Things The Grandchildren Should Know by Mark Oliver Everett PDF Afdrukken E-mail
door Siska Baeck   
maandag 06 april 2009 07:00

Inside the crazy, tragic and beautiful world of a man on a mission.  Things The Grandchildren Should Know is een opmerkelijk debuut van rocker Mark Everett, beter bekend als Mr. E, die frontman is van de muziekband Eels.

Na heel wat aansporingen van vriend Anthony Cain om zijn tragische en muzikale levensverhaal op papier te zetten, krijgen we eindelijk deze autobiografie onder onze neus geduwd.  Zo begint het verhaal met een inleiding in hoofdstuk één onder de noemer Summer Of Love, waarin hij uitlegt waarom hij dit boek heeft geschreven.  Daardoor kom je niet direct in aanraking met zijn gebruikelijke schrijfstijl, die je door heel het verhaal meevoert, maar gebruikt hij in hoofdstuk één vooral heel wat anticipaties en vertelt hij vanuit verschillende poëtische hoekpunten die het lezen wat bemoeilijken.

 

Maar dit wordt overboord gegooid als we in hoofdstuk 2 stranden.  Daar maak je kennis met zijn heerlijke directheid. ‘When I was a little kid I was in love with my mom, and obsessed with her breasts. There, I said it.’  Geen typical American phony gedoe, zoals hij het zelf beschrijft, maar gewoon zeggen waar het op staat.  Samen met zijn narratieve schrijfstijl verkrijg je het effect dat Everett dit verhaal vertelt, zittend in een grote bruine stoel, terwijl wij allemaal als kleine kindertjes aandachtig zitten te luisteren.  Zo word je met fantastische humor zijn kinderjaren ingegooid, waar hij gebruik maakt van allerlei anekdotes, die je zodanig doen lachen dat het pijn doet.  Dit typetje dat hij als klein jongentje bleek te zijn, doet ons vooral terugdenken aan Adrian Mole van Sue Townsend waar we ook telkens mee moeten lachen.

‘In sixth grade the class tomboy took a liking to me. Let’s call her Jessie, since she may still be alive and I don’t want to embarrass her.’  Maar al snel keert het tij met de dood van zijn vader en de zelfmoordpogingen van zijn zus, die hem de nodige inspiratie opleveren voor het schrijven van liedjes.  Dit noemt hijzelf zijn ultieme levensredmiddel, muziek.

 

Stap voor stap legt hij aan de hand van een paar gebeurtenissen in zijn leven door hem geschreven nummers uit en ook geeft hij zijn drang naar het schrijven van deze liedjes mooi weer.  Everett hanteert een zeer goede schrijfstijl die je meteen bij de keel pakt en ervoor zorgt dat dit boek je blijft boeien van begin tot einde.  Zo is het best mogelijk dat je dit werk in een ruk uitleest.  Na het lezen ervan kan je er dus ook onmogelijk onverschillig bij blijven.  Ook al ben je misschien geen Eels-fan;  hij slaagt er toch perfect in om je te blijven fascineren.  Dit is een wonderlijk verhaal dat, spijtig genoeg, waargebeurd is, maar ervoor zorgt dat je jezelf naar de platenwinkel rept om zijn hele platencollectie in huis te halen.

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer literatuur