Occupy Your Mind! PDF Afdrukken E-mail
door Stijn Theus   
donderdag 08 december 2011 20:33
De wereld lijkt wel wakker te worden en op te staan tegen de 1% die alle macht en geld in handen heeft en die daarbij geen reet geeft om de wereld, de natuur en de bevolking die erop woont. Crisis is dé hype van het moment en tal van jongeren en ouderen op 'occupy-momenten' reageren furieus op wat ze niet in handen hebben. Maar wat kunnen we doen? Misschien kunnen we beginnen met de jointen te doven en het bier weg te gieten op zo'n samenscholingen en allemaal een boek vastnemen. Dat zou ons, de 99% (of die ene procent van die 99 die daarvoor wil buitenkomen) al een hele stap verder brengen. Welke boeken? Sta me toe enkele actuele voorstellen te doen.

Het begint al goed, ik heb het hier over boeken en de eerste aanrader is niet eens een boek. Een zichzelf respecterende journalist had zijn invalshoek veranderd naar het boek van Kalle Lasn genaamd 'Cultuurkrakers', maar ik steek mijn middelvinger nog liever in de reet van elke zichzelf respecterend journalist dan mijn woorden te verdraaien voor editoriale doeleinden. Dames en heren van de Occupy beweging, lees nu, niet straks of morgen en liever gisteren al, het magazine Adbusters! Het maandblad is opgericht door Kalle Lasn en gaat al enkele jaren als een dolle hond tekeer tegen het consumentisme. Om dit consumentisme nog verder te verkrachten, nemen zij de manier waarop bedrijven die levensstijl aanprijzen over en vuren ze spoofs van reclameboodschappen af op het publiek. Ze organiseren jaarlijks voor de feestdagen een 'Buy Nothing Day' en raden aan om een week geen computer te gebruiken tijdens de 'Digital Detox Week'. Lasn's boek 'Cultuurkrakers' is ook dik de moeite, maar laat je nu betoveren door de boodschappen van Adbusters, want zij zijn diegene die Occupy Wall Street zijn gestart. Amen.


Als je de wereld wil verbeteren, moet je eerst begrijpen hoe de 1% omgaat met hun macht. Naomi Klein is al even gedateerd, maar ze geeft nog altijd lezingen als een bende ongeregeld een park inneemt nabij Wall Street. No Logo geeft je een pijnlijk verhelderend inzicht over hoe grote merken hun concurrentiestrijd aangaan en hoe ze zich daarbij in het onderbewuste van de bevolking nestelen om hun producten verpatst te krijgen. Haar tweede spraakmakende boek, de Shockdoctrine, is op dit moment actueler dan ooit en gaat dieper in op hoe Amerika, met de Wereldbank en het IMF op kop, inspeelt op crisissen om hun buitenlands beleid te implementeren. Denk bijvoorbeeld aan hoe het IMF de crisis in Griekenland gebruikt om overheidsuitgaven te minimaliseren en privatisering probeert door te voeren in ruil voor leningen. Tegen wil en dank van de bevolking, maar wat moeten ze anders doen? Die handleiding is al even bekend en staat in haar boek zwart op wit in voor iedereen die zich daar kwaad over wil maken. Maar haar kende je waarschijnlijk al. 


We zitten eigelijk al een stapje voor op schema. Je kan begrijpen wat overheden en instellingen doen met een land in crisis, maar dan weet je nog altijd niet waar die crisis vandaan komt. We worden tegenwoordig murw geslagen met artikels over banken als Dexia en Fortis, wat de regering allemaal fout heeft gedaan en waarom wij daarvoor moeten opdraaien. Maar wat maakte net dat die banken de financiële dieperik in tuimelden? Matt Taibbi, onderzoeksjournalist en occasionele dopehead voor Rolling Stone en The New York Press, beet zich enkele jaren geleden vast in die financiële materie en weet ondertussen alles over dividenten, hedge funds en meer van die onzin. Hij bundelde zijn verontwaardigde inzichten in z'n boek 'Griftopia' en wordt nu regelmatig gevraagd om financiële zaken toe te lichten die voor de modale burger Chinees zijn en slaagt wonderwel in. Check zijn lijstje die hij speciaal voor de Occupiers bij Wall Street opstelde en lees zeker zijn met gonzo en rants doorweven boeken. 

http://www.youtube.com/watch?v=

Iets droger zijn de boeken van John N. Gray. De Britse politieke filosoof en schrijver voorspelde in zijn boek 'Valse Dageraad' 10 jaren voor de mondiale financiële crisis van 2008 al dat de vrije markt op instorten stond. Dat is sindsdien niet één maar twee keer gebeurd, getuige de tweede financiële crisis die we nu doormaken. En het lijkt erop dat hij zijn gelijk nog een paar keer zal behalen als we niet snel iets fundamenteel veranderen. Naast 'Valse Dageraad' heeft hij nog tal van andere verplichte lectuur uit zijn schrijftafel gepleurd zoals 'Zwarte mis, Apocalyptische religie in de moderne utopiën' over de neo-cons en de invasies in Irak en Afghanistan, en 'Provocaties: gedachten over vooruitgang en andere illusies', om er maar twee te noemen. Die laatste verzamelt een hoop artikels die moderne opvattingen onderuithalen en is, door zijn compacte vorm een veelheid aan onderwerpen, een mooie kennismaken met de filosoof en zijn werk.

En dan rest er nog 'The Coming Insurrection' van The Invisible Committee. Een boek op zakformaat die elke Occuppant in z'n broekzak moet hebben zitten. Ik merk met mijn eigen betraande ogen dat te weinig mensen van deze verplichte brok lectuur gehoord hebben. Het is een blauwdruk van wat de 'anoniemen' vinden dat er mis is met de maatschappij en wat daaraan te doen valt. Ze stellen dat we ons moeten verenigen en klaar moeten staan om toe te slaan in tijden van crisis, of die nu politiek, economisch of sociaal is. En dat is nu toch al even aan de gang… België heeft verdomme meer dan een jaar in een politieke impasse gezeten en tuimelt stilletjes aan in een economisch gat Griekenland achterna. En wij staan maar wat te zuipen op één of andere betoging nadat we onze zakken hebben volgeshopt in de H&M. Lees in plaats daarvan 'The Coming Insurrection' en doe eens iets…

Ik heb gezegd en geschreven. Nu sla ik mezelf K.O. met het nodige bier en een overdreven portie wiet om de huidige toestand even te vergeten.
 
 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer literatuur