The MC5 - Sonically Speaking (Brett Callwood) PDF Afdrukken E-mail
door PJ Symons   
woensdag 08 september 2010 08:13

De Motor City Five schoppen het eindelijk tot een boek. Niet het boek waar we allemaal op zaten te wachten, maar een boek nonetheless. Kick out the jams, motherfuckers!

 


In 1968 was er Vietnam, chaos in Amerika en Parijs, de Praagse Lente, de musical Hair gaat in première… kortom, de wereld doormaakt een drastische verandering. Het was ook het jaar waarin The MC5 in het epicentrum stonden van een revolutionaire muziekscene en tegencultuur, terwijl Amerika terzelfde tijd haar onschuld verloor en het peace and love-volkje in een woeste massa werd omgeturnd.


Sonically Speaking is in se het verhaal van een potentieel uitstekende en vernieuwende band die heel kort hevig brandden om dan zichzelf te vernietigen. Die dubieuze legendarische status verwierven ze pas jaren later, na het overlijden van de twee sleutelleden: zanger Rob Tyner en gitarist Fred ‘Sonic’ Smith.
Het was Tyner met zijn bohemiaanse idealen en liefde voor jazz-improvisaties, die de strakke, opgekuiste, floeren maatpakken-dragende Detroitse caféband veranderde in de voornaamste boegbeelden van de psychedelische anarchistische rythm ‘n’ blues. Voor een korte maar niet te onderschatten periode waren The Motor City Five een onstopbare kracht vanwege hun alles vernietigende optredens.

 

Sonically Speaking


Achter de pseudo-politieke pretentie stroomde een cocktail van alcoholisme, gevangenissen en het gebruikelijke bedrog dat tot het tragische edoch voorspelbare einde van de band leidde. Of zoals gitarist Wayne Kramer uitlegde: “You can learn to play your guitar and you can learn to write songs, you can learn to put a show together. But how do you learn to fail?”


Dit verhaal moést verteld worden om de band Eindelijk uit de schaduw van hun voormalige huisgenoten, Iggy & The Stooges te halen. Die trouwens zonder de steun van MC5 niet bestaan zouden hebben.


Het is eigenlijk een beetje schandalig dat dit het eerste boek is over MC5 (velen hebben geprobeerd maar werkten het nooit af), en de auteur dient dus geprezen dat hij dit bijeen kreeg ondanks een mini budget. De eindredactie mocht wat strakker zijn en de research had wat dieper mogen gaan – vooral dan over Tyner, degene die het orignele ethos van de groep naar de premature galg leidde. Hét grote boek over deze band moet nog geschreven worden maar tot dan moet Sonically Speaking volstaan.

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer literatuur