Noisia: “Toevallig bekend geworden met drum&bass” PDF Afdrukken E-mail
Interview
door Stijn Theus   
maandag 28 juni 2010 07:59

Noisia is een driekoppig dj-collectief uit Nederland dat al geruime tijd het publiek op de dansvloer murw slaat met hun vettige bassen en knallers van platen. Begin april brachten ze Split the Atom uit en maakten daarmee hun debuutalbum waarop ze, bijgestaan door onder andere Amon Tobin, de grenzen van de drum&bass zonder blozen hebben doorbroken. Na Dour vorig jaar, vullen Nik Roos, Thijs de Vlieger en Martijn van Sonderen het nu al fantastische programma van Pukkelpop aan. Hoog tijd voor een interview met Martijn, één van de drie ambassadeurs van het hardere genre.


foto: Rutger Prins

Jullie hebben in de periode dat jullie bestaan al talloze vinyls uitgebracht, maar nu, na vijf jaar pas het eerste album. Waarom heeft hett zolang geduurd?
Martijn: In de drum’n’bass-scene worden vooral singles op vinyl uitgebracht. Echte langspelers op cd werd tot voor kort niet veel gedaan, maar daar is de laatste tijd verandering in gekomen. Het heeft zo’n drie jaar geduurd omdat we graag onze tijd namen en geen verzameling wilden uitgeven van eerder gemaakte singels. En we zijn alle drie nogal kritisch, dat zal er waarschijnlijk ook iets mee te maken hebben (lacht).

Is het album gericht op een groter publiek of is het nog echt voor de scene?
Alle twee… De mensen die ons kennen van feestjes zijn vertrouwd met ons geluid en daar zijn we trouw aan gebleven. Het album bestaat niet enkel uit drum&bass alleen omdat we al langer stukjes hadden staan die we wel wilden laten horen aan het publiek. Dat zijn de tragere en korte nummers geworden op Split The Atom. We wilden niet te veel afwijken van onze sound en hebben een middenweg gezocht tussen enerzijds de drum’n’bass klappers, en anderzijds nieuwe en rare dingen met electro en dubstep-invloeden.

Is het omdat jullie met drie misschien een andere smaak hebben, dat er nu andere stijlen doorschemeren in jullie muziek?
Nee, niet echt. Voor we succes kregen met Noisia waren we al bezig met heel veel verschillende soorten muziek. We zijn toevallig bekend geworden met drum&bass en het was dus vanzelfsprekend om op die weg verder te gaan. Met het album konden we nog eens iets anders doen.

En lukt dat om met z’n drieën aan hetzelfde nummer werken? Ik kan me voorstellen dat een opstelling achter de computer niet dezelfde is als die van een band, met een bassist, een gitarist en een drummer.
Dat hangt ervan af. Soms zitten we inderdaad met zijn drieën achter de pc. Het kan ook dat we met twee aan een nummer beginnen en dat de derde het afwerkt, of andersom. Zolang we alle drie tevreden zijn over het geluid, brengen we het uit als Noisia.

Maar je treed niet samen op?
Niet altijd, nee. Het is natuurlijk gemakkelijk voor de promotie als je met drie bent, dan kan je op drie plaatsen tegelijk spelen als het moet. Maar naar Australië zijn we bijvoorbeeld met z’n allen geweest.

Jullie zijn van plan om dit jaar jullie live performance uit te bouwen. Wat kunnen we daar van verwachten?
(lacht) Wat er op de Myspace staat is niet helemaal waar. De nummers die we nu hebben zijn niet echt gemaakt om live voor een publiek te brengen. We willen dat heel graag, maar daar hebben we nu nog geen geschikte nummers voor. En live je nummers brengen met Ableton op een laptop en midi controllers is niet interessant. Dan kan je beter de nummers in een setje achter elkaar mixen. Het is nu nog te moeilijk, maar in de toekomst gaan we wel proberen muziek maken die we wel live kunnen spelen. Nu maken we nog altijd muziek om op te feesten en naar te luisteren. Het zou leuk zijn om dat live te kunnen brengen en op die manier ook meer mensen aan te spreken… Maar we zien wel, we maken gewoon wat we willen en als dat live mogelijk is, zullen we dat ook doen. Maar dat is nog niet voor nu. Wie weet komt dat later wel goed.

Noisia wordt dus geen nieuwe Pendulum die met live band op het podium zal staan?
Nee, nee. We worden zeker geen tweede Pendulum, en dat is maar goed ook (lacht).

Wat kunnen we dit jaar nog van jullie verwachten?
Wel, ik zou zeggen, kom allemaal naar Pukkelpop voor onze set (lacht)! Sinds dit jaar hebben we ook een nieuw label (naast hun bestaande labels Vision en Division red.) genaamd Invisible waar we ons meer op experimentele drum&bass richten en na de zomer komt er nog een singel uit op Vision met Spor en Technical Itch.

Nice! We houden jullie in de gaten. See y’all at Pukkelpop!

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: