RIP Nate Dogg - De meest East der West Coasters PDF Afdrukken E-mail
Flashback
door PJ Symons   
maandag 28 maart 2011 08:36

West Coast hip hopper Nate Dogg overleed op 15 maart op 41-jarige leeftijd aan verscheidene hartinfarcten. De man die als kind samen op de schommel zat met Snoop Dogg en Warren G, vormde met die twee legendes een rapgroep genaamd 213 terwijl ze in high in High School zaten. Nate Dogg maakte zijn debuut op The Chronic van Dr. Dre en zou op meer dan 200 songs verschijnen met onder andere nog Eminem, The Game, Mos Def, 2pac en zelfs Mariah Carey. Hieronder 5 van zijn fijnste samenwerking als eerbetoon aan een artiest wiens bijdrage aan het genre oprecht gemist zal worden.

 

Nate Dogg

 

1 Dr. Dre – The Next Episode (met Nate Dogg, Snoop en Kurupt)

Ontegensprekelijk een van Dre’s meest karakteriserende hits én een stevige clubschijf. Maar wanneer de song naar zijn climax schrijdt met enkele der meer geniale hip hop verses, maakt Nate Dogg zijn memorabele intrede met ‘Hold Up! Waaaait!’ om dan in zijn eigen vers uit te barsten. Hij doet dienst als welverdiend anker in een van Dre’s strafste tracks.


2 The Game – Too Much (met Nate Dogg)

Geen idee waarom die arrogante eikel van een Game voor mij muzikaal een der coolste gangsterrappers blijft, maar deze track van op The Doctor’s Advocate zit daar allicht voor iets tussen.


3 Warren G – Regulate (Met Nate Dogg)

Van op de soundtrack van basketfilm Above The Rim, met samples uit Michael McDonald’s ‘I Keep Forgettin’ (Every Time You’re Near’). Het unieke samenspel tussen Nate en Warren G – het wisselspel tussen gerapte en gezongen lyrics – zou ook de blauwdruk worden voor die laatste’s muliplatina debuut Regulate…G Funk Era.


4 Mos Def – Oh No (met Nate Dogg en Pharaohe Monch)

Verscheen op de Lyricist Lounge 2 compilatie nadat hij door Black Star MC Mos Def gevraagd werd om diens song van zijn ondertussen klassieke hooks te voorzien. De brug naar de East Coast werd gelegd.


5 Mista Grimm – Indo Smoke (met Nate Dogg)

Hoewel Nate’s echte debuut op The Chronic was, verkreeg hij met deze pro-weed song ,die nog verscheen op de soundtrack van de 2pac en Janet Jackson film Poetic Justice, zijn eerste bekendheid. ‘Are you high yet?’

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: