Once Upon A Festival: Iets voor je Mind, je Body en je Soul PDF Afdrukken E-mail
Interview
door Stijn Theus   
dinsdag 15 maart 2011 08:05
Binnen enkele weken geeft Once Upon A Festival het startschot voor het nieuwe festivalseizoen met een eclectische mix van muziek, literatuur, vuurshows en meer van dat lekkers. Mede dankzij het goeie weer vorig jaar, was de eerste editie onmiddellijk een succes met zo’n 7500 tevreden festivalgangers die drie dagen uit hun bol gingen op de verschillende stages. Ook dit jaar belooft opnieuw een knaller van formaat te worden met artiesten als The Herbaliser, Mu-ziq, Zion Train en End.User. We gingen eens polsen bij de organisatie wat OUAF zo speciaal maakt.
OUAF 
Een eerste blik op het programma doet al vermoeden dat dit niet zomaar een festival is. Jullie hebben een Body, Mind en Soul podium. Vanwaar dat idee?
We wilden niet zoals alle andere festivals een onderscheid maken tussen grote en kleine namen, maar uitgaan van de beleving die de festivalgangers willen ervaren. Eén van die belevingen is sowieso dansen en uit je bol gaan, wat meestal op elektronische en dansbare muziek gebeurt. Dat kan gaan van hiphop naar elektro over goa tot deep house – kortom een breed spectrum aan muziek. Daarvoor hebben we het Body Stage.
Langst de andere kan willen mensen kei goeie live optredens zien. Die programmeren we op de Soul Stage. 
Het laatste podium is de Mind Stage, waar we iets nieuws proberen doen. Het is nog niet veel gedaan en we wilden toch ook intellectuele kunst als theater, poëzie, kortfilms en literatuur een kans geven. 
 
Hoe ben je daar in godsnaam op gekomen?
Wel, ik heb nog op de Steinerschool gezeten en ben al heel mijn leven geïnteresseerd in welke verschillende soorten kunst impact heeft op een bepaald deel van je lichaam. In de oertijd maakten ze reeds muziek die invloed heeft op je spieren en bewegingen, terwijl visuele kunst inspeelt op iets helemaal anders.Als je kijkt naar mensen met een koptelefoon of mp3 op de tram, zie je ook dat die vanuit een andere wereld en vanuit een bepaalde sfeer naar je kijken. Dat voel je ook als je naar live muziek luistert. Vandaar de combinatie van de drie podia.
 
Spreekt dat effectief mensen aan op een festival?
Als je het juiste concept vindt, kan je daar zeker mensen aanspreken. Vorig jaar hebben we wel een beetje vals gespeeld door de Mind Stage als een kleine Body te gebruiken. Het was meer een chill out podium met af en toe een dj. We hebben in elk geval positieve reacties gehad op verschillende uitvoeringen. Zo was het publiek echt verschoten van een knap toneelstuk van kleine kindjes en viel de poëzie bijzonder goed in de smaak. 
 
Ik kan me wel voorstellen dat je daarmee enkel een alternatief publiek bereikt.
We willen sowieso een grotere groep verschillende mensen aanspreken. Ideaal zou zijn dat mensen die naar het theater gaan goa en techno leren kennen en omgekeerd, mensen die naar techno of rock optredens gaan, zo theater leren kennen. Dat is de doelstelling van ons festival. Maar ja, tussen die doelstelling en de verwezenlijking daarvan zit nog een grote leegte.
 
Klinkt nogal ideologisch.
Klopt, maar wat moet je zonder ideologie? Wat voor zin heeft het dan nog dat je ermee bezig blijft? Dan kan je even goed in een fabriek gaan werken.
 
Er staat zelfs een heuse vuurshow op het programma. Doet me denken aan goa-artiesten die met vuur staan zwaaien.
Dat kan je wel eens hebben op goa’s inderdaad, maar we organiseren echt vroeg in het jaar en dan kan het ’s nachts nog koud zijn. We hebben een vzw gezocht die zich heeft gespecialiseerd in immense vuurkorven en dergelijke. Zo kan het publiek zich opwarmen als het even te koud wordt. 
 
Cool. Samengevat willen jullie in elke behoeft voorzien die een mens maar nodig heeft: Op lichamelijk, psychologisch en intellectueel vlak.
Dat was inderdaad het idee. Onze doelstelling op lange termijn is ook een echt totaalconcept met een totaalervaring, maar daar zijn we nog lang niet. Misschien dat we op de tiende editie echt goed zitten met geur, eten, de podia en de artiesten die daar op inspelen – maakt niet uit wat, als het maar bijdraagt tot die totaalervaring. 
We hopen om later het festival zelf als een kunstwerk te presenteren – het zou te pretentieus zijn om dat nu al te zeggen, maar dat is op lange termijn wel de bedoeling. We hopen binnen dit en zoveel jaren iets te verwezenlijken waar alles echt op elkaar is ingespeeld. Het zou zalig zijn moest het artwork van de flyer terugkomen in de decoratie, dat dan weer mee verandert met de muziek. Dat zou echt prachtig zijn.
 
Once Upon A Festival gaat op 15, 16 en 17 april door in het Kasteel van Laarne. 
Info en tickets op onceuponafestival.be.

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: