Hellraiser: Ginger Baker's autobiografie windt er geen doekjes om PDF Afdrukken E-mail
door PJ Symons   
maandag 18 oktober 2010 08:08

71 is Peter Edward Baker ondertussen maar nog steeds bekend en berucht als notoir moeilijke mens, drummer van Cream tot Masters Of Reality en uitvinder van de 7 uur durende drumsolo. Hoewel we hem dat laatste grondig kwalijk nemen zorgde zijn hoogst uitzonderlijke beroering van de vellen er vaak voor dat de bands die voor hem stonden net tikje meer kregen. Gingerpower? Waarschijnlijk niet, maar feit is dat hij een der meest invloedrijke drummers uit de geschiedenis is geworden.

Hellraiser - Ginger Baker


“De kerel waar ik mijn coke van kocht in Los Angeles was de allereerste persoon die werd opgepakt als verdachte in de Sharon Tate-moorden…” (actrice die door leden van de Manson Family werd vermoord)


“Eric (Clapton) en ik hadden gewed wie er eerst alle dienstmeisjes zou geneukt hebben in de Speakeasy (een restaurant). Ik won…”


“Eindelijk werd ik dan wakker, stond daar een fucking gigantische Touareg op de gang met een knoert van een zwaard – haar echtgenoot!”

Laat je drumstick vallen op eender welke pagina van Ginger Baker’s lang verwachtte autobiografie en je vindt anekdotes als deze. Baker’s heerlijk heimlijke verhaal (bij voorkeur te lezen onder het laken met een zaklamp en een stapel vintage Playboy’s) over sex, drugs, Afro-beat en, ahum, polo, begint met een krop-in-de-keel-moment: een brief die z’n vader hem naliet alvorens te sterven op zijn veertiende verjaardag. Niet veel later word je meteen ondergedompeld in Baker’s wereld als sixties jazz-junkie (of junk-jazzy) die hem langsheen Cream en Blind Faith loodste. Nóg later neemt hij ons mee naar Afrika met vertelsels over drugssmokkel, auto’s van kliffen slingeren en hoe hij bijna de hele vrouwelijke helft van het continent tegen zijn rosse schaamhaar drukte.

Een must voor wie zich wil inleven in de wereld van echte rock ‘n’ roll. En ook voor alle posers die plegen een rockband te vormen maar niet eens weten hoe een tv het zwembad in te mikken.

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer literatuur