Richard Miller's 'Snail' PDF Afdrukken E-mail
door Stijn Theus   
donderdag 17 maart 2011 08:47
Eigenlijk zouden we een lijstje moeten maken van de beste frontmannen die voor hun dertigste zijn gestorven. Kurt Cobain, Ian Curtis, Jimi Hendrix, …, allemaal zijn ze wereldberoemd en vooral dood. Hadden ze hun onsterfelijkheid al bereikt en was het leven daarom minder waard? We verwachten van hen geen antwoorden meer, maar Richard Miller schreef in de jaren ‘80 wel het geschifte en extatische boek ‘Snail’ waarin hij het onderwerp onsterfelijkheid met de precisie van een krankzinnige beenhouwer wist aan te snijden.


Kurt Cobain en Ian Curtis hebben er voor de rest geen zak mee te maken – Adolf Hitler, de Zwervende Jood, Pallas Athena en Kilgore Trout daarentegen wel. Ze worden als personages opgevoerd die Werner Edward Fritz Von Blomberg, veldmaarschalk in dienst van Hitler, op een hallucinant avontuur doorheen de tijd tegenkomt. Von Blomberg, later beter bekend als Allen, krijgt van de Zwervende Jood een speciaal drankje dat hij deelt met de Führer. Het drankje heeft een wel heel aparte werking op de twee nazi’s en katapulteert het hoofdpersonage in een wervelstorm van avonturen en tegenslagen. 
 
Hoe absurd een Jood in de bunker van Hitler ook klinkt, het is niets vergeleken met de nachtmerrie die daar op volgt. De Grieks godin Pallas Athena die seks heeft met een slak en de tandenfee belichaamd als een dikke papzak die slachtoffers bij wijze van ritueel in hun poep pakt, niets is te veel voor Richard Miller. Miller, niet te verwarren met zijn naamgenoot die wat boeken heeft volgeschreven over zingen, lijkt wel de symbiose van William S. Burroughs en Kurt Vonnegut. De beelden die hij oproept zijn al even goor als die eerste en de verhaallijnen zijn nog geschifter als die van Vonnegut. Maar Miller laat die twee grootmeesters in de letteren met gemak achter zich in zijn zelf gecreëerd Absurdistan en verkracht je brein met onverwachte plotwendingen. 
 
Snail is niet alleen een nachtmerrie. Zoals zoveel dromen kan je er altijd iets van leren. Achter de absurde humor van deze picareske roman schuilen enkele interessante filosofische denksporen over onsterfelijkheid, de toekomst van de mens als soort en de dood. De verwarring die de talloze plotwending met zich meebrengen, resulteert niet in slapeloze nachten of angstige dromen, maar geven je voldoende stof tot nadenken. Snail is een boek dat je meesleurt in het Freudiaanse onderbewuste van de mens, dat je uiteindelijk toch – opnieuw vrij onverwacht – antwoorden geeft op nooit eerder gestelde vragen. 

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer literatuur