Cultus Cuts The Crap - Mei + Juni 2014 PDF Afdrukken E-mail
Artikel
door PJ Symons   
donderdag 29 mei 2014 03:36
Artikelindex
Cultus Cuts The Crap - Mei + Juni 2014
Page 2
Page 3
Page 4 - Rondje Electronica
Page 5 - Concert-Agenda
Alle pagina's
Hier is hij dan, de maandelijkse dan wel twee- of drie-maandelijkse über-lijst (hangt van de kwantiteit der kwalitatieve nieuwe releases af - also luidt ons excuus) die op maat van u wordt opgesteld, de meerwaardezoekers, muziekfetisjisten en freaks allerhande, zoekende naar het neusje der opperbeste nieuwe releases, songs en/of te ontdekken bands. We bevelen u in deze editie onder meer Bob Moses, Herzog, Swans, Newmoon, copeland en Taylor McFerrin aan, alsook twee extraatjes: een oplijsting van dé vijf strafste electronica releases van het moment (oa Powell, Rayko en Oaktree) én uw en onze concert-agenda voor juni alwaar we de beentjes strekken voor het aanstormende festivalseizoen. Wij versnijden al die crap die u dagelijks in uw strot geschoten krijgt en serveren u niets meer of minder dan de songs en platen die uw aandacht verdienen. Graag gedaan.
 
Herzog - Boys 


1 Bob Moses - I Ain't Gonna Be The First To Cry (First To Cry)

2014 zal de geschiedenis in gaan als een absolute muzikale grand cru mocht er dit jaar een song verschijnen die nóg beter is dan deze vooruitgestuurde track van Bob Moses' upcoming plaat. Waar Moses in het verleden zowel qua beats en soundkleur als qua songs net iets té vrijblijvend componeerde om mij te knechten, doet hij op, in en rond deze herwerking van Bobby 'Blue' Bland's bluesklassieker letterlijk, figuurlijk en metafysisch àlles juist. Domino Records heeft andermaal een goudhaantje beet. Beste song van het jaar in my book.2 Eno+Hyde - Daddy's Car en The Satellites (Eno+Hyde)

Ex-Underworld man Karl Hyde + Brian Eno. Dat moest ofwel geniaal ofwel totale crap worden. Het werd het eerste, een plaat boordevol klankenpracht waaronder zich enkele sublieme, doodeerlijke popsongs schuil houden. En Warp Records bewijst dat het dan toch nog relevante potten weet te breken - ook al doen ze dat met oudstrijders.  3 Herzog - Mad Men en Theme For Boys (Boys)
 
What they said: opium voor het soort melancholische jongetjes en meisjes die opgroeiden met Weezer's Blue Album, Thin Lizzy, goedkoop bier en 'suburbuan ennui'. 
 


4 Amen Dunes - Lilac In Hand (Love)

Love on, world off. Nu donderdag in Trix met Echo Beatty + de minstens zo fantastische DJ Stijn Buls van Bed "kleine Antwerpse Beatles" Rugs.5 Newmoon - Mask + Aria (Invitation To Hold)

Zonder meer de allerbeste (en jongste!) shoegaze/dreamgaze/popwave/post-punk band in 't land - nee, samen met Nothing en Deafhaven: ter wereld! Hun 7" EP komt op 5 augustus uit via Touche Amore's label Secret Voice. Full album volgt in het najaar 2014/voorjaar 2015. Ik kan niet wachten! 14 Juni alvast live te ondergaan in de Kinky Star in Gent.

Mask op Soundcloud


6 DYSE - Spinne (Das Nation) + Sag Hans Zu Mir (live in Dortmund, song begint vanaf +- 02:50min)
 
Zowel in hun heimat Duitsland als de Oost-Europese ex-kolonies daarvan staat DYSE al jaren bekend als een der allerbeste livebands - check op YouTube de livebeelden van hun shows op oa Desertfest Berlin, Duna Jam en topkeet Hafenklang in Hamburg en je weet waarom). Op 4 juni komt het duo zijn nieuwe boreling Das Nation voorstellen in de Music City in Antwerpen en omdat Cultusonline die show helemaal endorsed nodigen we u gaarne uit om 1 de plaat te checken, 2 via onderstaande link uw aanwezigheid aan te kondigen op Feestboek en 3 op 4 juni afzakt naar de Handelsstraat opdat wij u een pint kunnen trakteren (om die pint te bemachtigen volstaat het te verwijzen naar dit artikel). En op 4 juni: Sag Hans Zu Mir. Vielen dank.

Link naar het Feestboek-event alhier. 


7 The Brian Jonestown Massacre - What You Isn't (Revelation)

Revelation is een ware revelatie volgend op twee halve stinkplaten. 
8 Sly & Robbie - French Woman (Underwater Dub)

Terwijl we Dubbing In A Africa en Original Rockers van Augustus Pablo, Dangerous Dub en King Of Dub van King Tubby en zowat alles van Gussie Clark knuffelen en koesteren in onze naar vervolgen tijden mijmerende collectie, nemen we er ook toch snel Underwater Dub (volgend op het haast net zo schitterende Blackwood Dub) van Sly & Robbie bij en besluiten we dat zo lang dat duo nog leeft het helemaal snor zit in dubland. 

Check French Woman op Soundcloud
9 Guided By Voices - Ticket To Hide (Cool Planet)

Lo-fi indierock-koning Robert Pollard. Zesde (!) plaat alweer sinds hij de band in 2010 een tweede leven schonk. Van die 6 platen zijn er minstens 4 verplicht te checken, Cool Planet is er daar één van.10 Wovenhand - Hiss (Refractory Obdurate)

David Eugene Edwards heeft zijn edge teruggevonden. En allé 't is goed, voor één keer danken wij god mét hem. 6 Juni in de AB met Flying Horseman.Swans To Be Kind 
 
 
11 Swans - A Little God In My Hands (To Be Kind)

Boenk erop. Alweer. 25 September met het net zo fantastische Pharmakon in de AB.12 Sturgill Simpson - Turtles All The Way Down (Metamodern Sounds In Country Music)

Exact wat de albumtitel belooft: metamoderne, doodeerlijke country songs.13 Fatima - Do Better (Yellow Memories)

Benji B en Giles Peterson zijn al lang fan (da's op zich al reden genoeg om het op z'n minst eens te checken) + de tracks werden geproducet door onder meer Floating Points, Scoop DeVille, Theo Parrish, Computer Jay en Knxwledge. In combinatie met haar soulvolle, melancholische jazz-stem geeft dat vuurwerk en Oosterse erotiek.14 Astronaute - Two Kings (Myriad EP)

Met dit fluisterorkestje rond Myrthe Luyten staat er opnieuw een pareltje in de catalogus van het Belgische Zeal records. 15 Muuy Biien - She Bursts (Reprise) en Another Degradation (D.Y.I. - Do Yourself In)

Jonge Helden die dan misschien Marcel Vanthilt's Arbeid Adelt! vast niet zullen kennen doch niettemin opereren met eenzelfde stürm und drang. Etaleren een voorliefde voor Hüsker Du, Minutemen en The Fall (en hedendaagser: Iceage) maar net zo dol zijn op een ijskoude, haast naar ambient hintende wave-trip tussen Joy Division en Savages. Op YouTube vinden we alleen deze bonus-track van de nieuwe plaat maar laat dat u niet tegenhouden om ze alvast integraal te checken op Spotify (vooraleer u ze in de winkel koopt, natuurlijk. Met geld.)

She Bursts (Reprise) van op D.Y.I. via Soundcloud  


16 Lee Fields - Magnolia (Emma Jean) + Honey Dove en I Don't Know Where I'm Going (Problems)

Nadat hij met My World en (vooral) Faithful Man eindelijk de bekendheid verkreeg (lichtjes geholpen door Charles Bradley, Sharon Jones en de Daptone-helden) die hij verdiende (wat mij betreft blijft Problems zijn absolute meesterwerk), staat soul & funkman Lee Fields er andermaal met zijn The Expressions en topplaat Emma Jean.17 Everybody Row - The Sea Inside (The Sea Inside 7")

Nagelnieuw bandje met leden van oa Comadre en No Babies. Refused-achtige, bass-driven punk zoals het moet zijn.

Voorlopig alleen te vinden op Bandcamp  


18 Essa - Invisible Man (The Misadventures Of A Middle Man)

Wordt wel eens de Britse Common genoemd. Op zijn nieuwe plaat laat hij eindelijk horen dat dat helemaal terecht is.19 Sleaford Mods - Tied Up In Nottz en Strike Force (Divide And Exit)

CHECK IT. The Fall, The Streets en John Cooper Clarke kakten twee lelijke gangster-geezers uit en plakten er tunes onder die haast net zo brutaal en vuilgebekt zijn als de heren zelf.20 copeland - Advice To Young Girls feat. Actress (Because I'm Worth It) + Dean Blunt en Inga Copeland voor beginners

Inga Copeland doet het vandaag zonder de 'Inga' en de hoofdletter C, maar (jammer genoeg) ook zonder Dean Blunt. Ze werd zelfs uit Hype Williams geflikkerd (volgend op dat statement kondigde Hype Williams - Dean Blunt, dus - een nieuwe plaat aan. Met wie? Benieuwd!) en gaf haar aandeel in hun label World Music Group op. Niettemin belooft haar allereerste full album (zowel Blunt als Copeland beperkten hun solowerk de laatste tijd vooral tot EP's en singles - check zeker Blunt's The Redeemer en The Narcissist II (waar Copeland trouwens verschijnt op het titelnummer)) een schot in de roos te worden. Voor de volledigheid voegen we nog toe: 1 twee songs van op de magistrale Blunt-Copeland samenwerking Ebony - Black Is Beautiful (inclusief '2' aka de song Baby van Donnie & Joe Emerson, bekend middels Ariel Pink's cover)    


Dean Blunt & Inga Copeland - 5 (Black Is Beautiful)
('2' aka Baby)
(de magistrale originele versie van bovenstaand nummer + de cover van Ariel Pink)
 

Dean Blunt - The Narcissist (feat. Inga Copeland) (The Narcissist II)
 
Dean Blunt - All Dogs Go To Heaven (The Redeemer)

Hype Williams (tot voor kort dus bestaande uit Blunt en Copeland, in de toekomst Blunt + ?) - liveset at Supersonic 2012 (AMAI!)


 
Maktaversk 21 The Antlers - Palace (Familiar)

Nu niet voor het een of het ander (tenzij dan voor ons ego) maar mogen efkes iets promoten? En wel dat Cultusonline jàren geleden zowat de eerste was om u dit bandje onder de neus te schuiven? Graag gedaan, hoor. Zo zitten we nu eenmaal in mekaar. 22 JFJ - Race Towards Something (Electric Wood)

Van op het wereldvermaarde Limburgse kwaliteitslabel FONS Records (oa Fence, Vandal X, Benny Zen, Double Veterans, The Shovels,...) staat er wederom een schitterend nieuw bandje op: JFJ, naar Jonas Frederik Jos, de zanger. Bovenstaand nummer staat al wekenlang in de playlist van Duyster. En terecht.

Hier op Vimeo  


23 Owen Pallett - Song For Five & Six (In Conflict)

Verrassend nieuw werk van Owen Pallett.24 The Black Keys - Fever en Turn Blue  (Turn Blue) + Jack White - High Ball Stepper en Lazaretto (Lazaretto)

Ze mogen dan mekaar niet kunnen uitstaan (of beter: Jealous Jack kan de Keys niet uitstaan), feit is dat zowel de Keys als White uitblinken in het opwaarderen, heruitvinden en restylen van de vintage, (vooral) zwarte Amerikaanse muziek (waar beiden in het verleden notoire blues fonds durfden leggen, schuifelen ze tegenwoordig ook al eens richting soul, country en klassieke R&B - die van Ike Turner en Sam Cooke, niét die van Drake en Rihanna), tegelijk verbreden ze beide hun spectrum op hun respectievelijke nieuwe platen. Laat u niks wijsmaken: zowel de nieuwe van The Black Keys als die van Jack White zijn absoluut top.25 Taylor McFerrin - Already There feat. Robert Glasper & Thundercat + Decisions feat. Emily King + The Antidote feat. Nai Palm (Early Riser)

Yep, de zoon van Bobby 'Don't Worry Be Happy' McFerrin (ondanks die dooddoener van een song een meer dan verdienstelijk jazz-zanger, vader McFerrin tekent bovendien op deze plaat van zoonlief voor een van de betere songs) maar middels deze plaat klaar om een entiteit op zich te worden. McFerrin doet waar Thundercat niet echt helemààl in sloeg: een gelaagde brug leggen tussen jazz, fusion, funk, hip hop en moody beatslagerij à la Flying Lotus (die met zijn label Brainfeeder voor een thuishaven zorgde). Featurings van Robert Glasper (die zich met zowel met z'n Black Rock als met de remix-versie van die plaat kroonde tot nieuwe prins van het Blue Note-label en zowat de jazz-pianist-tegenhanger is van Madlib), Thundercat (straffe producer, excellente bassist - of het nu op FlyLo's platen is dan wel met Suicidal Tendencies is (maakte tussen 2002 en 2011 deel uit van Mike Muir's band en werkte mee aan de platen Year Of The Cycos en de 're-recorded sort of best of' No Mercy Fool!/The Suicidal Family), zijn vader Bobby of zangeres Emily King is (die trouwens excelleert in het 'klinken als Björk zonder zo irritant te klinken als Björk'): het mag duidelijk zijn waar McFerrin al zijn mosterd gaan halen is maar het moet van FlyLo's Cosmogramma geleden zijn dat het nog eens iemand lukte om een zooi van dit kaliber tot één coherente doch niettemin steeds weer verrassende en prikkelende plaat te versmeden. Materiaal voor de eindejaarslijstjes, en de eeuwigheid.  26 Ben Frost - Nolan (A U R O R A)

Eindelijk nog eens iets uit IJsland dat niet per sé klinkt alsof het uit IJsland komt. Genie Ben Frost werkte hier samen met oa Greg Fox van Liturgy en Thor Harris van Swans. Checken dus.27 Black Cassette - Distant Call (CIRCO)

Laat de Nederlands-Belgische (en ik dacht ook -half-Indonesische-) gitaargod in wording Sjoerd Bruil (oa Gruppo di Pawlowski, Dez Mona,...) een gitaarplaat op nemen en laat vervolgens maestro en producer Micha Volders (in het verleden drummend bij oa El Guapo Stuntteam, weirdness bij Vermin Twins, producer van oa The Prospects, JFJ,...) loos gaan op die plaat met als enige instrument een implosie van geluidjes en instrumenten allerlei. Tovenarij, zeg ik u. Maar waar we die eerste Black Cassette haast richting brandstapel hadden gemikt, bewaren we de deuntjes van Circo temidden de plezier-neuronen in ons hoofd alwaar ze met of zonder sim-sala-bim nog wel enige tijd zullen kamperen.28 Makthaverskan - Something More + Outshine (Makthaverskan II)

Een hoge hyperactieve meisjesstem, Zweedse dreampop en knipoogjes naar The Cure? Die same-old-same-old shit sandwich laten we doorgaans gaarne over aan zij die dit en alle andere (en alleen maar die!) 7.5+ Pitchfork-reviews slikken alsof zaad-zwelgen het nieuwe koffie-nippen is. Edoch, wat betreft dit in het Zweeds allicht lekker klinkende Makthaverskan nemen ook wij deel aan de Swallolympics. Goeie songs zijn goeie songs, los van stijlen en genres mààr met Ozark Henry en Coldplay als uitzonderingen (niet dat zij - zelfs los van genres en stijlen - ooit, en zelfs niet per toeval, een goeie song zullen schrijven.)29 The Roots - ... And Then You Shoot Your Cousin (hele plaat)

Ze kunnen het nog, en hoe. Topsongs: Never, Black Rock en Tomorrow.30 Gold Bears - Yeah, Tonight (Dalliance)

Pitchfork Track Premiere: “an exhilarating blast of Superchunk's yelps, Buzzcocks' guitar tones, and Los Campesinos!' irrepressibility” Klopt als een bus.

Stream de plaat op Pitchfork
 


Rayko - Rebirth
 
RONDJE ELECTRONICA

1 Powell - Oh No New York (Untitled, Rave002)

Robin Hood van de rave en techno, of daar lijkt het op. Forceert op z'n eentje en alsof het niks is een stevig shot verse adrenaline in de Detroit stuff. Uitvinden of her-uitvinden doet Powell niet echt maar het spelplezier, enthousiasme druipen en bedruipen de pompende beats en al het lekkers dat hij er onder, tussen en achter verstopt.2 Rayko - The Cave (Rebirth)

Disco, mag het even? Maar heerlijke moderne disco die veel meer dan pakweg (early) Aeroplane scherpe randjes bevat. Zoals bijvoorbeeld de heerlijke gitaarsolo richting het einde van dit nummer:3 Martyn - Be My Own Pupil (The Air Between Words)

The Air Between Words.4 Oaktree - Chapters (Chapters)

Vlaamsch toptalent in wording. De vinyl van Chapters kon je vorige maand vangen tijdens Record Store Day, en daar werden we blij van.5 C. Young - Cindy Supermarket + World Communication (Daily's 10")

Was ook te vangen tijdens RSD14: C. Young's fijne 10" Daily's. C. Young aka Crumar Young aka Milan Warmoeskerken van oa Mittland och Leo en Condor Gruppe. Haast lome, gelaten en ontspannende vintage orgel- en/of moog-beats die klinken als een totaal ontspannen en onbezorgde wandelaar die geniet van zijn dagelijkse wandeling langsheen de mysterieuze en kleurrijke landschappen van de planeet Tau Ceti nog voor Barbarella er met haar ruimteschip crashte. Maar woorden zijn onnozel, zéker wanneer het muziek als deze betreft. (Bovendien: C. Young live aan het werk gezien in de fijne koffie-vinyl-bar-winkel Me & My Monkey in Antwerpen op RSD14: indrukwekkend, interessant en bloedmooi)BONUS: 6 Coldplay + Jon Hopkins - Midnight

Weet u nog dat ik aangaf dat Coldplay evenals Ozark Henry nooit, en zelf niet per toeval, een goeie song zal schrijven? Wel, daar blijf ik bij. Wat ze hier doen is meer sfeer scheppen dan song schrijven en - dat hoor je meteen - de hand van producer Jon Hopkins klinkt duizend keer nadrukkelijker door dan die van Chris Fair Trade Martin en zijn lvd.
Phil Anselmo 
 

CONCERT-AGENDA JUNI
 
Zondag 1 Juni - Brainfeeder Night with Flying Lotus + Thundercat + Captain Murphy, AB of EMA, DOK Gent
 
 
 
Dinsdag 3 Juni - Black Lips, Botanique of The Greatest Handshake, Sojo
 
 
 

Woensdag 4 Juni - Slint, Trix of Dÿse + Falling Man, Antwerp Music City
 
 
 
Donderdag 5 Juni - Wooden Shjips + Spectrum, Magsin4
 
 
 
Vrijdag 6 Juni - Wovenhand, AB of Sacred Reich + Dew Scented, Dynamo
 
 
 
Zondag 8 Juni - Sivert Hoyem, Trix of Lee Fields & The Expressions, Vooruit
 
 

Dinsdag 10 Juni - Joe Henry, Handelsbeurs
 

Donderdag 12 Juni - Pond, AB
 

Vrijdag 13 Juni - Skid Row, De Kreun
 
 
Zaterdag 14 Juni - Fucked Up + Cerebral Ballzy, Vk
 
 
 

Maandag 16 Juni - Phil Anselmo & The Illegals, AB of Monster Magnet, Muziekodroom
 
 

Woensdag 18 Juni - Extreme, AB
 
 

Donderdag 19 Juni - Violent Femmes, AB
 
 
Vrijdag 20 Juni - Fat White Family, Democrazy
 
 
 
Woensdag 25 Juni - Slapshot + Toxic Shock, Kavka
 
 

Vrijdag 27 Juni - In Dogs We Trust Fest met Cheap Drugs, Toxic Shock, VVOVNDS, Clean Shirts,...
 
 

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: