Death To All But Metal - Mei + Juni 2014 PDF Afdrukken E-mail
Artikel
door *   
donderdag 29 mei 2014 05:17
Artikelindex
Death To All But Metal - Mei + Juni 2014
Page 2
Alle pagina's
Een voldoende ruime portie metal om het uit te houden tot Hellfest en/of Graspop. Met onder meer Satan's Satyrs, Vader, Black Anvil, Body Count, Tankard, Down en Ultramantis Black
 
satan 


1 Burning Time - Burning Time

Zet de ex-gitarist van Channel Zero (je weet wel: hij die de riffs voor Black Fuel, Suck My Energy en Fools Parade schreef), Master Of Waha en Sons Of Jonathas samen met de frontman en brulboei van Deviate en Angel Crew en je krijgt sowieso een ontploffing, goed dan wel alles vernietigend slecht. De bom die gitarist en bassist Xavier Carrion (live neemt Christel van Khohd de bas voor haar rekening), frontman en volksmenner pur sang Danny en Master Of Waha drum-metronoom Stef Sinnaeve in mekaar boksten is er een die tot ver buiten onze landsgrenzen zal inslaan, toeslaan om vervolgens nog lang na te zinderen. Hun vorig jaar als een soort test case uitgebrachte EP beloofde al veel goeds en leverde hen naast een spot op het Dour Festival ook nog opgestoken duimen op van de specialisten als Rock Tribune, Aardschok, Stubru's Zwaarste Show en, last but not least, radio-legende Jacques de Pierpont op. Wij mochten hun (allicht) in oktober te verschijnen full length debuutplaat al gaan voorbeluisteren in Carrion's Jonathas Studio in Edingen en los van die sowieso sympathie en gewilligheid opwekkende factor die zo'n 'exclusieve' pre-listening sessie (alsook de aanwezigheid van de bandleden) met zich meebrengt, hoef ik allerminst te liegen noch te overdrijven wanneer ik verkondig dat er op die upcoming plaat enkele songs staan die zich laten omschrijven als mokerslagen van riff-tastische meesterwerken die hunkeren naar festivalweides maar net zo goed aarden in met muziekfreaks volgepakte zalen die zullen smullen van Carrion's genie voor onmiddelijk herkenbare, groovy en catchy riffs. Pin u niet vast op onderstaand nummer en/of de sound want de nieuwe plaat klinkt tweehonderd procent voller, massiever terwijl het snoepen is van de combinatie van Danny's tekstuele knipogen en uitnodigende refreinen met Carrion's instant herkenbare riffs die, mede omdat hij in elke song een ander gitaareffect gebruikt, lekker fris en altijd groovy blijven. Denk: High On Fire meets Judge meets Down (en een likje Superjoint Ritual) meets tekstflarden uit de serie Deadwood meets Danny's onnavolgbare humor (door ergens in de teksten bv te verkondigen 'No rules, great scotch') meets de riffs en groove die van Channel Zero de beste of op z'n minst grootste Belgische metalband maakten (tot Diablo Blvd die fakkel - op z'n minst sales-gewijs - overnam). 

 

2 Toxic Shock - NIVOA (Daily Demons)

Stemadvies van crossover thrash-kings Toxic Shock. Op 16 juni in de AB met Phil Anselmo & The Illegals!3 Satan's Satyrs - One By One They Die (Die Screaming)

Pakweg de garagerock-versie van Uncle Acid And The Deadbeats. Geniaal live in Het Bos vorige maand, binnenkort ook op Desertfest Antwerpen. 4 Vader - Triumph Of Death (Tibi Et Igni)

Wat badkamers bouwen en bier brouwen betreft blijken ze niet altijd een verbetering maar op gebied van death metal kan je steevast op de Polen rekenen. Vader is ondertussen net zo legendarisch als pakweg Obituary, Morbid Angel en Carcass.5 Diablo Blvd - Follow The Deadlights

Verplichte kost in lijstjes als deze, zegt u? Aan zulks doen wij nauwelijks mee (of ze moesten ons een reisje Londen of Amsterdam in de plaats ruilen). Ook niet wat betreft Diablo Blvd, u allen bekend als 'dat hardrockorkestje van die joden-bashende Antwerpse komiek die zo goed een mug kan nadoen'. De feiten: hun eerste plaat speelde net iets te nadrukkelijke leentjebuur bij de verschillende Danzig-gedaantes, op hun tweede plaat wisten ze daar ietwat van af te stappen, probeerden ze een eigen smoel te ontwikkelen maar lag die bedoeling er zo dik op dat ze zichzelf, mekaar en de songs leken te vertrappelen. Waren wij fan vanaf dag 1? Goh, hoewel we die 2 platen allerminst grijs hebben gedraaid was het toch een verademing om eindelijk nog eens een Belgische metalband 'groot' te zien worden (Agnew's comedy carrière zit daar uiterààrd voor iets tussen maar is eigenlijk een overbodig en neuterig tegenargument) die verder niet al te slecht klinkt (het had ook Sabaton kunnen zijn) en bovendien ook zijn nek uitsteekt voor het genre. Live altijd plezant, trouwens. Toch waren we aanvankelijk eerder terughoudend tegenover hun nieuwe, derde plaat. De ommekeer kwam er eigenlijk zelfs pas tijdens hun release show op hun eigen Diablo Fest in een uitverkochte grote zaal in Trix. Doet Diablo Blvd op Follow The Deadlights wereldschokkend pionierwerk voor de metal? Neen, maar dat hoeft ook helemaal niet, nooit eigenlijk. Diablo Blvd heeft een eigen smoel gevonden zonder daarbij zijn invloeden te verloochenen en slagen er in op deze plaat het coole van metal en rock te vertalen naar een breder publiek zonder dat ze daarbij doorzichtige, laffe en smaakloze duivelspacten hoeven te smeden zoals pakweg Volbeat en Sabaton dat wél hebben gedaan.6 Bloody Hammers - Death Does Us Part (Under Satans Sun)

Had net zo goed in de stal van Rise Above Records kunnen zitten.7 Black Anvil - Until The End + Eventide (Hail Death)

Beetje black, beetje doom, boordevol geniale riffs. Het soort crossover-band die alleen door Relapse Records gevonden kan worden.

Until The End op Soundcloud


8 Body Count - Talk Shit, Get Shot (Manslaughter)

Body Motherfuckin' Count. Ice-T en Ernie C zijn back, with a vengeance.9 Death - Pull The Plug (Leprosy)

Vorige maand volgde met Leprosy nog eentje in de reeks prachtige reissues van de Death-catalogus (alleen Scream Bloody Gore, Symbolic en Vivus moeten nog volgen). Death metal erfgoed. Als Death To All staan ze deze zomer op Hellfest en Graspop, dat mag dan wel zonder genie en songschrijver Chuck zijn doch niettemin zeer de moeite.10 Killer Be Killed - Wings Of Feather + Face Down (Killer Be Killed)

Max Cavalera van Sepultura, Soulfly en Nailbomb. Troy Sanders van Mastodon. Greg Puciato van The Dillinger Escape Plan. Dave Elitch van The Mars Volta. Bam!

 

 
dd 
 

11 Grumpf - King Of Tyrants (Rise Of The Tyrant EP) + Evil Disease (Wet, Wild And Willing)

Buitenechtelijke love childs, verwekt tijdens een orgie waarin vooraanstaande leden van Iron Maiden, Guns N' Roses en Mötley Crüe hun vleespalen dan wel Snickers-repen lieten verdwijnen in de flamoezen van wat toen de vier voornaamste babes van Heist-Op-Den-Berg moesten geweest zijn. Stonden op de Staalhard compilatie, haalden de finale van de Belgian Wacken Battle (samen met Black Swarm, Sons Of Lioth en winnaars Trouble Agency) en brengen deze zomer hun officiële debuut EP Rise Of The Tyrant uit. Het jongste half jaar uitgegroeid tot een oerdegelijke en opzwepende live-band en dat mogen ze op 18 juni gaan bewijzen wanneer ze in de grote zaal van de AB het publiek dienen op te warmen voor Nuno Bettencourt's legendarische hair/funk/glam rockband Extreme (die u, en iedereen, vooral kent van de onsterfelijke ballad More Than Words).

 

12 Sons Of Lioth - Spartacus én Black Swarm - Our Swarm + Human Bot Fly

Desondanks de sterkte die winnaars Trouble Agency live uitstraalden, hadden deze twee andere finalisten van de Belgian Wacken Battle samen met Grumpf net zo veel recht op die eerste plaats die hen een plek op de affiche van het vermaarde grootste metalfestival ter wereld Wacken Open Air.13 The Greatest Handshake - Meat

Een der vetste videoclips sinds de eeuwwisseling en met nog geen duizendste van het budget dat Die Antwoord voor handen had voor hun (niettemin geniale) video van Pitbull Terrier. Denk: de At The Drive-In versie van The Hickey Underworld. Of zoiets.14 Teitanblood - Silence Of The Great Martyrs (Death)

Black. Death.15 Tankard - Fooled By Your Guts (R.I.B. - Rest In Beer)

Amper een jaar na het formidabele Drunk Thrash meesterwerk A Girl Called Cerveza slaan de Duitse meisters van het genre opnieuw toe met Rest In Beer. 16 Ultramantis Black - West Siberian Pain (Ultramantis Black)

Hoe kan iets dat omschreven wordt als 'militant, grinding hardcore fronted by professional wrestling's maniacal Ultramantis Black featuring members of Pissed Jeans' ooit slecht of zelfs matig zijn? 17 Madball - DNA (Hardcore Lives) 

Kunnen ze het nog? We shall see. DNA gaat toch lichtjes de goeie kant op.18 Zig Zags - Brainded Warrior + Voices Of The Paranoid
 
zz 

Schijnbaar langharig werkschuw hipstertuig, toch lukt het hen om als een soort garagepunk Motörhead te klinken (met dank aan producer Ty Segall)

Brainded Warrior op Bandcamp


19 Mayhem - VI.Sec. (Esoteric Warfare)

De Mysteriis Dom Sathanas blijft het ultieme meesterwerk der black metal, maar da's alweer 20 jaar geleden en het is een understatement van absurde proporties te stellen dat Mayhem sindsdien behoorlijk wat watertjes heeft doorzwommen. Vorige week zagen we hen nog live aan het werk in de AB en (op De Mysteriis-classics als Freezing Moon en frontman Attila's gimmicks na) daar leverde de voormalige True Norwegian Black Metal-trots en bij momenten rotslechte set af voor een 3/4 gevulde AB Box (en dan had de AB nog het meeste tickets weten te verkopen van heel Mayhem's Europese tour). Maar het blijft Mayhem, een legende die wanneer de sterren op één lijn staan je toch nog steeds van je sokken kan blazen (zo'n tien jaar geleden zag ik hen op de Main Stage van het Wacken Festival live varkens slachten waarna de koppen in het publiek gekegeld werden, én het was nog een goeie, strakke set ook!). En metal houdt van en respecteer zijn legendes. Mayhem blaast ons met deze plaat niet omver als vanouds maar sloeg er wel in om een paar songs te schrijven die lekker door je hoofd dreunen wanneer je er naar luistert op een mistige avond met enkele glazen vers geitenbloed en een maagdenlijk als voetverwarmer.20 Down - We Knew Him Well (Down IV, Part II) én Kill Devil Hill met Phil Anselmo - Mouth For War

Verse, moddervette Down! Plus: Kill Devil Hill aka Pantera-bassist Rex Brown's orkestje zetten Pantera-song Mouth For War in waarop Pantera-brulboei Phil Anselmo mee komt schreeuwen. Voor zij die opperden dat Anselmo zijn edge was verloren en volop aan het uitgroeien was tot een soort peetvader van de metal (zoals Dave Grohl dat voor de rock is): MOTHERFUCK YOU! En fuck Vinnie Paul ook maar, for that matter. Phil Anselmo staat met z'n The Illegals op 16 juni in de AB en belooft een set waarin zowel z'n solo-nummers als stuff van Pantera en Superjoint Ritual de revue zullen passeren. Nice.BONUS 21 'King' Buzzo Osborne - Drunken Baby (This Machine Kills Artists)

Wie had ooit gedacht dat Melvin's King Buzzo, peetvader van sludge, grunge en alles daartussen, zich ooit aan een akoestische plaat zou wagen? Wel, J Mascis van Dinosaur Jr wist enkele jaren geleden al met dezelfde formule te scoren dus waarom niet? Fijn plaatje, al weten we niet of onze mening steunt op de sterkte van de plaat dan wel ons eindeloos respect voor King Buzzo en zowat alles van de Melvins. Op 19 september King Buzzo solo & acoustic in De Kreun in Kortrijk. 

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: