Garage is Dood (1) PDF Afdrukken E-mail
Artikel
door Marcel Hardcore   
vrijdag 31 maart 2017 12:10

Onlangs dat artikel gelezen in de Gonzo over de ‘knallende’ garage scene in België? Die kerel was jammer genoeg niet helemaal mee. Hier is wat er echt gebeurt. En dan hebben we het niet over drugs, maar over de shitload aan releases die de laatste tijd om ons oren slaat! 


Trashpunkers en Hotsjumenas lievelingen MIND RAYS hebben eindelijk hun eerste langspeler uit. Deze keer geen split vinyl van 7 inches waarvan je de B-kant wil wegkrassen, maar een ripper van een langspeler genaamd ‘Nerve Endings’ op PNK SLM! En fuck die plaat is lekker van begin tot eind! Sis rochelt de vocals onophoudelijk in je gezicht, Christophe scheurt heerlijke fuzz uit z’n gitaar en Mikel knalt zoals altijd als een beest op de drums. Deze plaat gaat de wereld rond, daar mag je zeker van zijn!Het was lang wachten, maar ook MOUNTAIN BIKE komt aanzetten met een nieuwe baby en 
doopte het ding 'Too Sorry For Any Sorrow.’ Wie niet bekend is met het nachtelijke leven in Brussel, dacht misschien even dat ze van de aardbol verdwenen waren. Gelukkig bewezen ze op Hot Sjot Pop Fest II dat ze er nog steeds staan en de plaat is een heerlijk stukje melancholische garage pop geworden. Om je vingers van af te likken… voor- of nadat je daarmee je vriendin hebt geplezierd. Wie zich aangevallen voelt, check die plaat want zo klinkt ie echt! Et merci Aurelien, those guitar licks are slices of pure heaven!


 

Stiekem wachten we al het langst op een demo compil van LEOPARD SKULL. Die ket heeft gegarandeerd ergens een verborgen archief lo-fi parels die dringend het licht moeten zien. In tussentijd zijn we al meer dan blij met die nieuwe release op Belly Button records (thx Raf!), waar Beach Crawler de vinyl treatment kreeg die het verdient, samen met een resem psychedelische slacker hits. Harm licht eindelijk een tipje van de sluier en laat je wegdromen van dat verborgen, zonnige stukje trippy België dat nooit heeft bestaan. Meer goodness op Belly Button kwam van de JAGGED FREQUENCY, het eerste garage punk project van labeldude Raf. Raf mag gerust de aansteker van de Antwerpse garage bom genoemd worden en is op z’n minst een sleutelfiguur die doet wat er moet gebeuren: underground label runnen, zines printen, artwork maken, eigen band én soloproject MOAR, … De eerste Jagged singel is meteen de laatste en na het release concert in Het Bos, zullen we ze ook nooit meer op ’t podium zien staan… Jammer, maar blij dat we het mochten meemaken en dat we eraan herinnerd mogen worden met dat kleine plaatje.


Ow en die nieuwe van O’GRADY al gehoord? Jep, ook op Belly Button. Djeezes! Drie jaar geleden durfden we zelfs niet te dromen van een band die een demo op cassette wilde uitbrengen en nu krijgen we dit: Een demo die alle kanten opgaat en de beste invloeden van het moment kanaliseert door de vingers van jonge snaken die muziek willen maken. OP CASSETTE! Mét cowbells! Dat is nu echt alles en meer waar wij nooit van durfden dromen. En die live DEVO cover doet ons nog altijd giechelen!

Ook ALPHA WHALE komt aanzetten met nieuwe tunes en daar kunnen we alleen blij mee zijn! Ze laten voor de eerste keer bewust de invloeden van hun grote helden achterwege. De beach goth zit er nog in maar ze zitten hoorbaar op een ander padje en dat smaakt naar meer. We kijken alvast uit naar die aankomende EP!


Wie nog niet bekeerd is tot de cult van de garage rockers hier in België, moet maar gaan kijken naar SECTS TAPES, een band in de zelfde lijn ligt als Mind Rays maar net iets droger en meer punk klinken. Zij maken er een ding van om iedereen te bekeren tot de purperen sekte. We zijn er nog niet in geslaagd ze tot in Antwerpen te krijgen, maar dat komt er sowieso nog van. Bestel alvast ‘We’re all Pink Inside’, trek een roze kuklux kap over je kop en offer wat wiet aan de almachtige Hotsjumenas, dan komen we er vanzelf!


Aw dude, we hadden het bijna vergeten omdat-ie zo vanzelfsprekend goed is: de Dickster! Onze besnorde man in Antwerpen die niet wacht op de rest en gewoon z’n eigen plaat op z’n eigen label naar buiten bracht. En direct ook de enige kerel die z’n tweede plaat al bijna klaar heeft op z’n release party en eerste live optreden ooit. Niemand minder dan KING DICK natuurlijk! New King Dick is zo’n plaat die groeit en daarna altijd goed binnenkomt. Een raar iets waar je door moet om de wondere wereld te zien en het maffe brein te snappen. Tegelijkertijd trashy, lo-fi, psychedelisch en weird, maar vooral tijdloos en goed getimed. Op naar die tweede plaat!

Het laatste (ge)ruchtje dat ons blij maakte, is dat broer Mick Swinnen (van DOUBLE VETERANS dude Lee) bezig is met zijn eigen project. En hij is kwaad. Heel kwaad!


Next stop in a dead end street: Holland

 

© 2009 - 2010 cultusonline

Meer artikels:
Interviews
Albumreviews
Concertrecensies
Filmreviews
DVDreviews
Filmartikels
Muziekartikels
Flashback
Meer film: