De man in de schaduw: de illustrator achter Creature With The Atom Brain PDF Afdrukken E-mail
Interview
door Stijn Theus   
zondag 15 november 2009 08:06

Tot eind november loopt er in de etalage van Fish & Chips in de Antwerpse Kammenstraat een expo van 4 jonge kunstenaars. Sven Rayen (29) is daar één van. Hij werkt als freelancer voor grote namen als Eastpak en Lee, en ontwierp de hoes voor de laatste cd van Creature With The Atom Brain, de band van Millionairelid Aldo Struyf. We haalden hem even uit de schaduw van Transylvania voor een gesprek.

 

Sven Rayen

Je hebt het artwork gemaakt voor de laatste plaat van Creature With The Atom Brain. Vind je het een eer om voor die mannen te mogen werken?

Sven Rayen: Toch wel, het was een leuke opdracht en ik vond het plezant om dat te doen. Ik vind Creature een groep met enorm veel potentieel en live beestachtig goed. Ik heb ze nu een keer of 6 zien spelen en het blijft naar meer smaken.

Ze zijn via via bij mij terechtgekomen en de zanger Aldo Struyf heeft contact opgenomen om mijn portfolio eens te bekijken. Dat beviel hem wel en hij heeft mij vrij gelaten om mijn ding te doen. Ik had de cd zelf nog niet gehoord, enkel het thema en de titel ‘Transylvania’ wisten ze al. Ik ben daar rond beginnen werken, wat vrij vlot ging en iedereen was er tevreden over.

Ik ben momenteel de laatste hand aan het leggen aan de hoes en lay-out voor de EP ‘I rise the moon’ die er binnenkort aankomt. Daarna zien we wel. Zolang ik er tijd voor heb en ze me vragen, ben ik bereid om voor hen iets te maken.

 

Je bent ook naar Transylvania geweest. Was dat om inspiratie op te doen  voor de cd?

Nee, het was echt toevallig dat CWTAB die titel had gekozen. Ik was voordien al enkele keren in Roemenië geweest en heb daar het kasteel van Vlad Tepes bezocht, de historische figuur waar Dracula op gebaseerd is. Ik vind het op zich gewoon een leuk verhaal.

 

Hoe zou je jouw kunstwerken omschrijven?

Ik beschouw mijn werken niet als "kunstwerken". Ik heb illustratie gestudeerd in Hasselt, en dat valt meer onder toegepaste kunst. Het is moeilijk om mijn werk echt onder te brengen in een stijl, omdat ik werk met verschillende technieken die ik probeer te combineren. Ik vind persoonlijk dat veel illustratoren en kunstenaars zich teveel focussen op één stijl en daarin vastzitten, en dat probeer ik te vermijden.

 

Heb je in die wereld van illustratoren grote voorbeelden waardoor je je laat inspireren?

Niet echt. Ik vind de stijl van de illustrator van Radiohead, Stanley Donwood, zeer goed. Hij werkt altijd in functie van de opdracht en houdt nooit vast aan één stijl of medium. Dat gaat van hout gravure tot digitaal werk. Dash Shaw, de striptekenaar, vind ik ook leuk. Strips interesseren me nauwelijks en Dash Shaw is zeker niet de beste tekenaar, maar zijn strips zijn zo goed uitgewerkt dat zijn gekunstelde tekenstijl de sfeer en emotie enkel ten goede komt. De titel van het werk op de poster voor de expo heb ik trouwens ontleend aan 'Love Eats Brains - A Zombie Romance' van Dash Shaw uit 2004. Ik zie ze minder als voorbeelden, ik haal er hier en daar misschien wel iets uit maar probeer vooral mezelf te blijven.

 

Haal je nog inspiratie uit andere dingen, zoals films?

Jazeker. Zo heb je de typische voorbeelden als David Lynch en Tim Burton, vooral qua sfeer dan. Tarkovski vind ik heel goed, maar eigenlijk kan dat ook zeer ruim gaan: van grote commerciële blockbusters naar arthouse- tot zombiefilms. Night of the living dead is zo een van mijn favorieten. 

 

Heb je grote ambities in het grafisch wereldje?

Ik werk nu nog zuiver als illustrator en grafisch vormgever, maar begin volgend jaar ga ik me vooral toeleggen op tatoeëren, iets waarvoor ik al een tijdje een opleiding volg bij Vinnie Stones Tattoo, in de Kammenstraat in Antwerpen. Daarnaast zal ik nog wel werken als grafisch vormgever, maar illustreren – en nu ook tatoeëren – zullen zeker altijd wel mijn grote passies blijven.

 

Creature With The Atom Brain Sven Rayen  Creature With The Atom Brain Sven Rayen

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: