track zeer visueel.Ook de b-kantjes zijn zeer goed: Channel Swimmer is een zeer atmosferisch nummer dat zeer mooi gezongen is en de luisteraar is meteen in staat om de beschreven scene in te beelden. Good News heeft een gelijkaardige opbouw als ‘Brand New Day’ en is ook zeer goed.Tenslotte is er ‘Film of My Love’ wat weer een andere Godley & Creme pastiche is. Deze track is ook weer zeer visueel en de luisteraar krijgt het gevoel dat hij deel uitmaakt van een Italiaanse romantische film. De track is ook meesterlijke gezongen door Kevin Godley die de sterkste zanger van de groep is. Dan wil ik nog even iets zeggen over I’m Not in Love. Naast de briljante lyrics en de mooie performance van Eric Stewart, heeft het nummer een eenvoudige, maar ontroerende melodie en een zeer ingenieuze koor wat het nummer een bijzondere kwaliteit geeft. The Original Soundtrack is zoals de titel aangeeft zeer origineel. Het album boeit je van de eerste tot de laatste noot en is een absolute aanrader.  

 

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: