Tweak Bird: "We geven echt geen moer om de nummers" PDF Afdrukken E-mail
Interview
door Stijn Theus   
vrijdag 16 september 2011 11:43
Cultus sprak afgelopen zaterdag met Ashton van Tweak Bird in de Scheld'apen in Antwerpen. De ander helft van de groep, gitarist/zanger Caleb, lag op dat moment nog volledig in de prak van het vorige optreden in Holland. "We zijn vanmorgen nog een koffie gaan drinken in de coffeeshop. 't Zal daar aan liggen." Aan de koffie lag het vast niet, maar we focussen ons op de belangrijke dingen: muziek, touren en volledig uit de bol gaan op het podium!

Ik ontmoet Ashton in de duisternis naast het voormalige kraakpand vlak bij de Schelde. Flarden kankermuziek waaien ons toe van de andere kant van 't stad, alwaar freeloaders loos gaan op Antwerp Open Air. Een aanstormend onweer voorziet ons van de nodige bliksemschichten en een natuurlijke lichtshow. Gelukkig bleef de regen uit, maar Ashton op de drums en Caleb op z'n baritone gitaar voorzagen ons van het nodige gedonder in ons favoriete Antwerpse kruipkot.
 

En, hoe vlot de tour dit jaar?
Ashton (drums): Ik denk dat ie wel lekker gaat, man. We hebben echt superveel plezier en er komt genoeg volk op af.

Hoe was Holland?
Holland was ook vet. Het ging er gisterennacht vrij wild aan toe. We gaan echt compleet uit onze bol op het podium, dus ik kan eigelijk niet echt oordelen of het nu een goeie show was of niet. Maar het was zeker wel plezant.

Je kan het je niet zo goed meer herinneren?
Jawel, ik weet er nog alles van, maar kan niet echt zeggen of het goed was.

Ok. Hoe reageerde het publiek dan?
Het zag er wel uit alsof ze zich amuseerden…

Dus het was goed?
Yeah, misschien, maar dan zou het publiek belangrijk moeten zijn… Neih, grapje, 'tuurlijk doet het publiek ertoe. 
 
 

Hoe vlot dat samen met je broer op tournee?
Heel goed en soms ook heel fout. Je zit constant op een rollercoaster, maar meestal kunnen we wel goed met elkaar overweg. We vechten nog altijd als kleine kinderen en we hoe we het bloed onder elkaars nagels vandaan moeten halen.

Je kent elkaar praktisch je hele leven. Dat moet wel een speciaal soort energie teweegbrengen op het podium.
Yeah, zo voel ik het ook. Als ik drum zijn er niet veel mensen met wie ik zo goed kan communiceren als met mijn broer. Het lijkt wel alsof we mentaal en muzikaal op dezelfde golflengte zitten. We moeten in elk geval niet al te veel praten om elkaar te begrijpen.

Jullie communiceren met akkoorden?
Of we stoppen even en gaan voort met iets anders, we jammen constant om het daarna weer rechtlijnig voort te zetten. 't Gebeurt gewoon vanzelf. Halverwege een song gewoon verdergaan met een ander nummer en daarna opnieuw overschakelen naar de eerste song.

Gewoon lekker jammen…
Yep, sowieso. We geven echt geen moer om de nummers. Daarom zei ik net dat ik totaal niet kan oordelen of het goed was of niet. Ik denk wel dat ze het leuk vinden om te zien wat er gebeurt op het podium, maar ik raak soms compleet in de war. En ik kan me wel inbeelden dat het publiek soms ook een beetje flipt.
 
 

Misschien zijn jullie in wezen een psychedelische band, een echte jamband.
Bwa misschien. De jam zit er zeker wel in. En de onzekerheid van wat erna zal komen ook, maar we nemen echt waanzinnig veel invloeden op in onze muziek. We luisteren naar van alles en nogwat - tegenwoordig ben ik echt weg van Amphetamine Reptile en Duitse krautrock, twee totaal verschillende dingen. 

Dat vat Tweak Bird ineens goed samen, extreem luid versus psychedelisch.
Ja we werken precies in omgekeerde richting. Vroeger wilde we echt heel snel en luid spelen, maar na een jamsessie met een bevriende saxofonist (die vorig jaar meetourde in het voorprogramma van Black Mountain red.) wilden we een plaat met hem opnemen. 
Eigelijk is het best wel raar. Een label brengt een plaat van Tweak Bird uit en verschillende mensen horen ons daardoor voor de eerste keer spelen. Als we dan live spelen kan het compleet iets anders zijn en de kans dat het dan volledig tegenslaat is dan vrij reëel.

Komen er tijdens optredens dan nieuwe dingen bovendrijven?
Soms nieuwe dingen, soms ook nummers van vroeger. Een tijdje geleden speelden we uit het niets een nummer dat we in geen jaren meer gespeeld hadden. We hadden iets van "dit is zalig, gewoon spelen die handel!" En sinds dan spelen we dat nummer elke dag. Twee dagen later probeerde we dat opnieuw met een andere song, maar dat ging compleet de mist in. We hebben het dan ook niet opnieuw geprobeerd met die song.

Het gaat er dus erg losjes aan toe dit jaar.
Yeah man, we're just all over the place! Dat zou onze lijfspreuk kunnen zijn: "Tweak Bird, See What Happens!"

Waar komt die speciale Tweak Bird sound vandaan?
Euhm, geen idee. Iedereen stelt ons die vraag, maar ik kan daar niet echt op antwoorden.

Ok, wat heeft er dan voor gezorgd dat je muziek wilde maken?
Ik wilde heel mijn leven al muziek spelen, zelfs voordat ik muziek kende wilde ik het al maken. En dan leerde ik muziek kennen en dat maakte het al heel wat gemakkelijker. Toen realiseerde ik me dat ik liever rock wilde spelen dan bijvoorbeeld country. Maar ik kan niet echt zeggen wat ons heeft beïnvloed…

Misschien moeten we er gewoon niet te hard over nadenken.
Echt! Nu ga ik er de volgende twee uur niet meer aan denken. 


We waren die avond bijzonder behulpzaam en zetten zijn vergeetproces een tandje bij met de nodige gevulde lange blaadjes en tipjes. Enige tijd later komt Caleb uit de bus gekropen en zet zich met een mega kater naast ons. Onze alertheid was zienderogend gedropt met de hoeveelheid smoor die we door de longen bliezen en het niveau daalde evenredig.

Hey, jij bent de andere meneer Bird, neem ik aan?
Caleb (zang/gitaar): Yeah man, nice to meet you. Hoe gaat het ermee?

Cava! Ik heb net je broer geïnterviewd.
Damn, en jij vond dat een goed plan?

Ik dacht van wel! Maar ik stel hier de vragen: Je hebt je haar geknipt!
Yeah. Nu zie ik eruit als een accountant. 

Daar gaat de hippie in Tweak Bird...
Bwa. Ik heb m'n wilde haren misschien geknipt, maar ik ben precies nog nooit zo scheef geweest op tour dan dit jaar. Fuck!

Right!
 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: