Part Chimp - "Lady Gaga maakt ook noise" PDF Afdrukken E-mail
Interview
door Stijn Theus   
woensdag 29 september 2010 07:48
Lawaairidders Part Chimp kraakten vorige week in Scheld'Apen nog stromend slijk uit hun respectievelijke instrumenten, tot bloedens toe. Cultusonline sprak met het Britse collectief over paddestoelen en werkloosheid.
 Part Chimp
 Voordat Thriller uitkwam is het een tijdje stil geweest rond Part Chimp. Is het leuk om opnieuw te touren?
Tim Cedar (zang, gitaar): Yeah (overdrijft) it’s been GRREAT! We hebben verdomd veel rond gereden, maar over het algemeen hebben we er altijd veel plezier in.
John (drums): Het is inderdaad lang stil geweest. We hadden geen nieuw album en het had raar geweest om zonder nieuw materiaal te touren. We zouden beschaamd zijn als we altijd dezelfde songs moesten spelen. En we waren natuurlijk ook te lui om snel een nieuw album op te nemen – en ik denk dat we dat in de toekomst opnieuw zullen zijn (lacht). Het heeft dus vrij lang geduurd om een volwaardig album te maken, en het heeft nog een jaar geduurd voordat de plaat uitkwam. En nu dat het album er eindelijk is, hebben we uiteindelijk ook niet veel getourd (lacht). We proberen tenminste (lacht).
Waarom?
John: We hebben allemaal een vaste job. – Alhoewel, niet iedereen. Joe hier is werkloos.
Joe(bassist): Yeah (lacht en steekt zijn vuist in de lucht) Representing the unemployed!
Dus een tournee is jullie vakantie?
John: Ik neem eigenlijk alleen maar vakantie voor een tournee.
Ik heb gehoord dat jullie na een optreden meestal stomdronken op iemands vloer terechtkomen.
John: Dat is niet helemaal waar. Waar heb je dat gehoord?
Jullie zeiden dat in een interview…
Joe: Ow, dan zal het wel waar zijn! (lacht) 
Tim: Yeah, maakt niet uit welke vloer, hoewel een bed wel aan te raden is.
John: Onze vorige bassist – niet Joe, hoewel het ook al de tweede keer is dat hij meespeelt – Stacey was a complete crazed drinker. Ze drinkt echt waanzinnig veel, waarschijnlijk omdat ze altijd dorst heeft ofzo (lacht).
Joe: Ze zit nu waarschijnlijk te trippen op LSD en paddestoelen in Tilburg (lacht). Ik zuip meer thuis dan op tour – ik heb zelfs nog maar een kater gehad. Voor mij is het gezonder op tournee te zijn dan thuis te zitten (lacht). Ik smoor wel graag voordat ik het podium op ga. (buigt zich naar mij) Do you have a smoke? (iedereen schijt in zijn broek van’t lachen)
John: Nee, dat is niet nodig. We hebben net wat wiet gefixt maar wisten niet waar Joe was.
Thurston Moore zei ooit “muzikanten die noise spelen hebben niet echt aspiraties om deel uit te maken van de mainstream muziek”.
Tim: Ik zou wel graag mainstream zijn, eigenlijk. (Ironisch) Constant op tv gespeeld worden, lijkt me wel wat. Ik wil dat onze muziek gebruikt wordt in reclamefilmpjes voor auto’s zodat we alom tegenwoordig zijn! Maar dat zal nooit zo zijn, dus we moeten blij zijn met wat we hebben. Of met whatever Thurston Moore heeft gezegd.
Maar de mainstream pers heeft jullie album toch opgepikt? NME (Engelstalig kutblad, red.) heeft Thriller een 8 op 10 gegeven.
Tim: Ah echt? Oh, dat is raar. Maar NME is nogal ‘hipster’. Misschien zijn we dan een band voor hipsters? Nee, dat zijn we zeker niet… Het is wel vriendelijk van hen, al weet ik niet wat ze die dag gepakt hebben. Misschien hadden ze net wel paddenstoelen gegeten of zoiets (lacht).
Part Chimp op paddenstoelen, dat zou nog eens wat zijn. 
Tim: Geen idee eigenlijk. Waarom niet? Heb je het al geprobeerd?
Op Rock Herk had ik 2CB binnen tijdens jullie optreden. Dat ging nog net.
Tim: Echt? Nice one! Ik denk dat we morgen eens op de paddenstoelen moeten trippen als we in Tilburg spelen op het Incubate Festival. Dat zal wel interessant zijn om te zien. Zeker komen kijken dan!
Als noise ooit mainstream wordt, zou dat een goeie evolutie zijn?
Tim: Je krijgt tegenwoordig het idee dat er extreem veel bands zijn. Het is gewoon heel gemakkelijk voor een band om shit uit te brengen op het internet. Maar die zijn niet allemaal even goed (lacht). De meesten zijn eerlijk gezegd echt slecht. Maar er zijn ook heel wat interessante dingen te vinden die ik nog nooit eerder heb gehoord. Zij kunnen dat ook gewoon uitbrengen en de wereld in sturen. Dat is positief. Je wordt tegenwoordig met heel veel stront gebombardeerd en je moet de goeie dingen eruit zien te ziften.
Vind je het label ‘noise’ niet een beetje neerbuigend voor een groep als Part Chimp?
Tim: Mensen denken dat het noise is omdat het luid klinkt. Noise is per definitie gewoon geluid, of walgelijk geluid, whatever. Diep begraven onder dat lawaai sluimeren er wel echte songs. Zolang mensen onze muziek leren kennen, maakt het niet uit hoe we omschreven worden.
John: We zijn niet echt een noise rock band. We zijn gewoon een nois-Y rock band.
Joe: Dat is gewoon wat eruit komt, weet je. Ik dacht dat we zelfs een beetje poppy klinken (lacht). Dat is het! We worden gewoon fout begrepen!
Tim: Het is rock’n’roll, man. Luide – rock’n’roll!
Wanneer wordt muziek noise en noise muziek?
John: Dat is een tricky… De dingen die Merzbow uitbrengt, is alleen maar lawaai, maar je kan het wel gewoon luisteren. Hij maakt het, dus is het muziek. Auto’s op straat, dat is gewoon lawaai, maar als je het opneemt kan het wel muziek worden.
Tim: It’s in the ear of the beholder! Het is volledig aan de luisteraar om te beslissen wanneer geluiden muziek worden. Vanavond speelt er ook zo’n gast (Dracula Lewis, red.) die enkel noise, drones en tonen speelt. Dat is voor mij ook muziek. Echt fucking interessante shit. Ik hou er wel van gewoon naar geluiden te luisteren. En geluiden maken is ook dikke fun!
Joe: Als je een pot kokend water op het vuur zet en je neemt dat op, kan dat lawaai zijn. Maar, als iemand dat opneemt terwijl je er wat mee schudt, dan heb je muziek (lacht). Ja, daar blijf ik bij (lacht), dat is mijn definitie van noise en muziek. 
John: het feit dat we er al over praten, maakt het muziek. Als je het kan verantwoorden, is het kunst.
Joe: Als het slecht is, is het noise. Of nee, misschien is dat wat vergezocht.
Dus Lady Gaga maakt noise?
Joe: (lacht) Ja, echt! Dat zou niet in iedereen zijn huis mogen terechtkomen. Dat mag zeker geen mainstream zijn! Of nee, sorry (kijkt naar John) Misschien vind jij ze wel goed?
John: Ik hou wel van popmuziek, maar Lady Gaga maakt gewoon saaie dansmuziek uit de jaren negentig…
Hoe beginnen jullie muziek te maken op een gewone dag?
Tim: Pff (lacht) het gebeurt zo’n beetje vanzelf. De songs komen voort uit jamsessies in een repetitiekot. Als het goed klinkt, blijven we het gewoon spelen tot er een liedje uit voortkomt. 
Wat zoek je dan in een Part Chimp liedje?
Tim: Persoonlijk? Je moet je amuseren met wat je doet – obviously. Het moet je op een of andere manier toch raken. Als dat niet zo is, heeft het geen zin. Bij ons komt er nooit iemand af met “Hey, ik heb net een liedje geschreven met deze tekst, laten we een liedje maken. Jij speelt dit, jij dat…” Zo gaat dat niet. Het moet vanzelf komen.
En iemand schrijft nadien gewoon de lyrics?
Tim: Yeah, meestal gebeurt dat op de laatste minuut als we aan het opnemen zijn. Dan vind ik gewoon iets uit (lacht). Ik ben niet echt een tekstenschrijver, maar het is wel een wezenlijk deel van een song. De stem is gewoon een ding dat erbij hoort.
Ik heb nog geprobeerd je teksten te ontcijferen, maar dat is me niet gelukt.
Tim: Dat is misschien maar goed ook! Je moet nu niet te diep beginnen graven, he! (lacht)

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: