Bone: Eat this Frodo! PDF Afdrukken E-mail
door Peter Heyns   
maandag 20 april 2009 08:00

Drie kleine mannetjes belanden in een wereld vol fantasyfiguren en ontketenen een oorlog die het einde van het -tot dan toe- onbekende rijk kan betekenen.  Misschien is het opzet niet bijster origineel, maar het werkt wel.  De wereld van Bone straalt een magische aantrekkingskracht uit, waardoor we in no time door de 1300 pagina’s stripgeweld heenvlogen.  Sinds kort ligt de Single Volume Edition in de winkel, het ideale moment voor een terugblik op een van de meest bejubelde reeksen van de afgelopen jaren.

 

Het Verhaal

Drie neefjes, Fone, Smiley en Phoney Bone worden uit hun dorp verdreven nadat Phoney geprobeerd heeft de boel op te lichten.  Al kibbelend en vechtend komen ze in een vallei terecht waar er een oorlog woedt tussen draken, mensen en rat-achtige wezens.

Ongewild komen de drie Bones in het oog van de storm terecht en de vallei dreigt ten onder te gaan door hun komst.  Hun enige kans op terugkeer is de orde herstellen, maar hun levens worden bedreigd en het bedrieglijke karakter van Phoney Bone is niet meteen een hulp.

Bone is een comic vol actie en humor, maar ook ontroerend eenvoudige levenslesjes over vriendschap en familiebanden.  De stijl houd het midden tussen fantasy en Disney en dat maakt het boek aangenaam voor zowel jonge als iets oudere lezers.

Het Succes

Jeff Smith gaf zijn reeks oorspronkelijk uit in eigen beheer, maar via de gespecialiseerde handelaars kreeg de reeks een gestaag groeiende aanhang.  Na meer dan tien jaar was die aanhang uitgegroeid tot een massa, mede dankzij Smiths bijdrages in het blad Disney Adventures.  Na 2004 werd de Single Volume Edition nog enkele keren in beperkte oplage gedrukt om fans tevreden te stellen. Maar gedurende de jaren en ondanks de verschillende herdrukken van de losse delen bleek de vraag te groot.  Met als gevolgs dat de SVE nu algemeen verspreid word.

Boneville was uitgegroeid tot een begrip en de marketingmachine kon beginnen draaien.  De filmrechten werden vorig jaar overgedragen aan Warner Bros. en de volledige reeks werd gebundeld, ingekleurd en nogmaals op grote schaal heruitgebracht.  De reeks was al vele malen in de prijzen gevallen, en bij de heruitgave sprak Time Magazine meteen van One of the ten greatest graphic novels of all time.

Besluit

Bone is geenszins een boek dat zich enkel richt op die hard fantasyfanaten, maar is duidelijk geschreven voor een breed publiek.  Het is tegelijk luchtig, grappig en ontroerend. Groot of klein, oud of jong, dit boek zal iedereen weten te bekoren.

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer literatuur