Spiritualized - Ladies And Gentlemen We Are Floating In Space PDF Afdrukken E-mail
Flashback
door Administrator   
maandag 19 april 2010 08:16

Kosmische meesterwerk van ex-Spacemen 3-genie Jason Pierce, dat het zwarte gat vulde dat werd nagelaten door z'n intergalactische hartenzeer.

 

 

1997 was een boerenjaar voor de Britse muziek. Maar voor alle topalbums die de zomer voortbracht bouwde vooral Ladies And Gentlemen We Are Floating In Space een absoluut onaantastbare status op als het aankomt op het benaderen van de perfecte schoonheid - nog meer dan OK Computer van Radiohead wat je veeleer verbluffend interessant dan perfect schoon hoort te noemen. Tussen juni en september van dat jaar, alsof ze aangevuurd werden door de nieuwe Labourpartij die de Torries zowat vernietigden, leek een handvol jonge groepen die grote Britpop belofte eindelijk te gaan ratificeren. Eens het stof was gaan liggen leek het er echter op dat Urban Hymns van The Verve, Be Here Now van Oasis en The Fat Of The Land van The Prodigy een hele hoop holle strontmuziek hadden bedekt. Leuke en interessante periode allicht, maar als je tussen dat buiten proportionele overaanbod aan nieuwe bands slechts een handjevol platen kan overhouden dat de tand des tijds heeft doorstaan, staat het 'magische jaar' '97 plots in een heel ander perspectief.

 

Ladies And Gentlemen… daarentegen leek wel ingeslagen vanuit Saturnus - achteraf vergeleken met onder meer The Verve, Oasis en zelfs Radiohead is het een plaat die nagenoeg niéts met z'n tijdgenoten gemeen heeft. Het was natuurlijk niet het eerste album van Spiritualized maar vergeleken met het inschikkelijke Pure Phase uit 1995, was dit een hartverscheurend eerlijk album waarop Jason Pierce de voodoo soul van New Orleans rond de elegantie van Kraftwerk’s Trans-Europe Express wond, en zo een tijdloze psychedelische odyssee ontwierp.

 

Jason Pierce

 

De fan zal bij hoog en laag volhouden dat Ladies And Gentlemen… gewoonweg untouchable is en wanneer Sony Pierce in 2009 vroeg om de plaat te remasteren, had die laatste daar ook weinig zin in – hij had in 1997 al 12 maanden aan de plaat geprutst om ze te perfectioneren. Dus waarom zou je het dan terug uitbrengen 13 jaar na datum? Wel, Spiritualized beloofde al het gehele album te gaan spelen op komende shows én er is natuurlijk het onvermijdelijke bonusmateriaal dat om van te smullen is. Demo’s, instrumentals en a capella versies van het album klinken als muziek in de oren van Pierce-fetisjisten zoals wijzelf, terwijl nieuwsgierige maar eerder bescheiden Spiritualized-fans erg geïnteresseerd zullen zijn in de satijnen zwoelheid van Rocket Shaped Song en Beautiful Happiness, onuitgegeven instrumentale tracks die tot stand kwamen in de periode tussen Pure Phase en Ladies And Gentlemen…

Dan blijft er nog het album zelf over, dat al even sereen en buitenaards klinkt als in 1997. Deze laatste editie bevat ook de originele versie van de titeltrack waarop Pierce en het London Community Gospel Choir het refrein zingen van Elvis’ Can’t Help Falling In Love With You. In ’97 weigerden de nabestaanden van Elvis Pierce de toestemming het nummer te gebruiken, maar nu de grenzen open zijn, krijgen we dus de openingstrack te horen die J. Spaceman aanvankelijk voor z'n magnum opus had uitverkoren.

Pierce spendeerde de afgelopen 13 jaar, tot zijn groot genoegen, met het ontkennen dat Broken Heart of Cool Waves over zijn split met vriendinnetje en groepslid Kate Radley gaat. Zo beweerde hij ook dat het leeuwendeel van Songs In A&E van vorig jaar geschreven werd vóór hij zwaar ziek werd, in diezelfde lijn houdt hij dus ook vol dat de meeste songs van Ladies And Gentlemen… nog voor de gruwelijke break-up werd geschreven. Terwijl de fan weet dat deze plaat pas écht z'n ware schoonheid laat zien als je je laat meedrijven op de brokstukken van Pierce' gebroken hart.

 

Maar hij is natuurlijk sluw genoeg om te weten dat het beste is de betekenis van de songs open te laten ter interpretatie. Ik bedoel maar: verwijder het mysterie, de drugs, de vrouwen en de rock ‘n’ roll, dan blijft er natuurlijk helemaal niets meer over. Zonder rock'n'roll geen Jason Pierce, zonder drugs geen Spacemen 3, zonder vrouwen geen Ladies And Gentlemen... en zonder mysterie zou het aura van absolute genialiteit dat rond deze plaat hangt geheel onterecht geminimaliseerd worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: