Alessandro Baricco - City PDF Afdrukken E-mail
door Siska Baeck   
vrijdag 01 mei 2009 08:31

Alessandro Baricco, een schrijver met een passie voor muziek, schreef exact tien jaar geleden de roman city. Hoewel het boek gecombineerd was met een muzikaal project (onder begeleiding van de Franse band Air), moest deze topper tien jaar wachten op een tweede druk.

Net als Paolo Giardano (schrijver van De eenzaamheid van de priemgetallen) is Baricco afkomstig uit Turijn. Een landschap vol met getalenteerde schrijvers?

City is het soort boek dat je meeneemt op een reis, zonder dat je ook maar één idee kan hebben over hoe het zal uitdraaien of waarover het verhaal nu juist zal gaan. Oké, volgens de achterflap gaat het over vriendschap, genialiteit en de kracht van fantasie, waarin superhelden, boksers en cowboys elkaar afwisselen, maar er zijn geen woorden om deze wonderbaarlijke roman te kunnen beschrijven. Zinnen die soms drie (!) pagina’s duren, pikante dialogen, verdiepingen in de wereld van het boksen en een mooie western nemen je mee op een avontuurlijke weg met als overdonderend landschap de taal van Baricco. Zijn taal die, zelfs in een vertaling, nog grandioos klinkt.

 

Het boek telt bijna 400 pagina’s, maar toch behoudt de auteur het niveau mooi. Dit doet hij door bijvoorbeeld de hoofdpersonages hun verhalen ook zelf te laten vertellen. Zo is Shatzy in de weer met het schrijven van een western (een zéér mooie dan nog wel), en Gould vertelt telkens als hij op het toilet zit het leven van een bokser door verschillende stemmetjes te gebruiken, net luid genoeg zodat iedereen in het huis kan meegenieten. Het feit dat de verdieping in zijn personages verder gaat dan alleen de emoties te tonen, en dus ook de dromen en passies weer te geven, doen hun levensecht lijken. Wat toch wel zou moeten bij elk boek, maar maar weinig schrijvers in lukken. Dit toont weer wat een talent Baricco wel niet is.

Dit is geen boek waar je mee moet rommelen. Als je eraan begint, lees je het ook uit. Als je dit niet van plan bent, moet je er ook niet aan beginnen. Want dit is zo’n boek waar de magie pas open bloeit als je het uit hebt. Dan pas begint het tot je door te dringen dat dit meer dan een goed boek is. Een boek dat sluimert tussen de grenzen van een goed boek en een pareltje. Al moeten we toegeven dat deze wel gevaarlijk dicht komt bij de grenzen van een pareltje. Bijna niet, denk je nu misschien, toch is dit een must-read voor alle fanaten van de letteren.

 

 

 

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer literatuur