Wij - Elvis Peeters PDF Afdrukken E-mail
door Siska Baeck   
woensdag 13 mei 2009 07:55

Wij van Elvis Peeters is ’s mans tweede boek. Hij ontving er zelfs een werkbeurs van het Nederlands en Vlaams Fonds voor letteren voor. Alomprezen, is dit boek. Maar bezit dit succes dan werkelijk kwaliteit?

 

De plot: een paar hangjongeren die zich zo hard vervelen, dat de meisjes er niets beter op vinden om een kettingbotsing te veroorzaken door de rokjes op te tillen. De jongens kijken toe. Dit doen ze eigenlijk heel het verhaal door. Eens geproefd van de sensatie die die gebeurtenis veroorzaakte, gaan ze, wonder boven wonder, steeds verder.

 

Tot ze de harde gevolgen ervan ondervinden. Zo zou het Dirk Bracke-gewijs gaan en hoewel het verhaal sterk richting Bracke’s stijl wijst, eindigt het verrassend nièt zo.

 

 

 

Het verhaal is absoluut geen nieuw verhaal en voelt soms toch wel wat te veel aan als Bracke voor volwassenen. Want ook Peeters werkt met typetjes in zijn verhaal, zonder echt diep in de menselijke psyche te graven om een realistisch personage te kunnen neerzetten.

 

Toch komt hij vernieuwend uit de hoek. Zo hanteert hij het wij-perspectief dat het verhaal geslaagd weergeeft, omdat het gaat over een groepje dat denkt als één. Je kunt het een beetje vergelijken met een ik-verhaal. Peeters slaagt er dus wel degelijk in om dit vernieuwende aspect tot leven te wekken.Wij zijn vrij, zeggen we, maar jullie?We laten er twijfel over bestaan.Wat ons betreft, kan het, zeggen we. Ook heeft de auteur geen moeilijke en dichterlijke woorden nodig om aan mooie beschrijvingen te komen. De muziek stopte en de stilte kwam mij voor als een immense vergissing.

 

Wij kruipt niet onder je huid, komt niet realistisch over en doet eigenlijk niets met je. Toch is Peeters helemaal geen broekventje dat probeert te schrijven zonder er iets zinnigs uit te krijgen, daarvoor komt zijn schrijfstijl veel te mooi over. Sorry Elvis, maar wij houden toch meer van die andere Elvis.

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer literatuur