De 60 Platen Die U Moet Kennen Van De Eerste Drie Maanden Van 2013 PDF Afdrukken E-mail
Artikel
door PJ Symons   
zaterdag 30 maart 2013 11:49
Artikelindex
De 60 Platen Die U Moet Kennen Van De Eerste Drie Maanden Van 2013
Page 2
Page 3
Page 4
Page 5
Page 6
Alle pagina's

 

Het gaat zo goed met het muziekjaar 2013 dat het eigenlijk vreemd is dat u nog aan werken, laat staan slapen, toekomt. Op amper drie maanden tijd zijn er (minstens) zestig fucking platen uitgekomen die uw aandacht verdienen. Zestig!

Best Albums 2013

 

Big shot releases waar al genoeg over geschreven werd: Nick Cave & The Bad Seeds, Atoms For Peace, David Bowie, Eels.

Tegenvallers: Jamie Lidell, Psychic Ills, Josh Ritter, Autechre, Jim James, Chelsea Light Moving.

Volstrekt overbodige platen: Palma Violets, Sean Lennon, Foals, Saxon, Local Natives, Christopher Owens.

Haalden de Top 60 net niet: Devendra Banhart, Ducktails, John Grant, Night Beds, Autre Ne Veut, Blue Hawaii, Ron Sexsmith.1 Trixie Whitley - Fourth Corner   

Applaus! Wat een debuut! Toegegeven: ik was één van de critici die dachten dat ze die twee EP's en de jongste Black Dub onmogelijk zou kunnen toppen. En toch deed ze het. Met verve.
2 Condor Gruppe - Condor Gruppe   

Stukjes Creature With The Atom Brain, Dead Sets en White Circle Crime Club gaan Morricone. Inclusief whistling.
3 Adrian Younge Presents The Delfonics  

Nog eens? Adrian Younge speelde vorig jaar met z'n band Venice Dawn het optreden van het jaar in De Roma. Ondertussen werkte hij nog mee aan Breakthrough van The Gaslamp Killer, producete hij Twelve Reasons To Die van Ghostface Killah én bracht hij The Delfonics terug. Wauw.
4 Kvelertak - Meir   

Het debuut van deze Noren zorgde twee jaar geleden voor dé metalplaat van het jaar. Hun tweede is allicht eenzelfde lot beschoren.
5 Unknown Mortal Orchestra - II  


Psypop, met voorzichtig geschuifel richting krautrock.
6 The Sheepdogs - The Sheepdogs

Twee jaar geleden bliezen ze als voorprogramma Band Of Skulls van het podium in de AB. Nu staan ze er opnieuw, met een tweede plaat die geproduced werd door Patrick Carney van The Black Keys. Canadezen die The Allman Brothers/ The Grateful Dead reïncarneren. Neil Young deed het hen voor, maar het geluk van The Sheepdogs is dat Lynyrd Skynyrd deze jonge Canadians niét van een antwoord zal kunnen voorzien (geen geloofwaardig antwoord, tenminste. Van Skynyrd zonder Ronnie Van Zant hoeft u geen bevelen te nemen.)
7 Jacco Gardner - Cabinet Of Curiosities  

Yes yes, fuckers, Jacco Gardner leunt héél erg aan tegen Syd Barrett. Maar om de Anti-Nowhere League te quoten: so fucking what? Deze Neerlander doet dat klinken als ome Syd op een heel erg goeie, frisse manier. Staalhard gehyped (hoewel wij vorige zomer al met hem dweepten, ahum) en dan weer neergehaald in de reviews: het bewijs dat het gros der muziekblogs slechts een bestaansrecht hebben als gatekeeper. Cabinet Of Curiosities is zo fan-tas-tisch dat we het superlatief verdelen in lettergrepen.
8 My Bloody Valentine - m b v  

Lekkere hype wel, die nieuwe MBV. Kevin Shields liet ons jàren wachten, maar leverde wel kwaliteit af. Een actueel en hypermodern meesterwerk dat de loeiluide shoegaze de 21ste eeuw in loodst? Neen. Een loeiluid shoegaze meesterwerk? Absoluut.
9 Tomahawk - Oddfellows  

Zelfs als we heel, heel hard nadenken kunnen we niet op een slechte plaat van Mike Patton komen. Oddfellows is er wederom boenk op.
10 Bed Rugs - Rapids  


Damn, wie dacht dat ze onmogelijk nog beter zouden kunnen doen dan de licht psychedelische Beatlepopliedjes van hun debuut 8th Cloud zal staalhard achterover vallen van de muzikale LSD-trip waar Rapids voor zorgt. 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: