What The Doctor Said - Interview met Buffoon PDF Afdrukken E-mail
Interview
door Manon Duerinck   
donderdag 17 november 2011 16:45
Het is intussen al een jaar geleden dat Buffoon haar eerste full cd uitbracht. Familiar sounds verrast de luisteraar met een prachtige combinatie van authentieke sound en zang. Ik ben benieuwd naar de band en naar wat hun drijfveer is.

1. A clown; a jester: a court buffoon.

2. A person given to clowning and joking.

3. A ludicrous or bumbling person; a fool.


[French bouffon, from Old Italian buffone, from buffa, jest, from buffare, to puff, of imitative origin.]

4. Een vierledige band uit het Limburgse die in november 2010 haar eerste cd uitbracht. 

Cultus interviewde frontman en zanger Peter Vleugels, Pi voor de vrienden:

“Buffoon is een project dat al meer dan tien jaar bestaat. Ik heb vroeger nog andere projecten gehad die ik eigenlijk ook altijd Buffoon heb genoemd. Buffoon is vandaag vooral geëvolueerd tot een band van vrienden. Voor je ’t weet ben je samen muziek aan het maken en dan plots is het tien jaar later en sta je daar nog.”

Het lijkt of je een band hebt met het woord Buffoon? Vanwaar de naam van deze band?

Tien jaar geleden was er een nummer dat Buffoon heette. Over iemand die zowat vast zit met vanalles. Om de een of andere reden was dat een goede naam toen en die hebben we altijd behouden. 

Hoe omschrijven jullie zelf de muziek die jullie maken?

“Dat is een moeilijke vraag want dan moet ik ons in een hokje plaatsen. Als ik er echt een genre op moet plakken, zou ik zeggen dat het meer aanleunt bij indie rock. Onze muziek is thuis opgenomen en dat maakt het toch wat authentieker. Alles kan. Het is heel brede muziek. Het is niet altijd makkelijk om daar een etiket op te plakken. We hebben zelfs een tijd een reggaenummer gespeeld dat eindigde in een soort indie. Uiteindelijk hebben we dat nummer niet op de plaat gezet juist omwille van het feit dat het toch wat afweek van de rest.”

Waar schrijven jullie het meest over? Ik heb gemerkt dat er een behoorlijk pak humor terug te vinden is in jullie teksten. Beginnen jullie eerst met een tekst waarna de muziek volgt of hoe gaan jullie tewerk?

Dat is altijd anders. De teksten gaan vooral over dromen denk ik. Veel komt uit dromen maar het is moeilijk om dat eruit te halen en neer te pennen zoals het zich in je hoofd voordoet. De melodie is denk ik het belangrijkste, maar de tekst speelt uiteraard ook een belangrijke rol. Die humor komt er vaak vanzelf in eigenlijk. Het is sterker dan onszelf. (lacht) Het hoeft ook niet altijd allemaal zo serieus te zijn, maar het moet niet compleet over onzin gaan. Ik schrijf ook wel veel over relaties en bepaalde zaken in het leven die je aan het denken zetten, zoals over hindernissen die we elke dag wel ergens tegenkomen. Bijvoorbeeld momenten van stiltes in een relatie, twijfel e.d., maar ook de grappige zaken.

In een van jullie nummers zing je zelfs over een kabouter?

(lacht) “Ja. What the doctor said gaat over een meisje dat veel smoort en drinkt, maar er eigenlijk niet uitkomt. Op zich is dat vrij traumatisch maar je kan dat ook op een grappige manier in een tekst gieten. De kabouter is om de vergelijking te maken met die illusies. Als je veel fantasie gebruikt, kom je rap bij kabouters terecht. Die beeldspraak is wel plezant. Het kan ook over natuurelementen gaan zoals water. Raar maar waar komt water vaak terug in onze teksten. We hebben geen vaste thema’s.”

Klopt het dat jullie samengewerkt hebben met een van de producers van The Smiths?

“Ja. We hadden al een plaat opgenomen en dan zijn we die gaan mixen met Luuk Cox van Shameboy. Hij neemt vaak projecten op in Londen en zei op een dag dat hij daar iemand kende in de Metropolisstudio die de plaat zou kunnen masteren. Die man had onder andere het masteren van cd’s van The Smiths op zijn palmares staan. Dat was dus mooi meegenomen. Bovendien is het masteren een belangrijke fase van de plaat. Het was dus eerder.”

Is het altijd al je droom geweest toen je een kleine jongen was om later muziek te gaan maken?

“Ja zeker, ik ben opgegroeid met muziek. Thuis stonden er gitaren en muziek was er gewoon altijd. Het is nooit anders geweest. Ik zou niet weten wat anders doen. Muziek maakt deel uit van wie ik ben. Het is nu vooral een droom om daarmee bezig te kunnen blijven, om jezelf ook te kunnen blijven uitdagen en nieuwe dingen te proberen, en daar in verder te gaan.”

In enkele recensies van jullie muziek wordt verwezen naar o.a. Absend Minded, Broken Glass Heroes, Franz Ferdinand, Grandaddy, Tim Buckley, noem maar op! Wat vind je ervan om met deze sterren vergeleken te worden?

“Ik vind dat heel fijn omdat ik ze persoonlijk ook allemaal enorm goed vind. Het is leuk als mensen in onze muziek wat van die grote sterren herkennen. Ik heb er zelf nog naar geluisterd dus het geeft wel een leuk gevoel dat ze daar naar refereren.”

Is dat ook de muziek waar je zelf naartoe wil?

“Misschien onbewust wel, maar het zijn geen specifieke bedoelingen. Ik denk dat we alle vier de muziek van de jaren ’60 en ’70 enorm goed vinden. Ikzelf heb dat van thuis meegekregen. Mijn vader is dj geweest vroeger. Maar we zijn allemaal muziekfreaks en dan luister je veel en neem je dat op.”

 

Zijn er artiesten die jullie beïnvloed hebben?

“We hebben niet echt een beeld voor ogen. Groepen als the Pixies wel, maar die lat ligt natuurlijk heel hoog. Zij hebben heel veel bereikt, maar we beseffen wel dat we in Vlaanderen zijn. Muziek maken is één, maar het aan de man brengen is een andere zaak. Tegenwoordig moet je al iets heel apart doen om door te breken.”

Wat is jouw leukste herinnering met Buffoon?

“Het voorprogramma van Bettie Serveert in Nederland  was een heel fijne ervaring. Iedereen ging er in mee. Het klopte gewoon helemaal. Niemand kende ons van tevoren maar er kwam heel veel respons op onze muziek. Dat was een heel fijne avond en ervaring. We verkochten veel cd’s aan een nieuw publiek en kregen heel fijne reacties.. Dat was een boost, het gaf erkenning en dat heeft elke band wel nodig.” 

In november 2010 kwam jullie eerste full cd uit. Denken jullie al aan een volgende cd?

“We hebben wel wat democompilaties met ideeën die niet zomaar met de huidige band op een podium te brengen zijn. Daarom dat we eraan denken om een compilatie te brengen, als een soort ander facet van Buffoon. Enerzijds die compilatie en anderzijds blijven werken aan nieuwe dingen, het zijn twee dingen die door elkaar kunnen lopen.”

Wil je meer weten over Buffoon en de bandleden? Surf dan naar

 http://www.myspace.com/buffoontherockband

http://vi.be/buffoon

of vindt ze Facebook! http://www.facebook.com/pages/buffoon

 


 

 

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: