De 100 Grootste Frontmannen Uit De Rockmuziek! (20-11) PDF Afdrukken E-mail
Artikel
door PJ Symons   
donderdag 14 januari 2010 08:39

Verbazingwekkende vocalen. Flamboyante outfits. Moordlijven (en naast hen vaak moordwijven). Leuke snoetjes. Showmanship. Charisma. Presence. Wat zijn nu precies de eigenschappen die een groot frontman – of vrouw – zich meester dient te maken? En wie voldoet, nog meer dan de rest, aan alle eisen? Tien weken lang kunt u Cultus volgen op een zoektocht naar de Allergrootste. Wie zal het worden? G.G. Alin alvast niet, die werd te ranzig bevonden. Volgende week de tien allerbesten, nu zij die respectabel zilver behaalden.

 

20 Alice Cooper

Alice Cooper  

Vincent Furnier heeft al een erg lange weg afgelegd sinds hij frontman was van een band die Alice Cooper heette. Furnier is Alice Cooper geworden. Als Alice is hij een legende geworden. Zijn shows zijn groots en theatraal, allerlei macabere attributen, spielerei en slangen worden erin verwerkt. Als godfather van de shockrock werd hij op het podium al onthoofd, opgehangen, hakte hij al baby’s in stukken en verspilde hij al tonnen nepbloed. Een ware showman.

 

Gimmick: zijn slangenfetisj.

 

   

19 Lemmy (Motörhead)

Lemmy  

Lemmy is onverwoestbaar. Hij ‘zingt’ niet echt, maar gromt en blaft eerder. Ian Fraser Kilmister is een van de allerbeste frontmannen uit de rockmuziek. Maar het kan ook moeilijk anders, maar weinigen hebben zoveel tijd gekregen om te oefenen als hij. Hij begon als roadie voor Jimi Hendrix, voegde zich dan bij psy-rockformatie Hawkwind alwaar hij in 1975 werd ontslagen. Meteen daarna richtte hij heavy metalmonster Motörhead op waarmee hij zich nu al een kwarteeuw toelegt op het spekken van bankrekeningen van verkopers van oorapparaten. Jack Daniels vloeit door zijn aderen, zijn longen zijn helemaal verteert en er groeien twee enorme eeltknobbels naast zijn mond, maar dat hij nog heel erg lang mag verdergaan!

 

Gimmick: schattige witte cowboyboots.

 

   

18 Paul Rodgers (Free, Bad Company)

Paul Rodgers  

Een voet voor de andere, voorste knie ietsjes gebogen, microfoonstand in de gebruikelijke hoek gehouden, hoofd lichtjes opgeheven, soulvolle, o zo rijke en kleurrijke stem… Fantastisch. Magnetisch. Als frontman van Free, was de strak gebroekte Paul Rodgers een absoluut natuurlijke persoonlijkheid die de verf van de muren kon zingen. Het lijkt wel alsof hij het handboek voor frontmannen zelf geschreven heeft! Wat hij ook op het podium doet, het lijkt allemaal zo enorm juist. Mocht vorig jaar Freddie Mercury ‘vervangen’ in Queen, een referentie die kan tellen.

 

Gimmick: die unieke manier waarop hij z’n microfoon vasthoudt.

 

  17 Bruce Dickinson (Iron Maiden) Bruce Dickinson 

Deze ‘workaholische’ frontman van Iron Maiden moet uit verschillende soorten van het beste hout zijn gesneden. Door liefhebbers gekend als The Air Raid Siren vanwege zijn jankende, doch perfect gecontroleerde, hysterische stem. Paul ‘Bruce’ Dickinson (zijn alter ego Bruce verkreeg hij in zijn vorige band, Samson, en komt uit een sketch van Monty Python), zorgde er op zijn eentje voor dat er opnieuw leven werd geblazen in de IJzeren Dame midden jaren ’80. Zijn heavy metalvriendelijk voorkomen, professionalisme, onuitputbare werkethiek en humor zorgden ervoor dat Iron Maiden van langharige punks tot heavy metalgoden werden verheven. Sindsdien (vraag maar aan zijn gefaalde opvolger Blaze Bayley) maakte Dickinson zichzelf onmisbaar als frontman van Iron Maiden.

 

Gimmick: die ‘woo-ooh-ooh-ooh’s.

 

  

16 David Lee Roth (Van Halen)

David Lee Roth  

De man die Las Vegas in de rock ’n roll ejaculeerde. Niemand begrijpt zo goed hoe over the top stadionrock is als Diamond Dave Lee Roth. Deels Errol Flynn, deels balletzanger, deels Fred Astaire, deels Bugs Bunny, het maakt dat Roth vooral en in de eerste plaats een showman is. Maar onderschat zijn oog voor minuscule details en respect voor de muziek niet. Roth’s acts overschaduwden de Van Halen’s muziek nooit, hij werkte zich een weg in de songs. Zijn gymnastiek en dolle stunts legden de focus op het feit dat dit een van de grootste bands van de planeet was. Jammer genoeg is zijn carrière in de goot beland van het moment dat hij uit de band stapte. Maar op z’n best, waren er weinig beteren dan DLR.

 

Gimmick: sprongen waarbij menig man zijn broek zou scheuren.

 

  

15 Jon Bon Jovi (Bon Jovi)

Jon Bon Jovi  Niemand kan een publiek zo meeslepen als JBJ, of het nu een klein café is, of de 90.000 die bijeengepakt stonden in Wembley Stadium. Zijn absoluut en constant professionalisme en filmster looks overschaduwen elke vocale tekortkoming. Hij leerde het vak van andere publieksmenners als Springsteen en Southside Johnny, maar sloeg er ook in elke mogelijke nieuwe trend te overleven dankzij het perfect beheersen van de ambacht van het podiumbeest. Shot throught the heart, and you’re to blame… 

Gimmick: zowat de natte droom van elke milf.

 

  

14 Michael Hutchince (INXS)

Michael Hutchence   

Michael Hutchince was hét boegbeeld van Australische poprockdinosaurs INXS. Had de man langer geleefd, was hij waarschijnlijk nog hoger in deze lijst beland. Mooier dan Jon Bon Jovi, charismatischer dan Bruce Springsteen, een stem waar David Coverdale jaloers op zou geweest zijn… INXS probeerde tot drie maal toe een nieuwe frontman te zoeken na Hutchincd’s dood, maar faalde ook drie keer. Een bewijs van wat een ondankbare en ondekbare job het moet zijn deze superfrontman te vervangen. Hij had het voorrecht om zijn kleine Hutchince al in o.a. Kylie Minogue, Elle MacPherson en Helena Christensen te steken. Hij pleegde zelfmoord in 1997. Nick Cave zong Into My Arms op zijn begrafenis, U2 laat geen kans onbenut om hun respect te tonen en ook Simple Minds, Duran Duran en godbetert Stormtroopers Of Death namen nummers op als ode aan Hutchince.

 

Gimmick: hij durfde bassist Garry Gary Beers al eens met een mes te lijf gaan.

 

   

13 Phil Lynott (Thin Lizzy)

Phil Lynott  

Hoewel Phil Lynott een van de bad boys van de rock ‘n roll was, is het vooral de zachtere, meer reflectieve kant van de Thin Lizzy bassist/zanger die we ons moeten herinneren en vieren. Nadat hij op 4 januari 1986 dood werd teruggevonden, kopten de kranten dat hij gestorven is aan een ‘lifestyle’. Anderen zeggen dan weer dat hij stierf aan liefdesverdriet, nadat zijn geesteskind Thin Lizzy splitte. Feit is dat Phil Lynott op zijn hoogtepunt een betoverende allure had, een unieke combinatie van charme en gevaar. Hij was een poëet, terwijl zijn generatiegenoten vuile woorden de wereld in stuurden. Hij verborg zijn verlegen en gevoelige ziel voor de buiten wereld, maar de echte fans wisten ervan. Zij verstonden wat Lynott impliceerde en hielden onvoorwaardelijk van hem.

 Gimmick: Is there anybody here with any Irish in them? Is there any of the girls who’d like a bit of more Irish in them?     

12 Roger Daltrey (The Who)

Roger Daltrey  

Roger Daltrey was een van de weinige frontmannen uit het hoogtepunt van de seventies die met de oppermacht van Led Zeppelin’s Robert Plant kon wedijveren, of zich er op z’n minst aan spiegelen. Maar terwijl Plant al lang tevreden was met het combineren van zijn vredelievende persona met Zeppelin’s verwoestende hardrock, was Daltrey zo’n ettertje die op straat opgroeide. Iemand die je even snel in je gezicht klopt als dat hij je mee de kroeg in sleurt. We kennen Daltrey in een jasje met franjes, zijn muil wijd (wiiijjd!) open, een microfoon zwierend rond zijn hoofd en klaar om die laatste schreeuw op het einde van Won’t Get Fooled Again de wereld in te brullen. Wanneer je hem nu ziet, lijkt het alsof hij nog geen jaar ouder is geworden (of toch heel weinig).

 

Gimmick: die zwierende microfoon.

    

11 Iggy Pop (The Stooges)

Iggy Pop  

De opa van de punk. Het merendeel van de frontmannen- of vrouwen uit deze lijst hebben elke mogelijke podiumact van Iggy afgekeken, of tenminste op hem gebaseerd. Kakken in een bakje op het podium? Iggy deed het eerst. Jezelf opensnijden, als een losgeslagen gek bewegen, zo intens tekeer gaan dat je spataders uit je benen springen? Allemaal Iggy. Op 62-jarige leeftijd brult hij nog steeds de longen uit zijn lijf. Da’s pas punk!

 

Gimmick: op 62-jarige leeftijd staat hij nog steeds de punk uit te hangen in zijn bloot bovenlijf.

 

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: